Svijet
PRIKUPLJAJU SE INFORMACIJE O GRUPI ISLAMSKA DRŽAVA

Obama odobrio: Američki zrakoplavi počeli s izviđačkim letovima iznad Sirije
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio je izviđačke letove nad Sirijom s ciljem prikupljanja informacija o grupi Islamska država (IS), zbog eventualnih zračnih udara na džihadiste koji su već bili meta američkih napada u Iraku. Zrakoplovi su u utorak već bili nad sirijskim nebom. SAD, koji je izveo stotinjak zračnih udara na položaje IS-a na sjeveru Iraka od 8. kolovoza, iznio je prošloga tjedna mogućnost širenja tih napada na susjednu Siriju. Uslijedilo je to nakon što su članovi te ultraradikalne skupine ubili američkog novinara Jamesa Foleyja. Prema pisanju New York Timesa, američke će snage tlo Sirije izviđati s nekoliko tipova zrakoplova, uključujući bespilotne letjelice izviđačke zrakoplove U2.

U isto vrijeme službeni Damask izrazio je u ponedjeljak spremnost na suradnju s međunarodnom zajednicom, uključujući Washington, u borbi protiv džihadista. No, istaknuo je da se svaki zračni napad na njihovom teritoriju mora izvoditi u suradnji s njim. U suprotnom to će se smatrati agresijom.

Kako prenosi Al Jazeera riječi vojnog analitičara Joshue Landisa, Obamini su savjetnici izjavili kako SAD može naškoditi IS-u, samo ako se umiješa u situaciju u Siriji. No, Obama se suočava s dilemom manjka partnera u Siriji, prenosi Al Jazeera, jer ni sirijski režim ni pobunjenici ne mogu biti pouzdani saveznici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike