Svijet
SERGE BRAMMERTZ, GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ

Tužiteljstvo se neće žaliti zbog Šešelja
Objavljeno 17. studenog, 2014.

Vezani članci

REAKCIJE SVJETSKIH MEDIJA NA PUŠTANJE ČETNIČKOG VOJVODE IZ PRITVORA

Šešeljeve žrtve: Zar je moguće da će svijet osloboditi zločince?

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz potvrdio je da se Tužiteljstvo neće žaliti na odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, iako na to ima pravo.

“Jedan od razloga je što nemamo pristup medicinskoj dokumentaciji", izjavio je Brammertz u intervjuu za beogradske Večernje novosti. Smatra kako je potrebno da Sud kritički razmisli o nedostacima u ovom predmetu, jer je “posljednji svjedok optužbe svjedočio u siječnju 2010. godine, a dokaznog postupka obrane nije bilo”. Upitan smije li, s obzirom na to da je jedini uvjet za privremeno puštanje Šešelja na slobodu to da ne utječe na svjedoke i žrtve, Šešelj sudjelovati u političkom životu, Brammertz je odgovorio da to treba pitati suce. Brammertz će boraviti danas i sutra u Beogradu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također se osvrnula na istupe Vojislava Šešelja, koji zaziva veliku Srbiju. "Predstavlja potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i u javnom mnijenju u regiji, i to ću u kontekstu rasprave o BiH svakako spomenuti i upozoriti na tu otežavajuću okolnost koja se pojavila kao jedan 'luđački element' u regiji", rekla je Pusić uoči jučerašnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU-a u Bruxellesu.

Predsjednik RH Ivo Josipović napisao je pismo predsjedniku Haškog suda Theodoru Meronu te zastupnicima u Europskom parlamentu iz Hrvatske. U pismu sucu Meronu predsjednik je istaknuo da Šešelj ponovo govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju. To destruktivno djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Haagu, unosi strah među ljude i dezavuira samu ideju međunarodne pravde, smatra Josipović.

E.SOUDIL/V.TEŠIJA
VUKČEVIĆ ZATEČEN PRITISKOM?!

“Nerazumljiva mi je pobuda predstavnika druge države da vrši pritisak na pravosuđe druge države. Imamo dobre odnose s predstavnicima pravosuđa te iste države, pa sam malo zatečen”, rekao je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, reagirajući na izjave hrvatskog državnog vrha o Šešelju.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike