Svijet
STEVEN SOTLOFF JE OBEZGLAVLJEN, A SNIMKA OBJAVLJENA NA INTERNETU

Islamisti prijete da će njihova iduća žrtva biti iz Hrvatske
Objavljeno 3. rujna, 2014.

Vezani članci

PRIKUPLJAJU SE INFORMACIJE O GRUPI ISLAMSKA DRŽAVA

Obama odobrio: Američki zrakoplavi počeli s izviđačkim letovima iznad Sirije

Militanti Islamske države smaknuli su još jednog američkog novinara. Na internetu su objavili snimku na kojoj maskirani ubojica odrubljuje glavu Stevenu Sotloffu, novinaru lani nestalom u Siriji.

“Autentičnost snimke još nije potvrđena. Ako je video autentičan, zgroženi smo ovim brutalnim činom, uzimanjem života još jednog nevinog američkog državljanina”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jane Psaki. Kao i nedavno ubojstvo novinara Jamesa Foleyja i likvidacija 31-godišnjeg Sotloffa odmazda je za američke zračne napade, poručili su džihadisti. Zaprijetili su i Velikoj Britaniji, najavivši da će idućeg pogubiti jednog britanskog taoca.

Naime, snimka pogubljenja završava prikazom džihadista koji stoji pokraj još jednog muškarca, iduće osobe koju će pogubiti ISIL (Islamska država Iraka i Levanta). Ta je osoba britanski državljanin, ali je hrvatski zet, i u Hrvatskoj ima prijavljen i boravak, a tu mu živi kći i supruga s kojom je u braku od 2010. godine. "Zbog sigurnosnih razloga ne možemo ništa komentirati", rekla je glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Točan datum njegove otmice nije poznat, ali zna se da je nestao početkom 2013. godine u Siriji. Tiffany Easthom, direktorica mirovne organizacije Nonviolent Peaceforce, u Južnom Sudanu, potvrdila je da je radio za njih 2012. godine, a ali ne i u trenutku kada je otet.

Britanski šef diplomacije Philip Hammond jučer je rekao kako se razmatraju sve opcije kako bi se osigurala zaštita tom britanskom državljaninu koji je živio u Hrvatskoj.(V.T.)

Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

Najčitanije iz rubrike