Svijet
GRČKA RADIKALNA LJEVICA (SYRIZA) POBJEDNIK IZBORA

Sudbina Europske unije u rukama Alexisa Tsiprasa
Objavljeno 26. siječnja, 2015.
Sa 36 posto glasova, Syriza osvojila polovinu mandata u grčkom parlamentu

Vezani članci

PARLAMENTARNI IZBORI

Syriza - pobjednik izbora u Grčkoj

Pobjeda populističke Koalicije radikalne ljevice, poznatije pod grčkom kraticom Syriza, na izvanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, i smrt grčkog popularnog pjevača Demisa Roussosa, objavljena istog dana, na simbolički su način označile kraj Grčke kakvu smo do sada poznavali i početak neizvjesne grčke avanture.

Glavni arhitekt velikog zaokreta u grčkoj i europskoj politici prvi je čovjek Syrize, bivši komunist i od jučer novi grčki premijer Alexis Tsipras. Zahvaljujući izbornom sustavu, grčka je radikalna ljevica, s osvojenih 36 posto glasova, dobila čak 149 od ukupno 300 mjesta u parlamentu. Zlonamjernici će sada moći povlačiti usporedbe s Adolfom Hitlerom i njegovim nacionalsocijalistima, koji su 1932. sa samo 37 posto glasova osvojili vlast te odveli Njemačku i ostatak Europe (i svijeta) u pakao. Istina, Tsipras i njegovi radikali, zaokupljeni zapaljivom mješavinom nacionalizma i socijalizma (što je još uvijek daleko od nacionalsocijalizma), za sada ne prijete invazijom na druge zemlje, ali njihovo stajalište prema neplaćanju vlastitih dugova i zajedničkoj europskoj valuti euru moglo bi poharati Europsku uniju gore od cunamija i Putinovih tenkova.

“Grčki narod ispisao je povijest, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, a 'trojka' (međunarodnih vjerovnika) postaje prošlost”, poručio je Tsipras. "Grčki narod je dao jasan, jak i nepobitan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i autokraciju, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje", rekao je Tsipras. Dodao je kako je u nedjelju “pobijeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja", a "pobijedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mjesto i vrijeme kako bi dostojanstveno gradila budućnost".

Prvi put, nakon dolaska Salvadora Allendea na vlast u Čileu, marksisti su u nekoj zemlji preuzeli vlast preko izbora. Njihovi hrvatski pandani, koje predvode zagrebački lingvist Mate Kapović i bivši poslovođa jedne osječke parfumerije Željko Budić, obećavaju revoluciju i krv do koljena. Pokušaju li ostvariti svoje maksimalističke ciljeve, Grci bi se mogli naći ne samo izvan eurozone (tzv. Grexit) nego bi mogli napustiti i Europsku uniju. No, tada slijedi najgori scenarij iz noćne more. Nije teško zamisliti pristupanje Grčke, ali i Srbije, ruskom pravoslavnom bloku, Putinovoj Euroazijskoj uniji. Rusija bi tada bila sve do Vukovara!

Draško CELING
SEKULARNA PRISEGA, BEZ KRAVATE

Suprotno tradiciji, Alexis Tsipras jučer je, kao novi grčki premijer, položio sekularnu prisegu, odbivši uobičajenu pravoslavnu ceremoniju. Na svečanost nije ponio ni kravatu, koju nikada ne nosi. Grčka ekstremna ljevica ušla je u koaliciju s desničarskom strankom Neovisnih Grka (kratica: Anel) koja je osvojila samo 13 mjesta u parlamentu. Obje stranke protive se mjerama štednje, koje je uvela dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa, što je bio uvjet za dobivanje novčane pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Scenarij iz noćne more: Nakon izlaska iz EU-a, Grčka (zajedno sa Srbijom) pristupa Putinovoj Euroazijskoj uniji

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

Najčitanije iz rubrike