Svijet
STRUČNJACI ZA NESREĆE JOŠ NEMAJU ODGOVOR

Terorizam još nije isključen kao uzrok pada zrakoplova
Objavljeno 25. ožujka, 2015.
Zrakoplov je posljednjih 18 minuta bio bez kontakta s kontrolom leta

Vezani članci

MEĐU POGINULIMA NEMA DRŽAVLJANA RH

U francuskim Alpama pao avion sa 150 putnika

Iako se ni jedan scenarij zasad ne odbacuje stručnjaci se slažu da je malo vjerojatno da je u pozadini pada Airbusa 320 u francuskim Alpama terorizam.

Pronađena je crna kutija zrakoplova Germanwingsa na letu 4U9525G koja bilježi razgovore u pilotskoj kabini. Ona je djelomice oštećena, ali bez obzira na to bit će koristan izvor informacija. Zrakoplov Germanwingsa na letu 4U9525 iz Barcelone prema Duesseldorfu pao je u utorak prijepodne i nitko od 150 putnika i članova posade nije preživio. “Crna kutija koju smo pronašli nekoliko sati nakon pada bit će brzo analizirana kako bi istraga mogla brzo krenuti”, rekao je ministar i dodao da je u akciju traganja i spašavanja uključeno 350 vatrogasaca i 300 vojnika, posebno obučenih za misije u planinama. U akciju su uključeni i vojni zrakoplov te deset helikoptera.

Dužnosnici upozoravaju kako bi operacija traganja u zabačenom usjeku između Digne i Barcelonnette mogla potrajati danima zbog nepristupačnog područja na koje je pao zrakoplov, prenosi BBC.

Ono što je čudno jest činjenica da je zrakoplov navodno padao osam minuta, ali ni jednom nije poslan poziv upomoć. Prema drugim informacijama, posljednjih 18 minuta nije imao kontakt s kontrolom leta. Stručnjaci napominju kako je u hitnim slučajevima prvi prioritet pilota da kontrolira avion, ali čim preuzme kontrolu uvijek upućuje hitan poziv. “To se nije dogodilo u ovom slučaju, što sugerira da je pilot bio suočen s nečim toliko katastrofalnim da nije imao vremena pozvati pomoć, ili okrenuti avion kako bi pronašao najbližu pistu za slijetanje”, rekao je stručnjak BBC-a Richard Westcott, i dodao kako bi uzrok nesreće mogao biti otkazivanje oba motora, problemi s gorivom ili otpadanje kritičnog dijela letjelice.

Zrakoplov Airbus A320 njemačke niskobudžetne zrakoplovne tvrtke Germanwings, koji se srušio u francuskim Alpama, imao je dan ranije tehnički problem s vratima koja zatvaraju prednje kotače, potvrdio je glasnogovornik Lufthanse. “Problem je vezan za otvor, odnosno za mehanizam koji se otvara i zatvara u trenutku kad se uključuje uređaj za slijetanje. Zrakoplov je u ponedjeljak cijeli dan ostao prizemljen u Duesseldorfu”, rekao je glasnogovornik Lufthanse, te naglasio da je taj problem prije polijetanja bio riješen. Dio zaposlenika Germanwingsa odbio je nakon nesreće poletjeti na redovitim linijama, zbog čega su mnogi letovi otkazani.

Eduard SOUDIL
provjera je li u avionu bio i Bračni par porijeklom iz BiH

Prema informacijama portala Klix.ba iz diplomatskih izvora, među 150 stradalih putnika je i bračni par Smailagić, Ehret i Emira. Ehret je, prema dosadašnjim informacijama, državljanin Njemačke, dok se još provjerava da li je i Emira državljanka ove zemlje. Navodno, oni su živjeli u gradu Neus, koji se nalazi u neposrednoj blizini Duesseldorfa. Provjera ove informacije još traje jer putnička lista i check in lista nisu jednake, s obzirom na to da su neki putnici koji su namjeravali putovati ovim avionom u posljednji tren otkazali rezervacije.

Najčitanije iz rubrike