Svijet
MILITANTI ISLAMSKE DRŽAVE PLANIRAJU OTMICE

Teroristi će napasti pet gradova s pet zrakoplova
Objavljeno 4. prosinca, 2014.

Vezani članci

STRAH OD “TROJANSKOG KONJA” IZ SIRIJE

ISIL-ovi teroristi ući će u Europu kao izbjeglice

Militanti Islamske države planiraju otmice zrakoplova i napade na velike gradove u Europi, nalik na napad koji se dogodio 11. rujna 2001. godine u SAD-u, objavio je britanski Sunday Express. Napad bi se trebao dogoditi uoči Božića, a da Britance doista zabrinjava ta informacija ozbiljno se razmišlja o uvođenju zabrane unošenja bilo kakve ručne prtljage u putničku kabinu zrakoplova. Također, razmatra se i mogućnost da se zabrani unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Ovo upozorenje dolazi u vrijeme kada se dio džihadista vraća iz borbi u Siriji i Iraku. “Svi očekuju nešto katastrofalno, i to uskoro”, prenosi riječi neimenovanog izvora ovaj list. Visokopozicionirani službenik sigurnosti potvrđuje da su razgovori vođeni o toj temi. “Razmišljamo kako mogući napad spriječiti, a jedno od rješenja je bilo da se zabrani ručna prtljaga”, rekao je.

Prošli je tjedan britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May rekla da postoji opasnost i da su sigurnosne službe potvrdile da veliki broj islamista planira napade u Velikoj Britaniji. Ona je navela da su prijetnje različite i da nisu u pitanju samo organizirane grupe nego i nasilni pojedinci, koji mogu napasti bilo kad i bilo gdje. Prema britanskim obavještajnim podacima, na strani militanata Islamske države u Siriji i Iraku se bori najmanje 500 britanskih državljana. Scotland Yard je objavio da je ove godine osujećeno pet velikih terorističkih planova za napad na tlu Britanije, a u godinama prije ta je brojka bila najviše jedan osujećeni napad godišnje. Od kolovoza je razina opasnosti od terorističkjog napada podignuta na stupanj “ozbiljna”, što je tek jedan stupanj od najviše moguće opasnosti - “kritične”. (E.S.)

Pusić: Hrvatska naoružava koaliciju protiv ISIL-a

Na sastanku 60-ak zemalja uključenih u koaliciju za borbu protiv ISIL-a u Bruxellesu američki državni tajnik John Kerry rekao je da je u protekla dva mjeseca akcije protiv ISIL-a toj organizaciji učinjena velika šteta. Hrvatska inoministrica Vesna Pusić izjavila je da je na sastanku rečeno kako je ISIL prijetnja cijelom svijetu jer koristi terorističke metode. U borbi protiv njih potrebna je humanitarna pomoć te pomoć u naoružavanju i obuci snaga. Hrvatska trenutno pomaže naoružavanjem, rekla je Pusić. "Naročito u streljivu. Humanitarno također u ovom trenutku imamo i suradnju s Bagdadom i Erbilom, dakle uz znanje Bagdada i slanje pomoći Pešmergama i iračkoj vojsci", rekla je Pusić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike