Tehno
TEST: SONY XPERIA M2

Za školarca, studenta i profesora
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Zasigurno jedan od najboljih pametnih telefona srednjeg cjenovnog razreda

Mobilni telefoni srednjeg cjenovnog razreda nekako su omiljeni među prosječnim korisnicima.

Za malo novca dobiva se koliko-toliko dobar pametni telefon. Međutim, Sony je odlučio za malo novca ponuditi jednostavno briljantan pametni telefon koji već sada možemo proglasiti jednim od najboljih, ako ne i najboljim pametnim telefonom srednjeg cjenovnog razreda. S preporučenom cijenom ispod 2000 kuna, ali već dostupan i u brojnim ponudama, poput one Hrvatskog Telekoma namijenjene upravo školarcima gdje ostvarujemo i popust od 500 kuna za kupnju udžbenika – Xperia M2 zasigurno će se dobro prodavati.

Pravi Sony

Sony je poznat po svome vrhunskom dizajnu i beskompromisnoj kvaliteti uređaja koja odiše luksuzom i premium osjećajem kada uređaj držimo u ruci. Gotovo isti osjećaj pruža nam i korištenje novog Xperia M2. To dakako nije slučajno, nego se Sony ugledao na najskuplje modele u ponudi, poput Z1 ili novijeg Z2 te na njihovu sliku kreirao M2. One, ne tako oštrog vida, izgled bi čak mogao i zavarati da je riječ o Z1 ili Z2 uređaju, međutim ipak je riječ o višestruko povoljnijem, no i dalje više nego dobrom M2. Okvir je izrađen prema uzoru na Z1, odnosno Z2, a prednja i stražnja strana su staklene. Dok prednjom dominira 4,8-inčni zaslon s rezolucijom do 960 x 540 točaka, stražnja strana krije 8-megapikselnu kameru. U unutrašnjosti uređaja krije se četvrojezgreni Snapdragon 400 procesor koji kuca na taktu od 1,2 GHz u drštvu s Adreno 305 grafičkim koprocesorom. Količina RAM-a iznosi 1 GB, što je u ovom cjenovnom razredu i očekivano, a isto tako i sasvim dovoljno većini korisnika. Interna memorija sada ima kapacitet od 8 GB, što je dvostruko više od lanjskog modela, Xperia M.

Mnoštvo tehnologije

Xperia M2 ne zastajkuje za skupljim modelima ni kada je u pitanju opremljenost. Što se povezivanja tiče, recimo da Xperia M2 radi na 2G, 3G i 4G mrežama, uz najveću brzinu prijenosa podataka do 21 Mbps (HSPA+) i do 75 Mbps u LTE mrežama poput HT-ove na kojoj smo i testirali sam M2. Imamo WiFi, WiFiHotspot, WiFiDirect, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC pa čak i USB on-the-go. Sve ono što trebamo nalazi se već tu. Sony Xperia M2 kao temelj koristi Android 4.3 JellyBean i prema najavama iz Sonyja uskoro bi trebala stići i nadogradnja na KitKat. Kada će se to točno dogoditi nezahvalno je prognozirati, ali vjerujemo da nećemo trebati dugo čekati. Kao i sve ostale svoje modele, Sony je Xperiju M2 opremio vlastitom nadogradnjom sučelja koja spada u jedne od najbržih na tržištu. Sučeljem odiše minimalizam, fluidnost u radu i sklad koji nam se jednostavno sviđa. Fotografiranje uz Xperia M2 je očekivano od Sonyja – čisti užitak, kao i naknadno pregledavanje i dijeljenje fotografija u izvrsnom albumu. Iznenađenjima s pametnim telefonom kao da nema kraja, pa nam se tako Xperia M2 pokazao kao iznimno moćan uređaj koji bez problema pokreće zahtjevne igre i aplikacije.

Posebna ponuda za školarce

Hrvatski Telekom Sony Xperia M2 nudi u posebnoj akciji, gdje uređaj možete platiti na rate, kao i koristiti ga u odličnoj tarifi „Plan za zabavu XL“. U ovome slučaju na razdoblje od 12 mjeseci uređaj dobivamo po cijeni manjoj od 2000 kuna koju plaćamo na 12 rata, a za naknadu od 155 kuna mjesečno uživamo i u tarifi s kojom na raspolaganju imamo neograničeni pozivi unutar HT mreže, 500 SMS poruka i neograničeni mobilni internet. Osim toga, uoči školske godine Hrvatski Telekom je svojim korisnicima pripremio popuste do 500 kuna pri kupnji školskih knjiga i pribora. Pogodnost uključuje udžbenike za osnovnu i sve programe srednjih škola, a ostvaruje se na svima dostupnoj internet trgovini eKupi. Ponuda je dostupna svima do 30. rujna 2014. u T-Centrima, web trgovini HT-a te ostalim T prodajnim mjestima. Ovom ponudom Sony Xperia M2 zasigurno je naš izbor kao najbolji pametni telefon za školarca, studenta, ali i naprednije korisnike koji će iskoristiti puni potencijal ovog uređaja.

Prodajnu akciju za telefon Xperia M2 možete pogledati OVDJE.

Marin REŽIĆ
Više na CroPC.net

Video novog Sony Xperia M2, kao i fotografije dostupni su kao i uvijek na portalu CroPC.net, klikom na www.cropc.net ili skeniranjem QR koda s tih stranica.

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike