Mozaik
UDRUGA LJUBITELJA STRIPOVA STRIPOS

Uspješna godina za
osječku strip-scenu
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Točka na “i” ovogodišnjeg uspjeha bilo je 24-satno crtanje stripa

Osječka strip-scena ove je godine bila puna događaja. Uglavnom zahvaljujući Udruzi ljubitelja stripova StripOs, kvaliteta i zastupljenost osječkog stripa dostigla je zavidnu razinu.

Tijekom 2014. godine Udruga StripOs ostvarila je uspješnu suradnju u projektu EDIT - Comics, Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci, nositelja projekta, gdje su partneri bili suradničke udruge Studio VANIMA Varaždin, GOKUL Zabok, KINOFON Zagreb, ACT Čakovec i Udruga PUŽ Slavonski Brod. Osnovne su aktivnosti projekta, koji se odvijao u 7 gradova, 7 županija i u suradnji 7 udruga, bile: održavanje edukativnih filmskih radionica i strip-radionica za učenike osnovnih i srednjih škola – osnove snimanja i montaže; osnove nastajanja stripa i njihova izrada; prezentacija stripova za djecu i stručne literature o medijskoj kulturi; razmjena sadržaja s drugim školama i srodnim organizacijama; senzibiliziranje javnosti preko medija i uključivanje šire lokalne zajednice u projekt. Udruga StripOs u povodu toga je u sedam gradova održala dvodnevne radionice crtanja stripova pod vodstvom Nenada Barinića te na lokalnoj razini organizirala više edukativnih predavanja za osnovnoškolce. Kroz sve radionice projekta tijekom 2014. godine ukupno je prošlo gotovo dvije stotine djece, a nakon završetka projekta otiskan je izbor radova sa strip-radionica, koji je podijeljen svim sudionicima projekta. (FOTO: Izbor strip radionica)

Comixconnection

Međunarodna putujuća izložba alternativnog stripa ComiXconnection, koja predstavlja radove više od pedeset autora iz ukupno pet zemalja; Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Rumunjske, gostovala je dva mjeseca u osječkom Muzeju Slavonije. Osim što su u stalni postav izložbe svojim radovima uključeni osječki strip-umjetnici Helena Janečić i Marka Dješka, Udruga StripOs, čiji su oni članovi, organizirala je niz popratnih sadržaja. Uz višednevne radionice crtanja stripova koje su stručno vodili Roko Idžojtić i Nenad Barinić, te zatim i svečanog predstavljanja dječjih radova u sklopu izložbe, za posjetitelje su crtali Helena Janečić, Marko Dješka, Dražen Brkić i Stjepan Matić, a demonstracijsko oslikavanje stolica koje ulaze u stalni postav izložbe pred publikom izveli su Helena Janečić i Krešimir Pongrac.

Roko Idžojtić uz to je vodio i brojne radionice crtanja stripova, od kojih treba izdvojiti suradnju s Udrugom protiv ovisnosti Ne-ovisnost i ciklus radionica u Domu za odgoj djece i mladeži u sklopu projekta "TI BIRAŠ".

Od strip-izdanja STRIPFORUM Zagreb izdao je "Domovinski rat u stripu" s predgovorom predsjednika RH Ive Josipovića, a u njemu se od članova Udruge StripOs nalaze: Nenad Barinić, Željko Gašić, Miodrag Ivanović Mikica, Milan Tomas i Marko Dješka. U poznatom američkom strip-magazinu Heavy Metal objavljen je "Bul & Bal" Marka Dješke, u broju 269, rame uz rame s Enkijem Bilalom.

Udruga StripOs predstavila je posljednja tri izdanja u vlastitoj nakladi: strip-album"Tri panja na otoku sreće" Nenada Barinića (nastavak ribičkih (ne)zgoda trojca iz "Idemo na Dunav!"), strip-album "Posljednji fan" Marka Dješke i na kraju kapitalno izdanje "Velika glad u plemenu Gula-Gula" Fra-Ma-Fua i Andrije Maurovića, čije je izdavanje bilo mukotrpan i dugotrajan posao više od 20 ljudi. Više od 700 kadrova digitalno je restaurirano, a sama priprema trajala je više od osam mjeseci, tijekom kojih su marljivi stripaši pasice stripa skupljali iz raznih izvora, jer nisu svi dostupni u institucijama poput arhiva, nego su razasuti posvuda, pa i u privatnim kolekcijama.

Izložba radova

StripOs je u Hrvatskom domu Vukovar organizirao retrospektivnu izložbu radova Esada Ribića, najproduktivniji član Udruge StripOs Nenad Barinić imao je 2014. godine četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi, a Dražen Brkić u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ima izložbu koju još stignete pogledati. (FOTO: Izložba Esada Ribića)

Točka na “i” ovogodišnjeg uspjeha bilo je 24-satno crtanje stripa koje je StripOs već četvrtu godinu zaredom organizirao za sve zainteresirane u osječkoj Galeriji Kazamat. 24-satno crtanje stripova je disciplina pri kojoj svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, tema je tajna do samog početka, a crtanje počinje točno u podne nakon objave. Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Ta se manifestacija odvija istovremeno u više gradova, u Hrvatskoj su to ove godine Pula, Split, Zagreb i Osijek, koji je sa svojih 19 sudionika i 8 članova StripOsa s dovršene 24 table stripa pokazao da se svakako ima čime ponositi.

Humanitarna aukcija

S Udrugom ljubitelja filma RARE u Vinkovcima StripOs je prigodom promocije strip-albuma Marka Dješke "Posljednji fan" organizirao uspješnu humanitarnu aukciju svih izdanja iz naklade udruge StripOs i originalnih strip-tabli i ilustracija Borisa Racanovića, Dubravka Matakovića i Nenada Barinića. Sva prikupljena sredstva sljedećeg su dana uz pomoć Zlatana Zuhrića - Zuhre dopremljena stradalima od poplava u Prihvatnom centru Otok. (FOTO: Humanitarna aukcija...)

Kvaliteta i zastupljenost osječkog stripa dostigle su zavidnu razinu

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

KONCERTNA SENZACIJA KOJA SE NE PROPUŠTA

4 tenora u sklopu turneje nastupaju i u Ernestinovu

U POLUFINALU SHOWA “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Goran i Mihovil kao Kićo i Mišo

Najčitanije iz rubrike