Sport
PROLJETNI PREPOROD U GRADSKOM VRTU

Bijelo-plavo lice na koje
smo gotovo zaboravili
Objavljeno 3. ožujka, 2015.
Trener Ivo Šušak ne pokazuje previše emocija, ali kako Osijek igra, to je - čudo

Htio on to tako gledati ili ne, Ivo Šušak je definitivno preporodio NK Osijek u rekordnom roku. Visoka pobjeda nad Zagrebom u Kranjčevićevoj pokazala je jedno lice “bijelo-plavih” koje smo gotovo i zaboravili.

Izgledali su odlučno, samopouzdano te, što je najvažnije - ubojito. Kredit za ovo posljednje ide Aljoši Vojnoviću, koji je sposoban iz “dvije prilike zabiti tri pogotka”. Baš sve što je uputio prema vratima Zagreba završilo je u mreži, a da pri tome nije važno na koji način je tukao. Lijevom, desnom, glavom, kako god, sve je ulazilo. No, ostao je Vojnović ponizan i za sve “okrivio” suigrače.

- Hvala momčadi što mi je omogućila sve te pogotke. Oni su bili plod odigranih momčadskih akcija, a ne individualnog karaktera. Potvrdili smo kvalitetu i pokazali kako imamo 'glavu i rep' - zadovoljno je pričao junak velikog Osijekovog trijumfa u Kranjčevićevoj.

Glad za pobjedom i pogodcima

Preobražaj koji je Osijek doživio otkako je Ivo Šušak na njegovu kormilu doista je nevjerojatan. Od plašljive i neodlučne momčadi pretvorili su se u društvo kojem pogodaka nikad dosta. Nisu stali ni kod 1:0, ni 2:0, ni kod 3:0. Tražili su još i ta glad za pobjedom i pogodcima je strašna stvar. Možda je rano govoriti, ali pristupom i stavom podsjećaju nas na onu momčad iz sezone 1994./95. kada je Osijek sa Šuškom jurišao na titulu prvaka. Tada smo nakon jedne briljntne pobjede u Zaprešiću Osijeku i treneru laskali nazivom - “Leteći cirkus Ive Šuška”. Nemojte otići na krivi put. Cirkus samo zbog atrakcije i vrhunskog doživljaja koji su tada nudili “bijelo-plavi” svojim nastupima. Sve drugo je bila stroga disciplina. Danas je osjećaj sličan. Osijek je hit, o njemu se priča i to sve s punim pravom. U tri utakmice bijelo-plavi su osvojili sedam od devet mogućih bodova, ali ono što je još impozantnije jest razlika pogodaka - 9:1. Zar je to momčad koja je donedavno imala grdnih muka s realizacijom?

- Igra s dva napadača je pun pogodak - prisnažio je Vojnović.

No, sama promjena formacije je preslabo objašnjenje za ovo što se događa Osijeku. Način igre, način postavljanja cijele momčadi u utakmici je ključ. I ako hoćete, Vojnovićeva uloga u svemu tome. Šušak mu je dao potpunu slobodu kretanja između suparničkih linija, a Vojnović to vraća golemom energijom i zauzimanjem. Može sve, sačuvati loptu, razigrati, zabiti. Akciju kod trećeg pogotka je sam započeo i završio. Pokraj njega se posve probudio i drugi napadač s dinamitom u nogama - Antonio Perošević. I on je opet zabio, a konačno smo ga vidjeli u njegovim karakterističnim prodorima. Braniči Zagreba uglavnom su mu gledali “u auspuh”, a bio je spreman i surađivati, što njegovoj igri daje dodatnu dimenziju kvalitete.

Stop euforiji

NK Osijek je sad opet tema gradskih priča. Ako posljednja tri nastupa nisu prava pozivnica za dolazak u Gradski vrt, onda doista ne znamo što jest. No, valja biti oprezan. Navijači, mediji i javnost općenito smiju biti opijeni sjajnom izvedbom u Kranjčevićevoj, ali Šušak k'o Šušak, odmah je dignuo prst upozorenja.

