Gastro
OKUS KOJI OSTAJE NA NEPCU

Kava s Jamaice - Kraljica svih kava
Objavljeno 23. listopada, 2014.

Cigare iz Havane imaju reputaciju da su jedne od najboljih na svijetu, zbog čega su i najskuplje. Tako je i s ručnim satovima, dobrim porculanom ili odjećom po mjeri. No, zašto kod kave postoje tako velike razlike u cijeni? Kad se priča o dobroj kavi, onda se uvijek čuju i riječi Jamaica Blue Mountain, koja je ujedno i jedna od najskupljih kava na svijetu. No, što se to skriva pod tim nazivom? Zašto jedan kilogram Jamaica Blue Mountain kave stoji otprilike 100 eura? Zbog čega je ta kava tako posebna?

Možda jer tu kavu pije James Bond u romanima Iana Fleminga? Ili jer Jamesa Bonda glumi, između ostalih, Sean Connery, koji je i sam fan tih zrna? Zanimljivo je i da je japanski car možda najveći fan Blue Mountain zrna.

Do 90 posto uroda prodaje se u Japan. U gurmanskim lokalima u Tokiju zna se plaćati i do 15 eura po šalici! Gdje i kako točno ta kava raste? Klima u Blue Mountainu na Jamajci je tropska i promjene u temperaturama gotovo da i nema. Ta specijalna klima s permanentanim kišama i maglom, uz niske temperature, omogućuje bobicama kave da znatno sporije rastu nego u drugim regijama. Od cvjetanja do berbe, kavi u Blue Mountainu treba doslovce deset mjeseci. Kroz to dugo razdoblje sazrijevanja nastaju specifične, blaže i bogate arome.

Vulkanska zemlja bogata je mineralima i, osim toga, ima odlična svojstva odvodnjavanja. Berba u Jamajci je zbog visine i strmih plantaža vrlo naporna, zbog čega samo najiskusniji obirači mogu obavljati taj posao.

Količina uroda je, uspoređujući s drugim regijama, relativno slaba, a uz to često dolazi i do smanjivanja uroda zbog raznih klimatskih faktora.

U prosjeku se ubere 1000 tona na 600 hektara. Sve su to razlozi zašto je vrhunski Blue Mountain tako skup. Ukupni se urod skupi od puno malih plantaža, od kojih su većinu već kupili Japanci. Jamaica Blue Mountain Coffee je zaštićen brend. Orginalni BM vrste arabica pakira se u drvenim bačvama od 15,30 i 70 kilograma. Ima certifikat i eksportira se u cijeli svijet. Državna institucija CIB (Coffee Industry Board) kontrolira produkciju u Jamajci i rad na registriranim i priznatim plantažama u regiji.

Blue Mountain kava možda je jedna od najuravnoteženijih aroma i harmoničnog okusa. Njezine su karakteristike lagana kiselina i slatkoća te voćni i lagani orašasti okus. Ljubitelji cijene njezin miris i dugotrajni "aftertaste" koji ostaje na nepcu. Sadržaj kofeina je otprilike 0,7 posto. Kava se baš kao i vino može pohvaliti velikom raznolikošću okusa. Kava arabica, izvorno uvezena iz Martiniqua u 18. stoljeću, uzgaja se na najvišim planinskim predjelima. Skladno raspoređena na terasastim područjima kultiviranim plodnom zemljom, navodnjava se najčišćom riječnom vodom, a sjenu joj pružaju stabla avokada i banana. Coffee Shop "Mirisi kave" u Osijeku trenutno su jedini u Hrvatskoj i široj regiji koji nude ovu jedinstvenu kavu. (J.Kn.)

Kako je sve počelo?

Davne 1728. godine tadašnji guverner Jamajke, Sir Nocholas Lawes, donio je više mladih stabala arabice i sjemenja iz Martiniquea. Prve su sjemenke posađene u St. Andrewsu, na rubu Blue Mountaina. Tri stotine godina poslije ta je kava jedna od najtraženijih na svijetu.

Na početku su plantaže obrađivali robovi. Tek se 1838. godine počelo raditi profesionalnije, čime su se povećale i plantaže. Čak su se na nadmorskoj visini od 1900 metara otvarale plantaže. Relativno se brzo pokazalo da je idealna visina ipak na 1000 do 1500 metara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike