Sport
EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Seligman četvrti, Marković sedmi, Korosteljev osmi u finalima
Objavljeno 18. travnja, 2015.


Trojica hrvatskih reprezentativaca iz Osijeka imali su u subotu popodne nastup na Europskom gimnastičkom prvenstvu u Montpellieru. Ne čak niti pritajeno nadali smo se i po kojoj medalji, no ovaj puta one su izostale. Najbliži pobjedničkom postolju bio je Robert Seligman. Na konju s hvataljkama zaradio je ocjenu 15.000 što je bilo dovoljno za četvrto mjesto. Seligman je tako već treći puta Europsko prvenstvo završio na četvrtom mjestu zanimljivo u Montpellieru 2012. bio je također četvrti pa se povijest u Montpellieru u njegovom slučaju ponovila. Nakon svoga nastupa, koji istina nije bio na najvišoj razini osječkog gimnastičara, Robert je bio čak na drugom mjestu iza Britanca Loiusa Smitha koji je trijumfirao s uvjerljivih 15.800. No, potom su člana Osijek Žita pretekli Talijan Alberto Busnari (15.200) te potom i Armenac Merdynyan, kojem je na kraju pripalo srebro s ocjenom 15.333. Zanimljivo, Merdynyan je bio koban za Seligmanove planove osvajanje medalje i prije tri godine u Montpellieru.


Prije toga održana su finala na parteru gdje su Osijek i Hrvatska imali čak dva predstavnika. Andrej Korosteljev iz Inove gim, koji je s 19,5 godina senacionalno ostvario najbolju ocjenu kvalifikacija te devet godina stariji Tomislav Marković iz Osijek Žita. Obojica nisu bila na razini iz kvalifikacija. Marković se na jednoj dijagonali izvukao od pada, no suci su to sankcionirali i dali mu ocjenu 14.833 pa je svoje prvo europsko finale okončao na sedmom mjestu. Korosteljev je odlično započeo vježbu, ali se na jednoj dijagonali doslovce poskliznuo. U završnici je načinio još jedan sličan kiks pa konačna ocjena 12.433 bila je dovoljna za posljednje osmo mjesto u finalu. Da je kojim slučajem odradio vježbu kao u kvalifikacijama s istom ocjenom Korosteljev bi bio europski prvak. Naime, Britanac Thomas slavio je s ocjenom 15.166. No, treba što prije „glavu gore“ jer uvjereni smo pred Andrejom je još dosta velikih finala. I Marković bi se s ocjenom iz kvalifikacija (15.033) dokopao postolja, bio bi brončani  ispred njega bio bi još Rus Belyavskiy, koji je u finalu bio drugoocijenjeni s 15.066.
U nedjelju od hrvatskih gimnastičara u finalu još nastupa Marijo Možnik na preči.

REAKCIJE OSJEČKIH GIMNASTIČARA NAKON FINALA EP-a
Korosteljev: Pogriješio sam na najglupljoj dijagonali


Robert Seligman četvrti je vježbač na konju s hvataljkama u Europi, a Tomislav Marković i Andrej Korosteljev zauzeli su sedmo odnosno osmo mjesto na parteru prvog finalnog dana na Europskom gimnastičkom prvenstvu u Montpellieru, Seligman (15.000 bodova) je baš kao i prije tri godine na istom mjestu ostao korak do medalje. Kao i 2012. godine i sada ga je prestigao Armenac Harutjun Merdinjan.
U finalu partera Marković je sa 14.833 boda zauzeo sedmo mjesto, a Andrej Korosteljev, inače najbolji u kvalifiikacijama, završio je kao osmi sa 12.433 boda.


Robert Seligman nakon nastupa u finalu ne krije kako nije zadovoljan odrađenim u Montpellieru. Barem što se njegove vježbe tiče:
-Nisam zadovoljan svojim nastupom, ali sam zadovoljan plasmanom. Unatoč velikim problemima i tome što se od kad sam ušao u dvoranu nisam osjećao dobro. Nije bilo to - to. Dao  sam sve od sebe, 4. mjesto i tih 15.000 su solidni, ali ništa posebno. Drugi put sam četvrti u Montpellieru. Opet me isti gimnastičar izbacio s postolja. Ide me u Francuskoj, ali za nešto više od ovoga očito ne ide.


Tomislav Marković ipak je zadovoljan nakon prvog nastupa u finalu, a nije nezadovoljan ni odrađenom vježbom u borbi za medalje:
-Nisam ni malo razočaran. Napravio sam svoju vježbu. Imao sam jednu grešku, kao i u kvalifikacijama, na drugoj dijagonali, no to nije bilo tako strašno. Očekivao sam ipak malo veću ocjenu, ali nema veze, cilj je ostvaren i vjerujem kako ovo neće biti moje zadnje finale na Europskom prvenstvu.


Andrej Korosteljev ipak nije krio razočaranje. Najbolji iz kvalifikacija krenuo je odlično, ali ga je odsklizavanje na četvrtoj dijagonali stajalo boljeg plasmana.
-Tužan sam i jako razočaran. Sve sam dijagonale ušao sa 100%. Nakon prve tri bilo mi je otvoreno prvo mjesto, zlato, ali pogriješio sam na najglupljoj dijagonali koju radim od prvih juniorskih dana. Imao sam veliku priliku ovdje, ali sam očito previše želio. Svejedno, ovo mi je veliko iskustvo, rekao je mladi Osječanin.

Najčitanije iz rubrike