- Ni slučajno nas ne smije obuzeti euforija. Odlično smo krenuli, ali još je važnije zadržati taj kurs. Pred nama su novi teški izazovi i moramo ostati maksimalno fokusirani - kaže Šušak.

I posve je u pravu. Osijek je u posljednjih 270 minuta napravio golem posao, ali u biti ako gledamo konačni cilj, onda još nije napravio - ništa. Drugoligaška provalija još uvijek je dovoljno blizu i zato ozbiljnost mora ostati na visokoj razini. Iako kako danas igraju, stvarno ih je teško zamisliti u borbi za opstanak. No, Šušak zna s kim “ima posla”.

- Nogomet je vrag. Stvari se mogu brzo promijeniti ako nisi pravi. Sada ne smijemo upasti u tu zamku.

Osijekov trener izvana ostavlja dojam “Iron mana”, ali negdje u njemu mora kolati zadovoljstvo, veliko zadovoljstvo zbog onog u što je pretvorio Osijek u kratkom vremenu. Može i mora biti sretan i ponosan na to jer svi u čijim venama teče bijelo-plava, nakon Kranjčevićeve žive na sedmom nebu. Ništa čudno. Teške su bile posljednje godine...

Dalibor KELER
NAKON OSAM I POL GODINA
Nikšić je autor posljednjeg hat-tricka u dresu Osijeka

Osam i pol godina moralo je proći kako bi navijači Osijeka uživali u hat-tricku jednog svog nogometaša. Posljednji put show sličan onom Aljoše Vojnovića u Kranjčevićvoj dogodio se još ujesen 2007. godine u susretu Osijek - Međimurje (4:0). Tada je trostruki strijelac bio Vedran Nikšić. U toj kalendarskoj godini Osijek imao dva hat-tricka jer tog proljeća 2007. tri pogotka, zanimljivo istom suparniku Međimurju u pobjedi 6:1 zabio Stjepan Jukić.(D.Kl.)

DANAS NA BIKARI PROTIV METALCA

Nogometaši Osijeka danas će odigrati svoj uobičajeni prijateljski susret tijekom tjedna. Suparnik će im biti osječki četvrtoligaš Metalac, a susret se igra na SRC-u Bikara s početkom u 15 sati.(D.Kl.)

TRI PO UTAKMICI

OSIJEK U TRI SUSRETA POD ŠUŠKOM IMA PROSJEK OD TRI POSTIGNUTA POGOTKA PO UTAKMICI

Dobro

IGRA I STAV

Osijek više ne izgleda kao “da zna što neće, a ne zna što hoće” na terenu. Odlučni su, agresivni i goropadni, ali sve unutar zadanih taktičkih okvira. Osijek je kompaktan, čvrst i takav će svima biti noćna mora.

ALJOŠA VOJNOVIĆ

Kakav vođa! On je “otac i majka” momčadi, a nagrada za takav odnos prema suigračima stigla je u obliku hat-tricka. Jednostavno - briljantan.

BORNA BARIŠIĆ

I najveći zagovornik glasovite priče o “ponavljanju” Milan Đuričić bi mu zavidio na tome koliko puta je u stanju ponoviti prodor po lijevoj strani. I ne samo to nego su njegovi prsti u gotovo svim problemima za suparničke obrane. Motor koji nema rok trajanja.

ANTONIO PEROŠEVIĆ

On je sad opet posve živ. Turobno razdoblje je iza njega pa se imamo pravo nadati kako će iz susreta u susret biti samo bolji. “Bolestan” je kad ne zabija, a kad ga hoće gol, osmijeh je tu, a to znači gadne probleme za suparnika.

NERMIN JAMAK

Njega smo izdvojili jer je pokazao kakav je španer. 'Ladan k'o špricer, u svakom trenutku ima pravo rješenje. On daje mirnoću i sigurnost na sredini terena, a uvijek je spreman ponuditi i nekakav ekstrapotez.

Možda ste propustili...

OSJEČKI PARAATLETIČAR IDE NA SP

Županović se priprema za svjetsku smotru u Japanu

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike