Svijet
REAKCIJE SVJETSKIH MEDIJA NA PUŠTANJE ČETNIČKOG VOJVODE IZ PRITVORA

Šešeljeve žrtve: Zar je moguće da će svijet osloboditi zločince?
Objavljeno 14. studenog, 2014.

Vezani članci

PUŠTEN NA LIJEČENJE U SRBIJU

Šešelj stigao u Beograd i odmah počeo osvajati vlast

Svi relevantni svjetski mediji izvijestili su o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd nakon što je tribunal u Haagu odobrio njegovo privremeno puštanje na slobodu zbog navodne bolesti. Američka TV kuća Fox News piše da su "srbijanskog ultranacionalista Vojislava Šešelja u Beogradu dočekale stotine oduševljenih pristaša". Fox navodi da je haški tribunal pustio Šešelja na slobodu kako bi se liječio, ali da se ne smije miješati u istragu, ne smije kontaktirati svjedoke ili žrtve te da se mora vratiti u Haag čim ga suci pozovu.

Agencija Associated Press donosi i izjave žrtava u BiH i Hrvatskoj. “Sramota je za cijeli svijet da je Šešelj pušten bez presude. Na svojoj sam koži osjetila šta su sve ti ljudi, ti kriminalci, sposobni učiniti, a svi su oni Šešeljevi učenici”, riječi su Ružice Barbarić, žrtve silovanja iz Vukovara, koja je 1991. pobjegla iz ruku Šešeljevih paravojnih snaga. AP podsjeća da su Šešeljevi zapaljivi govori na mitinzima "posijali sjeme međunacionalne mržnje koja je prerasla u nasilje nad nesrbima".

Agencija Reuters piše da se Šešelj zakleo da će se osvetiti bivšim prijateljima i "izdajicama" koji se žele priključiti Zapadu. Šešeljev 12-godišnji pritvor i suđenje puno opstrukcija i ometanja sramota su za Tribunal u Hagu, navodi Reuters te dodaje da je njegov izlazak na slobodu Vladu Srbije stavio u nezavidan položaj, jer je upravo on bio politički mentor današnjem predsjedniku i premijeru, Nikoliću i Vučiću. “Iako je njegova radikalna stranka izgubila mjesto u Parlamentu Srbije, Šešelj ima status kultne ličnosti među tvrdolinijašima, koji poručuju da će organizirati miting potpore u Beogradu u subotu. Njegovim puštanjem na slobodu presuda možda nikada neće ni doći”, zaključuje Reuters. Iako je Šešelj danas samo sjena onoga što je bio i samo je relikt prošlosti, zastrašujuća je “četnička ikonografija” kojom su nekadašnjeg Miloševićeva suradnika dočekali njegovi pristaše u Beogradu, navodi Slovenski radio. Bosanskohercegovački mediji donose izvješće s konferencije za novinare koju su organizirale Majke Srebrenice. “Odgovornim smatramo predsjednika haškog tribunala Theodora Merona, a o tome smo pisale UN-u i haškom tribunalu. Žrtve su ogorčene. Nema pravde, zločinci su na slobodi. Nitko se ne brine za žrtve, samo za zločince. Puštanjem Šešelja na slobodu mi žrtve genocida zaključile smo da su se Europa i svijet pobrinuli da naprave projekt za rat u BiH, genocid, a sada plan kako će osloboditi zločince”, rekla je danas novinarama Munira Subašić.

Šešelj je jučer u Beogradu izjavio da je ideja velike Srbije i dalje smisao postojanja njegove stranke te da se dobrovoljno neće vratiti u Haag. (V.T.)

Loše za kredibilitet suda

“Ovo su vrlo loše vijesti za kredibilitet Haškog suda jer su imali sve uvjete da taj proces dovrše na način koji bi zadovoljio pravdu. Ljudi, jednostavno, ne vide da su procesi o kojima je riječ izuzetno važni za političku stabilnost ovog dijela svijeta. To nije svakodnevno suđenje, to je nešto od izuzetne važnosti, što zahtijeva vrlo hitre odluke”, rekao je hrvatski povjesničar Ivo Banac o činjenici da je Šešelj na slobodi u Srbiji. “Što se tiče činjenice da se vratio, mislim da će on negativno djelovati na situaciju u Srbiji. Ona ni do njegova dolaska nije bila osobito dobra, a sada će se sigurno još pogoršati”, kaže Banac. (I.B.)

Nedopustivo je da optuženi za zločine ne budu procesuirani

“Srbija će morati suditi najvišim rangovima, jer ono što se događalo u Hrvatskoj, nisu radili sitni kokošari. Naš je stav da, gdje postoji optužnica, taj postupak treba završiti, treba provesti suđenje u odsutnosti. Nedopustivo je da ljudi koji su optuženi za ratne zločine ne budu procesuirani. Ako nam nisu dostupni, idemo im suditi u odsutnosti. Uzmite primjer Veljka Kadijevića, on je umro, optužen je bio, a nikada osuđen. Ja bih se ugodnije osjećao da se taj postupak završio, kako god”, poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Možda ste propustili...

33 OSOBE OZLIJEĐENE U OLUJI

Tornado odnio pet života u južnoj Kini

NOVO NAPADAČKO ORUŽJE NALIK NA RUSKO

Iran pokazao dronove-kamikaze

Najčitanije iz rubrike