Svijet
IZVJEŠTAJ O CIA-INIM NAJSUROVIJIM METODAMA MUČENJA

Hrvatska pomogla CIA-i u mučenju zatvorenika?
Objavljeno 11. prosinca, 2014.
U dokumentu se spominje najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima

Sjedinjene Američke Države napokon su objavile izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA, a uslijedilo je to nakon višegodišnjih pritisaka iz Kongresa da javnost dozna istinu o brutalnim metodama ispitivanja terorista nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Britanski list Independent objavio je popis 54 zemlje u kojima je CIA tijekom mandata Georgea W. Busha neljudskim metodama iz zatočenih terorista ili osumnjičenih za terorizam izvlačila informacije. Na tom je popisu i Hrvatska, no ne precizira se jesu li se takva mučenja događala i na našem teritoriju ili je RH na tom popisu samo kao jedna od zemalja koja je surađivala s CIA-om u provođenju protuterorističkih mjera.

Od svjetske se javnosti pokušavalo sve ove godine sakriti da je Program pojačanog ispitivanja kojim se američka obavještajna služba CIA služila na osumnjičenima za terorizam bio puno okrutniji od onoga što se govorilo.

- CIA je zavaravala javnost i američku vladu u svezi s djelotvornošću programa koji je provođen od 2002. do 2006. godine i po kojemu su ispitivani pripadnici Al-Kaide i drugi pritvorenici diljem svijeta. Ovaj dokument bavi se CIA-inim postupcima prema najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima i upotrebom nasilnih tehnika ispitivanja koje su u nekim slučajevima ravne mučenju - rekla je predsjednica toga senatskog odbora Dianne Feinstein.

Izvješće je senatski odbor pripremio na temelju istrage koja je trajala punih pet godina, a među primjerima okrutnosti CIA-inih ispitivača spominje se smrt od pothlađenosti jednoga zatvorenika kojega su držali polugolog i lancima vezanog uz betonski pod tajnog CIA-ina zatvora.

Eduard SOUDIL
bez sna i po 180 sati

Nekim je zatvorenicima u tajnim zatvorima bilo onemogućeno da spavaju i po 180 sati, drugi su bili zavezani lancima, treći su na silu hranjeni kroz rektum i rektalno su hidratizirani bez ikakve dokumentirane medicinske potrebe. U izvješću se spominje jedan tajni CIA-in zatvor (čija se lokacija ne navodi) kao "tamnica" u kojoj su zatvorenici u potpunom mraku okovani i mučeni izuzetno glasnim zvukovima ili glazbom. Jedan član Al-Kaide poznat kao Abu Zubaida mučen je 83 puta simulacijom utapanja koju CIA zove “waterboarding”. U izvješću stoji da na kraju više nije pokazivao znakove života, da mu je voda izlazila iz otvorenih usta te da je kasnije reanimiran.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

RAVNATELJ GRANIČNE POLICIJE BIH MIRKO KUPREŠAKOVIĆ:

Broj ilegalnih migranata u BiH porastao za 70 posto

Najčitanije iz rubrike