Svijet
CHUCK HAGEL ODLAZI

Smjena ministra obrane SAD-a
Objavljeno 25. studenog, 2014.

Vezani članci

NEDALEKO GRANICE S TURSKOM

Ulične borbe IS-a i Kurda u Kobaniju

Američki ministar obrane Chuck Hagel podnijet će ostavku, kako jučer navodi list "New York Times" na svojoj web stranici, "pod pritiskom", a predsjednik Barack Obama trebao bi to uskoro objaviti.

Obama je, kako navodi taj list, donio odluku da zatraži ostavku svog ministra obrane, jedinog republikanca u državnom sigurnosnom aparatu, u petak nakon niza sastanaka u protekla dva tjedna, naveli su neimenovani visoki dužnosnici SAD-a, prenose agencije. Iz istih izvora se saznaje da Obamima odluka o smjeni Hagela (68) predstavlja "priznanje da prijetnja koju donosi Islamska država zahtijeva drugačije sposobnosti od onih zbog kojih je ministar obrane doveden na tu funkciju". Hagel je postavljen kako bi upravljao povlačenjem vojske SAD-a iz Afganistana i smanjenjem proračuna Pentagona u vrijeme mjera štednji. "Ipak, sljedećih nekoliko godina zahtijevat će se drugačiji fokus", rekao je neimenovani izvor iz administracije.

On je, navodi "New York Times", inzistirao da Hagel nije otpušten i da je sam pokrenuo razgovore s predsjednikom o svojoj budućnosti, a dvojica dužnosnika zatim su se zajednički dogovorila da je vrijeme da on napusti dužnost.(V.T.)

Najčitanije iz rubrike