Svijet
SITUACIJA JE TEŠKA

Rusija širi harkivsku bojišnicu napadajući u malim skupinama
Objavljeno 13. svibnja, 2024.

Rusija je u ponedjeljak izvela kopneni napad na ukrajinsku regiju Harkiv, napadajući u malim skupinama nova područja kako bi pokušala proširiti bojišnicu i rastegnuti ukrajinske snage, rekao je regionalni guverner.

Moskovske trupe ušle su u Ukrajinu u blizini njezina drugog grada, Harkiva, u petak, otvarajući novu, sjeveroistočnu bojišnicu u ratu koji se uglavnom vodio na istoku i jugu gotovo dvije godine.

Napredovanje bi moglo odvući dio oslabljenih snaga Kijeva s istoka, gdje Rusija polako napreduje.

"Neprijatelj pokušava namjerno razvući (crtu bojišnice), napadajući u malim skupinama, ali u novim smjerovima, da tako kažem", rekao je guverner Oleh Siniehubov u televizijskim komentarima. "Situacija je teška", rekao je.

Dan nakon početka ruske ofenzive, Ukrajina je imenovala brigadnoga generala Mihajla Drapatija da preuzme zapovjedništvo nad harkivskom bojišnicom, izvijestila je medijska kuća RBC-Ukrajina.

Drapatij je prethodno vodio oslobađanje južne regije Hersona u studenom 2022. prije nego što je bio na dužnosti zamjenika načelnika glavnog stožera.

Ukrajina je u defenzivi nakon višemjesečnog usporavanja isporuke zapadne, posebice američke vojne pomoći zbog koje je Rusija dobila još veću prednost u broju vojnika i streljivu.

Na sjeveroistoku ruske snage pritišću u nekoliko smjerova, uključujući u blizini grada Vovčanska i također prema selu Lipci, rekao je Siniehubov.

Snage Kijeva trebale su uzvratiti moskovskim trupama, ali postoji stvarna prijetnja da bi se borbe mogle proširiti na nova naselja, upozorio je.

Rusija je u nedjelju objavila da je zauzela devet sela u harkivskoj regiji. U ponedjeljak je rečeno da su trupe poboljšale svoje položaje i nanijele gubitke snagama teritorijalne obrane.

Ukrajinska vojska, u svom dnevnom izvješću, priznala je neke ruske "taktičke uspjehe" i rekla da raspoređuje rezerve kako bi stabilizirala situaciju.

Rečeno je da se vode borbe za kontrolu nad Vovčanskom, oko pet kilometara od ruske granice.

Siniehubov je rekao da je oko 5700 ljudi evakuirano iz Vovčanska i okolice i pozvao preostale stanovnike, kojih je prema riječima lokalnih dužnosnika oko 300, da odu. H

Možda ste propustili...