Ekonomija
UDRUGA ŽIVOT UPOZORILA JE NA NEODRŽIVOST STANJA U POLJOPRIVREDI

Porezna uprava blokirala 33 tisuće gospodarstava
Objavljeno 12. veljače, 2015.
A gdje su još seljaci blokirani od banaka, ugovaratelja proizvodnje, dobavljača..., kaže Pipić

Blokirano selo - blokirana država, poručuju ovih dana poljoprivrednici upozoravajući na neodrživost stanja OPG-ova i obrta u poljoprivredi koji su u blokadi, a “bypass” u premošćivanju tog problema nemaju ni u zaštićenim računima, koji su drugim blokiranim građanima “zadnja linija obrane” u tom dužništvu.

Blokirani poljoprivrednici poručuju da, jer im se blokiraju sva sredstva, nemaju u takvim uvjetima ni za život, ni za rad.

Zaštićeni računi toj skupini blokiranih ukinuti su 2012., a poljoprivrednici zahtijevaju, čulo se i jučer na presici udruga OPG-ova Hrvatske Život i Blokirani u Zagrebu, da im se oni vrate.

- Ne možemo više trpjeti tu diskriminaciju. Tražimo da i mi imamo pravo na zaštićene račune i da nam dvije trećine sredstava ne mogu biti predmet ovrhe, odnosno da od toga budu izuzeta izravna plaćanja i poticaji - poručio je jučer iz Zagreba potpredsjednik udruge Život Zvonko Pipić.

Dok njegov predsjednik Antun Laslo procjenjuje da samo 10 % OPG-ova nije u financijskim problemima, a da ih je blokirano čak 70 %, Ministarstvo poljoprivrede odmah nakon Laslovih procjena izišlo je sa svojim brojkama, koje je objavilo zbog “medijskih napisa vezanih uz broj blokiranih OPG-ova”, a što je vidljivo na webu Ministarstva.

Navodi se da je 2014. državi dugovalo 6,8 % OPG-ova.

- Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, od 31. listopada 2012., koji je usklađen s EU zakonodavstvom, isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun poljoprivrednog gospodarstva, što znači da se izravna plaćanja poljoprivrednicima u posljednje dvije godine ne mogu više isplaćivati na račun posebnih namjena, na tzv. zaštićeni račun, a isplata potpora može biti predmet ovrhe - stoji u priopćenju. Za 12.808 OPG-ova obavljen je prijeboj poreznog duga.

- Od 185.713 OPG-ova koji su registrirani u 2014. u Upisniku je 6,8 % OPG-ova kojima je Porezna uprava smanjila ili u cijelosti napravila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga - izvijestili su iz Ministarstva, u kojem napominju da postoje i OPG-ovi čiji su računi blokirani od teleoperatera, komunalnih poduzeća, banaka, leasing kuća i dr.

Ministarstvo je navelo i pregled broja OPG-ova registriranih u Upisniku, istaknuvši da ih je 1. siječnja 2010. bilo 190.956, a prvoga dana ove godine 184.511.

- Mislim da su Laslove procjene od 70 % blokiranih OPG-ova prilično točno odvagane, a da Ministarstvo minorizira brojke kako se problem ne bi prikazao u pravoj veličini. Jer najnoviji podaci Porezne uprave govore da je samo ona blokirala 33.000 OPG-ova. A gdje su tu još seljaci blokirani od banaka, ugovaratelja proizvodnje, dobavljača i dr.?! - kaže Pipić.

Ministra Tihomira Jakovinu pozvao je, kako kaže, na odgovornost.

– Pozivamo ga da se uozbilji i iziđe u javnost s pravim podacima, ne samo u svezi s blokiranima, nego i kada je riječ o najavi poticaja. Najavio je isplatu još za kraj siječnja, a sada je sredina veljače. Zašto obmanjuje javnost kada to šteti i nama i njemu - kaže Pipić.

Dodaje, OPG-ove se, kada je riječ o zaštićenim računima, tumači kako se kada i kome prohtije. Poljoprivrednici su s jučerašnje presice zatražili od Ministarstva financija da nadležnim službama naredi da srede podatke o točnom ukupnom broju blokiranih OPG-ova i obrta te tko ih je sve blokirao. Pipić je Ovršni zakon ocijenio neustavnim te novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović podsjetio da se te teme dotakla u predizbornoj kampanji.

– Zahtijevat ćemo od nje da od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti tog zakona jer je sadašnje stanje dužničko ropstvo - kaže Pipić.

Suzana ŽUPAN
U RH 322.500 blokiranih s dugom od 32 mlrd. kuna

Zbog blokiranosti OPG-ova i obrta Život je u siječnju zajednički izišao u javnost s Blokiranima i upozorio na neodrživost stanja. Najavili su tada Antun Laslo i predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin “novo Hrvatsko proljeće” uz mogućnost prosvjeda. – Završilo je vrijeme u kojem se donose zakoni koji uređuju život interesnih grupa a da se ne čuje glas onih na koje se ti zakoni direktno odnose - poručuje Miriam Kervatin. Ističe, u RH je 322.500 blokiranih, prema posljednjim podacima, iz studenog 2014., njihov dug iznosio je 30,6 milijardi kuna i premašio je dug ekonomije. – Moje prognoze su da je taj dug sada već 32 mlrd. kuna - kaže Kervatin, ističući da su blokirani poljoprivrednici u posebno teškoj situaciji jer nemaju zaštićene račune. Dok je Zvonko Pipić jučer na upit o eventualnim prosvjedima oprezno rekao “da će se vidjeti razvoj situacije”, Kervatin ih otvoreno najavljuje.

Poljoprivrednici traže da i oni imaju pravo na zaštićene račune

184.511

OPG-ova ukupno je bilo u Upisniku s 1. siječnja 2015.

10 %

OPG-ova nije u financijskim problemima, tvrde iz udruge Život

ZVONKO PIPIĆ

Pozivamo ministra Jakovinu da se uozbilji i objavi prave podatke o blokiranim OPG-ovima

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike