Sport
NAKON PORAZA OD LOKOMOTIVE

Nadzorni odbor danas odlučuje o Rukavini
Objavljeno 15. prosinca, 2014.
Još jedno mlitavo izdanje bijelo-plavih izazvalo bijes kod najvjernijih navijača

Igrajte pederi“, „Skidajte dresove“, “Rukavina odlazi“, odzvanjalo je Gradskim vrtom nakon poraza nogometaša Osijeka od Lokomotive u posljednjoj utakmici ove jeseni.

Nogometni jad koji je Osijek prezentirao na travnjaku nakon susreta preselio se na tribine i pretvorio u bijes koji se nezaustavljivo razlijegao po betonskoj školjci Gradskog vrta. Posve opravdano jer su bijelo-plavi ponovili sve pogreške koje su počinili i u prošlom kolu kada su na svom travnjaku poraženi od Slaven Belupa. Mlitav i bezvoljan ulaz utakmicu koštao ih je upadanja u rani rezultatski zaostatak, a nakon toga, ove jeseni, prema pravilu „umiru polako u groznim mukama“. Kao nešto se pokušava, ali to “nešto“ rijetko ima glavu i rep pa se najčešće završava loše.

Gubitnički karakter

Ipak, smijemo zaključiti kako je Osijek protiv Lokomotive i službeno dotaknuo dno, iako zimsku stanku neće provesti baš na posljednjem mjestu. Međutim, spoznaja da su Zagrepčani u Osijek stigli bez osam standardnih prvotimaca i takvi kući otišli pjevajući, sve će reći o tome kakvu jadnu momčad Osijek danas ima. Ili, ako hoćete, u kakvom je ona stanju. Mi bismo se priklonili onoj prvoj tezi, jer kako drugačije objasniti ugled bijelo-plavih kada suparnici koji stižu u Gradski vrt dolaze uvjereni da će iz njega odnijeti bodove pa taman igrali bez pola momčadi. Tako je razmišljao Igor Pamić, tako je stvari vidio Ante Čačić, a sada i Tomislav Ivković. Osijek više ni kod koga ne izaziva respekt ili strahopoštovanje. Osijek je postao „konzerva“ koju se gazi, onako usput. I to najviše boli.

Stvar je u karakteru momčadi, a Osijekov je karakter nepopravljivo - gubitnički. Ne samo ove sezone, nego i nekih prethodnih. Kako drugačije objasniti činjenicu da bijelo-plavi posve gube kompas kada dođu u rezultatski zaostatak? Iskreno, nije ta momčad toliko loša koliko je psihološki na dnu. Samo pouzdanja gotovo i nema i zato će onoga, bio to Tomislav Rukavina ili netko drugi, koji će povesti Osijek u drugi dio sezone, čekati Sizifov posao.

Rukavina shvaća situaciju

Utakmica protiv Lokomotive samo je bila “utvrđivanje gradiva“. Osijek u ovom trenutku nema ništa. Nije momčad, nema atmosferu, a ovakav čak ni perspektivu.

- Opet nam se osvetio lošiji ulazak u utakmicu i to smo skupo platili. Suparnik nam je poveo, a tada do izražaja dolaze naši problemi sa samopouzdanjem. U drugom poluvremenu nešto smo i pokušavali, ali nismo uspjeli realizirati svoje prilike. Sada je na klupskoj Upravi da povuče određene poteze. Hoće li to biti smjena trenera ili temeljito čišćenje svlačionice - ne znam, ali svima je jasno da ovako dalje ne ide. Jedina svijetla točka bila je Kohorta koja nas je bodrila i do posljednjih trenutaka ovog susreta, a nakon njega legitimno je izrazila svoje mišljenje - sažeo je još jednu mučnu večer Tomislav Rukavina, trener osječkog prvoligaša.

Izgledao je kao da se pomirio sa sudbinom. I njemu je vrlo jasno što je njegova momčad propustila u završnici ove jeseni. Mali su izgledi da će Rukavina dočekati proljeće na klupi bijelo-plavih nakon današnje sjednice klupskog Nadzornog odbora.

- Igrači su dobili zadatke što trebaju raditi tijekom zimske stanke. Završila je jedna polusezona u kojoj zaslužujemo samo kritike i svi trebamo preuzeti svoj dio odgovornosti na čelu sa mnom. Moramo se posuti pepelom i priznati slabosti, a dalje je sve u rukama čelništva kluba - zaključio je Rukavina.

Osvrtati se na sve ono što se događalo ove jeseni, više nema smisla. Taj je vlak prošao, sad treba gledati u budućnost i pronaći rješenja koja će osigurati život bez mučnih igara i scena kakve su se događale u posljednjem jesenskom nastupu. NK Osijek opet je „bolestan“, ali ta „bolest“ nije neizlječiva, ako će se povući pravi potezi. Nešto se mijenjati mora. I nije problem samo u treneru. Još i veći problem leži u svlačionici, u glavama igrača, a to se ne mijenja tako lako…

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 800. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) – 6,5. Strijelci: 0:1 Marić (20), 0:2 Kolar (90). Žuti kartoni: Jamak, Matas, Špehar, Škorić (Osijek), Bručić, Marić, Prenga, Biljan, Kolar (Lokomotiva). Crveni kartoni:

IGRAČUTAKMICE: PETAR MIŠIĆ (LOKOMOTIVA)

OSIJEK

0

Mikulić 6, Matas 6, Jonjić 6, Novaković 5, Škorić 5,5, Špehar 5, Jamak 5,5(od 87. Vitaić -), J.Mišić 5, Mešanović 5,5, Perošević 5, Dugandžić 5(od 46. J.Barišić 5,5).

LOKOMOTIVA

2 (1)

Sluga 6,5, Bartolec 6, Prenga 6,5, Mrčela 6,5, Bručić 6, Biljan 6, Gorupec 6, P.Mišić 7(od 69. Gržan 6,5), Pavičić 7, Kolar 6, Marić 6,5(od 90. Tolić -).

0:1

P. Mišić napravio je nered u obrani Osijeka, tukao s ruba kaznenog prostora, Mikulić je kratko odbio loptu, a Marić ispred skamenjene obrane bijelo-plavih kroz Mikulićeve noge pogodio mrežu

0:2

Gržan je iskoristio “livadu“ na lijevom boku, sjurio se u kazneni prostor i onda nesebično uposlio Kolara na drugoj vratnici kojem je ostalo samo položiti loptu u vrata.

Lokomotiva je pokazala što znači „zdrava glava“. Došli su u Osijek strašno oslabljeni, a otišli iz njega kao pobjednici samo zato što su – vjerovali. To je samo još jedan dokaz kako u nogometu dobar karakter momčadi može nadoknaditi neke kvalitetne nedostatke.

Što reći o nastupu Osijeka? Opet su potratili cijelo poluvrijeme na „limunadu“. Ima boljih momčadi u HNL-u, to nije sporno, ali sporan je taj nesretni pristup. Neshvatljivo je da u tako važnoj utakmici bijelo-plavi izgledaju kao „mrtva puhala“. Bez žara i agresivnosti, bez „mišića“. Ma, bez ičega!

DANAS NADZORNI ODBOR
Odluka o Rukavini,ali i o budućnosti

Danas u 13 sati održat će se još jedna sjednica Nadzornog odbora NK Osijek. Na njoj će se raspravljati o jesenskoj polusezoni, o povjerenju treneru, ali i onom najvažnijem - klupskoj budućnosti. Ta će sjednica imati vrlo osjetljive teme, a odluke koje će na njoj biti donesene mogle bi biti krucijalne za status NK Osijeka u proljetnom dijelu sezone, ali i u bližoj budućnosti. Nadzorni odbor ne bi smio samo utvrditi probleme, nego i ponuditi rješenja za njih.

GUBITNICI

Osijek ima gubitnički karakter, ne samo ove sezone, nego i nekih prethodnih

Najčitanije iz rubrike