Mozaik
POSLJEDNJI VIKEND NA 16. ŠPANCIRFESTU

Tamara Obrovac sjajno improvizirala,
Stereo MC’s i Djaikovski rasplesali Varaždin
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

Iznimno zanimljiv program drugoga, i posljednjega, vikenda 16. Špancirfesta organiziran je na nekoliko lokacija u Varaždinu, a i petak i subotu navečer brojnim posjetiteljima obilježio je – ples.

Među onima koji su obuli plesne cipele i, iskoristivši lijepo vrijeme, zaputili se ulicama baroknoga grada u obilazak niza pozornica bio je nižepotpisani novinar Glasa. Prva postaja bila je županijska palača, u čijem je dvorištu, zajedno sa svojim Transhistria Ensembleom, nastupala sjajna i neponovljiva Tamara Obrovac. Ponovno je pokazala kako njezin ni jedan koncert nije isti: pršteći od energije i pozitivnih vibracija, ona i njezini dečki svaku su pjesmu izveli na jedinstven način, a najveće ovacije izazvale su improvizacije u hitu “Daleko je tko me voli” i njihovo “nadglasavanje” s istodobnim koncertom Darkwood Duba na obližnjem Trgu Miljenka Stančića. Na kraju je Tamara zamolila publiku da joj dobaci bilo koje dvije riječi od kojih će na licu mjesta napraviti pjesmu. Dobila je sponzorski izazov zvan “Zagorje Tehnobeton” i – za nekoliko minuta nastao je sjajan i poletan song koji bi toj tvrtki lako mogao poslužiti kao marketinški jingle.

Poneseni dobrim emocijama kojima je Tamara, u skladu s nadimkom Špancirfesta, zarazila sve okupljene, zaputili smo se na pozornicu Stari grad. Tamo su već vladali legendarni Londončani Stereo MC's, ovom novinaru osobito dragi iz vremena njegovih izlazaka u klubove u ranoj mladosti, ranih 90-ih godina. Premda odaziv nije bio velik kao što se očekivalo, Stereo MC’s brzo su uspostavili toplu međuigru s publikom, a vrhunci su, naravno, bili najveći hitovi – Connected, Step It Up i osobito furiozna Creation, a na bis su izveli energičnu Deep, Down & Dirty. Ipak, mnogima je koncertni i plesni vrhunac večeri ipak bio koncert Kirila Djaikovskog, kojeg se već može smatrati domaćim dečkom, a koji je do kraja raspametio sve željne plesa. Nakon koncertnih uzbuđenja mnogima plesa još ni izdaleka nije bilo dosta pa su pohodili Arena pozornicu uz Dravu, gdje su nastupali Chew the Fat! Croatia te Yesh s Diyalom.

Drugi dan našega boravka, sunčana subota, bio je pravi špancirfestovski dan: prepune ulice, raznovrsni program te veseli i razdragani posjetitelji. Cijeli dan su ulice i trgovi Varaždina bili puni špancirera, koje se zabavljali brojni performeri i ulični glazbenici. Park kreative prštao je veseljem i talentom, a navečer su proključale i glazbene pozornice festivala. Špancirfest festivalski orkestar odsvirao je prekrasan koncert u dvorištu županijske palače s veselim, zabavnim i pametno odabranim programom, u kojemu se moglo naći ponešto za svakog ljubitelja klasične glazbe. Stančićev su trg navečer napunili stari znanci, slovenski Lačni Franz, a Stari grad tri suvremena i popularna pankerska benda: Punčke, Kawasaki 3P te Brkovi, koji su tisuće obožavatelja natjerali da s njima otpjevaju svaki stih svake izvedene pjesme. Subota je bila i posljednja noć programa na Arena pozornici, gdje je nastupao Gramophondzie.

Iz Varaždina: Tomislav LEVAK
SINOĆ ODRŽAN POSLJEDNJI DAN 16. ŠPANCIRFESTA

Sinoć (nedjelja) održani su posljednji program ovogodišnjeg Špancirfesta. U županijskoj palači bio je predviđen nastup sjajnog varaždinskog Groove on s njegovim plesnim soul/funk repertoarom, na Stančiću je trebala zasvirati zagrebačka atrakcija Pavel, a veliki finale na Starome gradu bio je predviđen za mlade dubrovačke zvijezde Silente te najdugovječniji, najpopularniji i zasigurno jedan od najvažnijih hrvatskih bendova svih vremena - Parni valjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike