Svijet
AMERIČKI MODEL JE LI OVO EUROPSKI “RAT PROTIV TERORA”?

Demokracija će oslabjeti zbog straha od terorizma
Objavljeno 23. siječnja, 2015.
Neke europske zemlje zatražile su popis putnika, čvršće granice i više internetskog nadzora

Vezani članci

U BOSNI I HERCEGOVINI IMA 3000 “SPAVAČA”

Potencijalni teroristi i u političkim strukturama u BiH

Europa je danas, nakon terorističkog napada u Parizu, pred sličnom dilemom pred kojom su bile Sjedinjene Države nakon napada 11. rujna 2001. godine - je li važnija sigurnost ili pravo na privatnost i slobodu kretanja?

Vlade i političari počeli su tražiti nove alate za borbu protiv terorizma, a neke od predloženih, pa i službeno zatraženih mjera nadzora podsjećaju na američki model rata protiv terora. Neke europske zemlje, naime, zatražile su europski PNR (eng. passenger name record, popis imena putnika), strožu graničnu kontrolu i više internetskog nadzora kako bi spriječile napade.

- Smatram da nam ne pomaže govoriti o tzv. ratu protiv terora, to je krivo. Ono što Europski parlament i institucije moraju napraviti jest razumjeti povijest i da smo kroz slične situacije već prolazili. Bavimo se domaćim terorizmom u mnogim dijelovima Sjeverne Irske, u Njemačkoj, Španjolskoj... Jasno mi je da države članice žele djelovati što brže u raznim pitanjima, kao što je PNR, ali našu zakonodavnu ulogu doživljavamo vrlo ozbiljno. Treba postojati ravnoteža između sigurnosti europskih građana, njihove privatnosti i njihovih temeljnih prava - upozorava Claude Moraes, predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove EU-a.

Anna Elzbieta Fotyga, predsjednica EU Pododbora za sigurnost i obranu, slaže se kako situaciju ne bismo trebali zvati ratom protiv terora, ali problem sigurno postoji te treba ujediniti napor kako bi se spriječio terorizam, radikalizacija i razne grupe koje djeluju na europskom teritoriju.

- Terorizam u Europi nije nastao jedino pod utjecajem radikalnom islama. Opasnu situaciju imamo i na našim istočnim granicama, s ruskom agresijom na Ukrajinu. Klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista dugo se vremena zauzima za usvajanje direktive o PNR-u. Znam da ona znači bližu suradnju tajnih službi te do neke mjere to predstavlja problem za državu koja ih treba nadzirati. Svi se brinemo za demokraciju, ali terorizam je opasnost s kojom smo suočeni i moramo spriječiti eskalaciju napada. Smatram da bi trebali usvojiti PNR direktivu sa što više zaštitnih klauzula za prava građana - objašnjava Fotyga.

Eduard SOUDIL
državna kontrola interneta

Istraživanjem koje je provođeno od svibnja 2013. do svibnja 2014. godine utvrđeno je kako je 41 država svijeta u tom razdoblju uvela nove i stože zakone, koji značajno ograničavaju slobode govora na internetu, povećavaju razinu državne kontrole ili mogućnosti nadzora interneta. U 38 država zabilježena su policijska uhićenja povezana s pitanjem slobode govora na internetu. Otkriće širokog programa nadzora koje provodi američka agencija NSA, poslužilo je kao izgovor za mnoge države da pokrenu ili unaprijede svoje postojeće programe nadzora interneta.

Možda ste propustili...

"POREMEĆAJ U SUSTAVU"

Veliki dio Kenije bez struje

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

PREDSJEDNICA TALIJANSKE VLADE

Meloni nosi listu svoje stranke

Najčitanije iz rubrike