Sport
PREDSJEDNIK HNS-a U IO UEFA-e

Šuker: Moramo gledati pet godina unaprijed
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Šuker je postao prvi Hrvat u najvišem tijelu europskog nogometa

Vezani članci

NOVI PLATINIJEV MINISTAR

To je samo Šukerova pobjeda

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izabran je u Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na 39. kongresu koji se održava u Beču. Šuker je ovim izborom postao prvi Hrvat u najvišem tijelu europskog nogometa.

Nekadašnji član “vatrenih”, danas predsjednik HNS-a, Platinijev “ministar” postao je nakon što je u Beču dobio 34 glasa od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e.

Šukerova ambicija je ovim ispunjena, nakon što je 2012. godine zasjeo na mjesto predsjednika HNS-a nije skrivao kako mu je to samo “odskočna daska za ulazak u tijela UEFA-e i FIFA-e”. U UEFA-u je ušao, na redu je Međunarodni nogometni savez.

Uz Šukera, u IO su izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron te Bugarin Borislav Mihajlov.

Iako je Platini “bog i batina” čija je u UEFA-i zadnja, Šuker i ostali članovi Izvršnog odbora ipak će sudjelovati u bitnim odlukama za europski nogomet. Naime, IO na čelu s Platinijem odlučuje o domaćinstvu velikih utakmica, financijama, propisima...

Hrvatski nogometni savez objavio je i Šukerov program kojim je ušao u UEFA-u, a navedeno je kako je “predsjednik HNS-a istaknuo kako će kao bivši igrač koji je prošao put od Osijeka do madridskog Reala znati štititi potrebe igrača i stati u njihovu zaštitu, ali pritom i voditi brigu o potrebama klubova, liga i nacionalnih saveza.”

Veliko je to obećanje od Šukera, ako se zna da malo vodi brigu i o hrvatskom nogometu na čijem je čelu.

Nadalje, Šuker je obećao “jednak pristup svim savezima i iskren dijalog sa svim nogometnim sudionicima, naglasivši pritom potrebu da se nogomet zaštiti od brojnih opasnosti (rasizam, nasilje, doping, integritet natjecanja) te da ostane dostupan svima.”

Nakon što se “smjestio” u Izvršni odbor, pitanje je bilo kako će njegov izbor pomoći hrvatskom nogometu. Šuker je objasnio da planira aplicirati za sredstva UEFA-e i FIFA-e, te pozvao hrvatsku vlast da uloži u sređivanje stadiona.

- Znate da treba vremena. Znamo kolika su ulaganja u nogometu. Financijski izvještaj je bitan, vidite da ima solidarnosti u plaćanjima. Sjetite se kako smo već napravili. Nemamo novca za stadion, ali možemo biti motivirani prema namjenskim sredstvima. Milijun je Rijeci došao upravo iz UEFA i FIFA fondova. Moramo gledati pet godina unaprijed i prije svega da reprezentacija u subotu uzme tri boda i da osiguramo novi kapital. Nećemo biti u borbi s državom, ali moraju nam pomoći u infrastrukturi, ulaganju u stadione. Ja se nadam da ću s ovog mjesta pomoći - poručio je Šuker. I. Liović

Platini bez protukandidata
Borba protiv namještanja, rasizma, dopinga, nasilja...

Michel Platini u Beču je jednoglasno potvrđen za predsjednika Europskog nogometnog saveza, na toj dužnosti nalazi se od 2007. godine, a u borbi za svoj treći četverogodišnji mandat na čelu UEFA-e nije imao protukandidata. Platini je naglasio kako je zadatak organizacije kojoj je na čelu borba protiv namještanja rezultata, dopinga, rasizma, te nasilja na stadionima i oko njih.

- Postoje bitke koje nikada ne završavaju i mi ne smijemo spustiti gard kada je o tome riječ. Tu mislim na naše napore da iz nogometa izbacimo namještanje rezultata, doping, nasilje i rasizam, kao i ostale oblike diskriminacije. Neke bitke možemo dobiti samo uz pomoć civilnih vlasti, jer mi nismo ni zakonodavci ni suci ni policija. Stoga ponavljam svoj poziv za jačanje svijesti kod civilnih vlasti kako bismo izbjegli ponavljanje crnih dana iz ne tako davne prošlosti kada su huligani i fanatici svih vrsta vladali na određenim europskim stadionima. Za to nam trebaju stroži režimi ponašanja na stadionima i, ono što već duže vrijeme zagovoram, stvaranje europske sportske policije - naglasio je Platini.

PROGRAM

ŠUKER JE NAVEO KAKO ĆE ZNATI ŠTITITI POTREBE IGRAČA, ALI I VODITI BRIGU O POTREBAMA KLUBOVA, LIGA I NACIONALNIH SAVEZA

Najčitanije iz rubrike