Ekonomija
DRŽAVA SE PREDOMISLILA

Državna poljoprivredna zemlja ipak će u prodaju - OPG-ovi će lakše do zakupa
Objavljeno 14. veljače, 2015.
Stočarima će se dodjeljivati državno poljoprivredno zemljište bez natječaja

Državno poljoprivredno zemljište ipak će se moći prodavati i kupovati (samo manje parcele), obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebala bi ubuduće moći lakše do zakupa državne zemlje, a stočarima će se ona dodjeljivati i bez natječaja.

Neki su to od najvažnijih prijedloga izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će idući tjedan u saborsku proceduru, a koje je jučer predstavila Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište na sastanku s Vladimirom Šišljagićem, Željkom Kraljičkom i Silvom Wendling - županom, dožupanom i pročelnicom Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, te se potom sastala i s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije.

Ovdje valja svakako podsjetiti da je dolaskom ministra Tihomira Jakovine i aktualne vlasti odmah zaustavljena i prodaja državnog zemljišta i raspolaganje državnom zemljom na više od godinu dana, što je načinilo velike štete hrvatskoj poljoprivredi. Zakon je nekoliko puta mijenjan, a na čelu Agencije za poljoprivredno zemljište se izmijenilo nekoliko ravnatelja.

Na sastanku s ravnateljicom Mičević župan Šišljagić je izjavio kako je Županija do sada puno puta upozoravala na probleme pri provedbi zemljišne politike.

- Ni neke od odrednica Zakona iz 2013. nisu bile prihvatljive, na što smo stalno upozoravali kao i na najavljivane preambiciozne planove o stavljanju milijun hektara u funkciju u roku od samo godinu dana, 50 tisuća novozaposlenih i sedam milijardi kuna godišnje od zakupa u državnom proračunu. Mi smo odmah kazali da je to nerealno, što je bilo i točno jer do sada je u bazu podataka uvedeno samo 70 tisuća novih hektara, najveći dio su šume. Postojeći Zakon i prateći pravilnik obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima stvaraju velike probleme, poljoprivrednici se najviše žale na sustav bodovanja koji ih stavlja u neravnopravan položaj s velikim poljoprivrednim sustavima. Mi smo pripremili prijedloge izmjena Zakona koje za cilj imaju promijeniti sustav bodovanja i omogućiti OPG-ovima, prije svih mladim poljoprivrednicima do 40 godina, da lakše dođu do zemlje - rekao je Šišljagić.

Dožupan Kraljičak istaknuo je kako Županija pomno prati sve što se događa s provedbom zemljišne politike jer im je u cilju da svaki poljoprivrednik dođe do zemlje, poveća svoju proizvodnju i prihode te se dobro pripremi za povlačenje novca iz Programa ruralnog razvoja.

- U prilog tomu držimo da bi pri promjeni sustava bodovanja trebalo smanjiti broj bodova kod gospodarskog programa sa 60 bodova (koliko je sada) na 50 bodova, da onaj tko je već u posjedu zemlje i koji ga obrađuje i održava dobije još 20 bodova, poljoprivrednici mlađi od 40 godina da dobiju još deset bodova, domicilno stanovništvo deset bodova i za ponuđenu cijenu deset bodova. Smatramo da bi takve izmjene išle na ruku manjim poljoprivrednicima - rekao je Kraljičak te dodao da bi svakako trebalo promijeniti i raspored sredstava od zakupnine zemlje i da ga dobiju općine kako bi se mogle pripremiti za Mjeru 7 Programa ruralnog razvoja.

Blaženka Mičević izjavila je kako su i oni uočili određene nelogičnosti.

- Naš je prijedlog da gospodarski program i dalje nosi 60 bodova, još 20 bodova da dobiju oni koji su u posjedu zemlje, ili 10 u mirnom posjedu, 10 bodova za mlade poljoprivrednike, 10 bodova da nosi cijena te 10 domicilnost - kazala je Mičević, te je dodala kako drže i da stočari trebaju imati prioritet te stoga predlažu da oni koji nemaju dovoljno zemlje dobiju državnu zemlju bez natječaja, s tim da nitko neće biti oštećen jer ima oko 400.000 ha neraspoređene zemlje, a stočarima nedostaje oko 90.000 ha. Naime, valja pojasniti da Hrvatska službeno raspolaže s oko 750.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a da je u posjedu na temelju važećih ugovora oko 350.000 tako da je neraspoređenih 400.000 hektara.

Zdenka RUPČIĆ

MATO BRLOŠIĆ

predsjednik HPK

- Svakako da mi pozdravljamo ove novine koje idu u prilog obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Međutim, nezadovoljni smo jer su dvije godine tvrtke dobivale državnu zemlju u koncesiju, a OPG-i ne, tako ni sada kada nas se želi staviti u ravnopravan položaj to opet nismo.

Ono što je zanimljivo jest da su ove izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu 13. od postojanja Hrvatske

90

tisuća hektara ukupno poljoprivrednog zemljišta nedostaje stočarima

400

tisuća hektara poljoprivrednog državnog zemljišta neraspoređeno je

Možda ste propustili...

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

ZABRINUTOST ZA POTRAŽNJU

Cijene nafte ispod 84 američka dolara

Najčitanije iz rubrike