Svijet
PUTIN IZDAO NOVU UREDBU

Ruska vojska sada novači plaćenike za sukob u Ukrajini
Objavljeno 7. siječnja, 2015.
Golts tvrdi da je u ruskim vojnim snagama već oko 300 stranih vojnika

Ruska vojska uskoro će početi primati i strane plaćenike, profesionalne strane vojnike koji će vjerojatno odmah biti poslani u sukob u Ukrajini.

Naime, predsjednik Vladimir Putin izdao je uredbu kojom se stranim vojnicima omogućuje da odsluže najmanje pet godina u ruskoj vojsci, pod pretpostavkom da govore ruski jezik, javlja BBC. Prema pisanju zapadnih medija, očekuje se da će najviše vojnika doći iz središnjih republika bivšega Sovjetskog Saveza. U sukobima u Ukrajini sudjeluju i strani dragovoljci, među kojima su i Rusi, iako ruske vlasti negiraju da su na teritoriju Ukrajine vojnici iz sastava ruske vojske.

S druge strane Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je Rusija daje debelu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini te da su im uz dostavu teškog naoružanja poslani i dobro obučeni vojnici. “Putinova uredba koja se odnosi na strane vojnike dio je napora da se profesionaliziraju ruske vojne snage”, tvrdi BBC-jev analitičar za vojna pitanja Jonathan Marcus, dodajući da takav potez utječe na ruske odnose s bivšim sovjetskim republikama.

Ruski vojni stručnjaci Pavel Felgenhauer i Aleksander Golts, za BBC su kazali da će se novom uredbom omogućiti legalizacija stanja koje postoji već nekoliko godina na područjima u kojima su razmještene ruske vojne snage izvan granica Rusije.

Uredba će ruskoj vojsci olakšati novačenje lokalnog stanovništva u dijelovima središnje Azije, na Kavkazu i u Pridnjestrovlju, odbjegloj moldovskoj pokrajini, tvrde analitičari. “Ranije se tražilo dobijanje ruskog državljanstva ili dokumenta kojim su se dobijala prava iz ruskog državljanstva, ali sada mogu legalno služiti bez ruskog državljanstva”, rekao je Felgenhauer.

Golts tvrdi da je u ruskim vojnim snagama već oko 300 stranih vojnika, a Felgenhauer podsjeća da su tisuće Tadžika služili pod ruskim časnicima tijekom nereda u Tadžikistanu 1990-ih godina.

Na Kavkazu Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i vojne snage u dvjema odbjeglim pokrajinama Gruzije, u Abhaziji i Južnoj Osetiji. "Slati ruske profesionalne vojnike u Središnju Aziju je skupo, a mnogi ostaju tamo. Uzimati lokalce praktično je", rekao je Felgenhauer.

Eduard SOUDIL
PRILIKA ZA DRŽAVLJANSTVO

"Moguće prijetnje narastaju u Središnjoj Aziji nakon što je NATO okončao borbenu misiju u Afganistanu. Zato je moguće jačanje ruske vojne nazočnosti u Središnjoj Aziji - ruski časnici s lokalnim vojnicima. Ali to ne znači masovno novačenje stranaca", rekao je Felgenhauer. Za neke strance mjesečna plaća vojnika od 500 dolara bit će poticaj za priključenje ruskoj vojsci u ovim gospodarski teškim vremenima, kao i izgledi za dobijanje ruskog državljanstva”, smatra Golts.

Možda ste propustili...

CRNOGORSKI PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ

Crna Gora podržava rezoluciju o Srebrenici

Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN:

Vlasti u RS teško krše Dejton

Najčitanije iz rubrike