Svijet
TURSKA OTVORILA SVOJE BAZE ZA NAPADE NA IS

Kurdi uzvratili udarac islamistima, Kobani obranjen
Objavljeno 14. listopada, 2014.

Vezani članci

MIRZA EF. DELIĆ, IMAM OSJEČKO-VINKOVAČKI:

Samoproglašeni kalifat u Siriji suprotan je islamu

Turska je dopustila korištenje svojih vojnih baza za akciju protiv Islamske države u Iraku i Siriji, iako još odbija bilo kakvo sudjelovanje u akcijama. Dosad su američki avioni koji bombardiraju IS, uzlijetali iz zrakoplovnih baza u Al-Dhafri u UAE-u, Ali al-Salemu u Kuvajtu i Al-Udeidu u Kataru, gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji. U Kataru postoji i pista za slijetanje duga 4,5 kilometara, a baza je važan logistički centar s prostranim skladištem oružja. Američki borbeni zrakoplovi F-16 stacionirani su od prošle godine u Jordanu, a Pentagon ima dogovor s Omanom o korištenju vojnih baza. Turski pristanak potvrdili su i američki izvori. Upotreba vojnih baza u Turskoj omogućila bi lakše napade na militante. Islamisti inače nastavljaju napadati pogranični grad Kobane u kojem je do sada poginulo 500 ljudi, a iz njega izbjeglo 200 tisuća. Tamošnji kurdski borci ulažu velike napore kako bi odbacili ofenzivu islamista i obranili grad, a zračni udari koalicije ne pomažu u obrani grada.

U međuvremenu, mediji javljaju da kurdski borci ostvaruju prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici, jer osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države, uspjeli su prodrijeti u zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija, izvješćuju jučer agencije.

Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, kazao je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) prisilili borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada. YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista. I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija. Kobani je zbog borbi napustilo oko 200.000 izbjeglica.(V.T.)

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike