Sport
PREDSJEDNIK NK OSIJEK NAKON NEODIGRANOG DERBIJA

Tolj: Uvijek bih stao uz poštene navijače koji ne stvaraju nerede na tribinama
Objavljeno 25. studenog, 2014.
- Svi bismo skupa trebali biti normalni, hladne glave razmisliti što se događa u hrvatskom nogometu - jasan je bio čelnik NK Osijek

Neodigrani derbi između Dinama i Hajduka još je jednom do temelja uzdrmao hrvatski nogomet. Ionako opterećenom brojnim problemima, od besparice preko slabe praćenosti do (povremenih) navijačkih ispada, subotnje je otkazivanje dvoboja najtrofejnijih hrvatskih klubova zadalo novi teški udarac nogometu u Hrvata.

Ni tjedan dana nakon nereda na San Siru, koji su doveli u pitanje i dovršetak utakmice Italije i Hrvatske, naš je nogomet ponovno na stupu srama. Prvi put u povijesti HNL-a jedan se dvoboj nije odigrao zbog odbijanja nastupa jednog od suparnika. Na takav se radikalan potez odlučio Hajduk, izazvavši time reakcije cjelokupne hrvatske javnosti. Svoj komentar neodigranog derbija iznio je i predsjednik NK Osijek Slobodan Tolj, koji je i sam posljednjih tjedana u nekoliko navrata iskazivao nezadovoljstvo, ponajprije suđenjem osječkom prvoligašu.

Neka rješavaju Dinamo i Hajduk

- Stav NK Osijek je da se u to ne miješa, neka to rješavaju Dinamo i Hajduk. Mi imamo dovoljno svojih problema i borit ćemo se za boje svog kluba. Nećemo dopustiti da se njima poigravaju suci i slični likovi iz HNS-a, a ostalo neka rješavaju na drugoj razini. U svakom slučaju, ovo dovodi u pitanje i regularnost prvenstva. Postavlja se pitanje zašto, a na to neka odgovore čelnici Hajduka - rekao je predsjednik “bijelo-plavih”, koji je bio vrlo jasan i odrješit u odgovoru kako bi reagirao da su u takvoj situaciji bili navijači Osijeka.

- Uvijek bih stao uz navijače, poštene navijače koji ne stvaraju nerede na tribinama, ne bacaju bengalke, koji navijaju za svoj klub, kao što su navijali, primjerice, protiv Hrvatskog dragovoljca u onoj najvažnijoj našoj utakmici prošlog prvenstva.

Većina onih koji osuđuju ovakav potez splitskog kluba tvrdi kako je Hajduk talac navijača te da je njegova uprava podlegla navijačkom pritisku, no Tolj ne misli tako.

- Ne vjerujem da je tako, zašto bi bio talac? Imaju svoju upravu, koja razmišlja svojom glavom, koja donosi svoje odluke i treba stajati iza njih. Kao što i mi u NK Osijek stojimo iza svojih.

Svim klubovima isti tretman

I prije je bilo jasno da u hrvatskom nogometu vladaju velike podjele. Sada su sve “rukavice” skinute, fronta je potpuno otvorena, zazivaju se smjene vodstva HNS-a, s jedne, i drakonske kazne, s druge strane. Za danas je najavljena izvanredna sjednica Izvršnog odbora HNS-a, no teško je očekivati već sada neke odluke. Jasno je da problemi u hrvatskom nogometu nisu od jučer i potrebna je volja svih aktera u njihovu rješavanju, što je istaknuo i Tolj.

- Što očekujem od te sjednice? Iskreno, mislim da bismo svi skupa trebali biti normalni, hladne glave razmisliti što se događa u hrvatskom nogometu. Tu su izgredi u Milanu, ne mislim da je to nešto slučajno. Uostalom, Maksimir zbog nekih razloga zjapi prazan. Sve su to problemi koji pritišću nogomet. Evo, dolaze sljedeće utakmice reprezentacije i ostaje pitanje hoće li se to ponoviti. Trebaju nam hladne glave i dovoljna količina pameti da se to zaustavi. A može se zaustaviti samo korektnim, poštenim odnosom prema svim klubovima, odnosno da svih deset klubova bude u istom rangu.

Većina optužbi sa splitske strane upućena je jednom čovjeku, Zdravku Mamiću, kojeg označavaju potpunim vladarom hrvatskog nogometa. Kakav je stav prvoligaša iz Gradskog vrta, jesu li HNL i cijeli naš nogomet taoci jednog čovjeka i njegove politike?

- Ne mislim da je tako, čovjek se bori za svoj klub, kao i ja za svoj. Ne mislim da bi on imao nešto protiv Osijeka, Slaven Belupa ili Hajduka. A kakvi antagonizmi povijesno postoje i ima li tu nečeg višeg od igre, u to ne ulazim. Mi stojimo iza toga da branimo boje NK Osijek - ponovio je čelnik “bijelo-plavih”.

Goran ROGULJIĆ
Danas sjednica IO HNS-a

Zbog neodigravanja derbija između Dinama i Hajduka na Maksimiru danas će se sastati Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza. Zagrebački Dinamo i splitski Hajduk očitovali su se javnosti o subotnjim zbivanjima na konferencijama za medije direktora Tomislava Svetine, odnosno predsjednika Marina Brbića, a isto će u utorak učiniti i Hrvatski nogometni savez. Hitna sjednica Izvršnog odbora sazvana je za utorak u 11 sati, nakon čega će biti objavljeni zaključci.

Možda ste propustili...

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike