Osijek
SMANJEN BROJ POZIVA ŽRTAVA ZA POMOĆ, NASILJE NE JENJAVA

Egzistencijalni problemi u
drugi plan stavili nasilničko
ponašanje nad ženama
Objavljeno 23. rujna, 2014.

U ponedjeljak, 22. rujna, prije točno 15 godina na Općinskom sudu u Zagrebu izvršeno je trostruko ubojstvo tijekom brakorazvodne parnice. U povodu toga u Republici Hrvatskoj taj je dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Iako je vijest da u Ženskoj udruzi Izvor ima sve manje poziva, situacija o pitanju nasilja, nažalost, potpuno je drukčija - nasilja ima, ali ga žrtve prijavljuju sve rjeđe jer je državni aparat pun manjkavosti, što žrtve obeshrabruje u namjeri traženja pomoći.

- Na osječkom području broj prijava nasilničkog ponašanja rapidno se smanjuje, kao i broj tzv. trećih osoba, točnije znanaca i prijatelja koji imaju izravna saznanja o nekom obliku nasilja u susjedstvu i sl. Iako se često govori o nasilju i osviještenosti, činjenica je da su ljudi zaokupljeni egzistencijalnim problemima, što je jedan od pokazatelja zašto im nasilje nije na prvom mjestu - pojasnila je Nikolina Zec iz Ženske udruge Izvor, dodajući da su i te rijetke prijave sekundarne i žene uglavnom zovu da bi se informirale o radnom ili socijalnom pravu, a naknadno priznaju da se zapravo radi o nasilničkom ponašanju u kućanstvu. Iz toga proizlazi, smatra Zec, da je pitanje nasilja postalo sekundarno pitanje u državi, dok prednjači ono ekonomsko i egzistencijalno koje je nerijetko i povod ovom nipošto manje važnom pitanju – nasilju.

Iako na telefon Udruge zovu sve dobne skupine i oba spola, Zec kaže da su i nadalje u oko 80 posto slučajeva žrtve žene. Zanimljivo je da u slučaju poziva muškaraca oni ne prijavljuju vlastito, već nasilje koje im se događa u okolici.

- Muškarci nam uglavnom prijavljuju slučajeve kada znaju da su druge žene zlostavljane. Djeca gotovo da nas i ne zovu, a kada je u pitanju starija populacija, oni se uglavnom raspituju o smještaju u udomiteljske obitelji, što također može biti znak zlostavljanja u obitelji - zaključuje Zec.M.Mihelić

Program pomoći za žrtve

Kako bi pomogao žrtvama obiteljskog nasilja, Grad Osijek je sa Ženskom udrugom Izvor te u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje ove godine započeo trogodišnji program podrške osobama izloženima nasilju. “Aktivnosti su usmjerene na ekonomsko osnaživanje i olakšan pristup tržištu rada, kao i pomoć pri zapošljavanju. Organiziran je i besplatan tečaj engleskog jezika i zapravo je to socijalno uključivanje osoba izloženih nasilju”, pojašnjava Zec.

Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

DRAMATERAPIJSKA RADIONICA “MOJ OTOK”

Kako strah od budućnosti smanjiti na zaigran način?

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba