Osijek
BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Austrijanci za odštetu zbog ZOIS-a traže pet milijuna eura, Osijek izglasao da će platiti 3,5 milijuna
Objavljeno 8. travnja, 2015.
Svi vijećnici bili su jednoglasni da DORH mora naći odgovorne za štetni ugovor

Sa 17 glasova za, pet protiv i 11 suzdržanih, jučer je nakon više od dva i pol sata rasprave na 16. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen prijedlog odluke o sklapanju Sudske nagodbe između Grada Osijeka i austrijskih tvrtki Saubermacher i Strabag s obvezom prema kojoj Grad Osijek treba platiti 43 posto od iznosa nagodbe koja iznosi 3, 5 milijuna eura, što iznosi oko 1,5 milijuna eura za Grad Osijek.

No, ovakva odluka zapravo je kompromis koji je predložio sam gradonačelnik Vrkić, nakon što je postalo evidentno da neće dobiti dovoljan broj ruku za prijedlog nagodbe koji su ponudile austrijske tvrtke u visini od pet milijuna eura, odnosno u kojoj bi Grad Osijek bio dužan platiti svoj dio od 2,16 milijuna eura. Naime, Grad Osijek na “naplatu za izmaklu dobit” Austrijancima je dužan nakon što je 2009. raskinuo štetan ugovor vezan uz izgradnju regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu i to nakon što je pred arbitražnim međunarodnim sudom izgubio spor s Austrijancima. Iako je presuđeno da je nužno platiti 13 milijuna eura, na posljednjem mirenju pred Trgovačkim sudom u Zagrebu Austrijanci su pristali na iznos od pet milijuna eura. Vrkić je u lobiranju pred vijećnicima za pristajanje na nagodbu priznao kako su pravne osnove prema kojima bi Grad Osijek mogao pobijediti u daljnim sudskim postupcima minimalne, te da ako ne pristanemo na nagodbu najvjerojatnije će nam se dogoditi da platimo odštetu od 13 milijuna eura.

- Ovo je najdelikatnija točka o kojoj smo ikada raspravljali na Gradskom vijeću. Da su pravosudni organi odradili svoje i da se procesuiralo tko je kriv za ovaj lopovluk, mi bismo sigurno sud dobili, a ovako smo ga izgubili. Ovo je prevelik krimen da bi ostao anoniman. No, u slučaju da u daljnjem parničenju izgubimo ovaj spor to više neće biti 13, nego s kamatama 16 milijuna eura. Osobno sam za nagodbu, iako ovu odluku dajem na svačiju savjest - rekao je gradonačelnik Vrkić.

No, Zdravko Peko iz Zelenih Hrvatske oštro se usprotivio nagodbi, uvjeren kako su suci arbitri pogriješili u svojoj presudi, te kako Osijek još ima pravne šanse za pobjedu. Nezavisni vijećnik Mario Galić čak je zatražio i da se raspiše referendum na kojem bi se građane Osijeka pitalo jesu li za pristajanje na nagodbu. Klub vijećnika HDZ-a oštro se zauzeo protiv ove nagodbe, jer, kako kažu, vjeruju u pravnu državu. “Juda je Isusa izdao za 30 srebrnjaka, a osječki Jude Osijek za 13 milijuna eura. Jesu li Osječani ovce za šišanje? Ovdje mnogo toga smrdi, a pomoć treba tražiti i od ministrice Pusić i premijera Milanovića”, naglasio je Damir Kramarić iz HDZ-a.

Krešimir Bubalo, u ime HDSSB-a, na koncu je napomenuo da nešto nije u redu ako su Austrijanci sa sigurnih 13 milijuna eura pristali na pet, te kako za cijeli slučaj netko mora odgovarati već danas, te očekuje od DORH-a da odmah reagira. S obzirom na to da je oko ZOIS-a pregovarao i sam Anto Đapić u vrijeme svog mandata, jučer se osjećao pozvanim da naglasi kako je on učinio sve da umanji njemu iza leđa načinjenu štetu. Nakon burne rasprave Vrkić je predsjednike klubova pozvao na dogovor oko novog prijedloga, nakon kojega je izglasano da se pristaje na nagodbu od 3,5 milijuna eura. Bubalo je činjenicu da je mogućnost nagodbe u samo dva sata s pet pala na 3,5 milijuna eura ocijenio skandaloznom. No, pravnici nam objašnjavaju kako je riječ o posljednjem pritisku koji će Grad pokušati izvršiti prema Austrijancima.

- Grad Vinkovci izglasali su da pristaju na nagodbu od 3,5 milijuna eura, sada smo to napravili i mi, a vjerujemo da će i Vukovar i Beli Manastir. No, to ne znači da će Austrijanci pristati na ovu nagodbu, jer oni traže isključivo pet milijuna eura. Stoga bi ovo glasovanje moglo značiti i da smo zapravo glasali protiv nagodbe - objasnila nam je jedna od osoba iz osječkog pregovaračkog tima. Što će reći Austrijanci na ovaj prijedlog, znat će se sredinom svibnja, kada će prijedlog biti podnesen pred odvjetnike austrijskih tvrtki.

Nefreteta Z.EBERHARD
Možda ste propustili...

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Noć tvrđava udružila je kulturne ustanove

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici

Najčitanije iz rubrike