Svijet
NASTAVLJENI NAPADI NA POLOŽAJE ISIL-A

Barack obama: Ovo nije samo američki rat
Objavljeno 25. rujna, 2014.

Vezani članci

BOMBARDIRANJE PRIPADNIKA IS-A U SIRIJI

Militanti pozvali na ubijanje svih “zapadnih križara”

U jeku bombardiranja položaja Islamske države (ISIL) na području Sirije, američki Pentagon priopćio je kako je "ovo tek početak kampanje." Američko ministarstvo obrane objavilo je video i fotografije akcije u Siriji, a koji prikazuju djelovanje projektila "Tomahawk" te djelovanje borbenih aviona F16 i F18 u operaciji “Valiant Shield”. Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako savezništvo s pet arapskih zemalja dokazuje kako "ovo nije samo američki rat."

U utorak je počela zajednička akcija bombardiranja položaja ISIL-a, a u kojoj sudjeluju SAD, Bahrein, Jordan, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry izjavio je da je dosada više od 50 zemalja odlučilo pristupiti koaliciji formiranoj radi borbe protiv terorističke organizacije ISIL. Kerry, koji se nalazi u New Yorku na zasjedanju 69. Opće skupštine UN-a, nakon sastanka s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom i ministrom vanjskih poslova Ibrahimom Al-Caferijem odgovarao je na pitanja novinara.

"Nećemo dopustiti da nas ni geografski položaj, ni granice onemoguće u našoj akciji protiv ISIL-a. Nećemo im dati mogućnost da pronađu skloništa u koja misle da mogu pobjeći od svoje odgovornosti. Polagat će račun za svoja prljava djela", rekao je šef američke diplomacije.

Kazavši da će u slučaju da se ostavi bez kontrole ISIL osim Iraka i regije biti prijetnja mnogim zemljama, Kerry je poručio da ovo nije rat SAD-a, nego da u njemu lideri trebaju biti zemlje regije.(V.T.)

Najčitanije iz rubrike