Sport
NASTAVAK USPJEŠNE TRADICIJE PROTIV HAJDUKA U GRADSKOM VRTU

Baraban i Glavaš pogodili za drugu uzastopnu pobjedu NK Osijeka
Objavljeno 24. kolovoza, 2014.
Ivan Baraban zabio svoj prvi pogodak u dresu osječkog prvoligaša

Tradicija je nastavljena. Hajduk je još jednom pao u Gradskom vrtu, ovaj put Osijek gostima nije dao gotovo ništa, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je Hajduk svoj prvi i jedini udarac u okvir vrata uputio u 90. minuti susreta.

Netko će reći, ništa čudo, jer je Hajduk istrčao bez nekolicine standardnih prvotimaca, ali to je već njegov problem. “Bijelo-plavi” su posve zaslužili taj trijumf i nakon slabijeg starta u sezonu s ova tri boda gledaju prema gornjem dijelu tablice. Bila je to teška, čvrsta utakmica koju je trebalo istrčati i iznijeti borbom, a Osijeku to nije problem. Da je bilo nešto više mirnoće u završnici, mogla je pobjeda biti i uvjerljivija ali nećemo se žaliti i ovako sad sve izgleda sasvim dobro. Utakmicu su obilježile dvije stvari. Prvi pogodak Ivana Barabana u dresu Osijeka i impuls koji su u drugom dijelu donijeli igrači s klupe Tomislav Šorša i Marin Glavaš.

Barabanov prvijenac

Prvo poluvrijeme bilo je više borbeno nego lijepo za gledanje. Takvom razvoju situacije pridonio je i sudac Marijo Strahonja, koji je zauzeo vrlo strog kriterij pa je često sjeckao igru zbog sitnih prekršaja. Utakmica nije bila gruba, ali zagrebački arbitar očito nije želio dopustiti da se slučajno u takvu izrodi. Obje su momčadi pokušavale igrati presing pa nije bilo ni lako razviti smisleniju akciju, jer bi one već nakon drugog ili trećeg dodavanja bile prekinute prekršajem. Zato je nogometa bilo malo, a to znači i malo uzbuđenja. Na prvo smo morali čekati punih 20 minuta. Zaprijetio je Osijek nakon prekida kada je jednu odbijenu loptu Jonjić efektno vratio pred vrata Splićana, a tamo je bio Mešanović u čistoj poziciji, ali se u presudnom trenutku okliznuo pa je njegov pokušaj bio lak plijen za Lovru Kalinića. Ipak, Osijekov presing donio je plod sedam minuta poslije kada je J. Barišić uspio uzeti Splićanima loptu u opasnoj zoni, a njegov trud oplodili su Mešanović odličnom asistencijom i Baraban svojim prvijencem u “bijelo-plavom” dresu za vodstvo Osijeka. Nakon što su došli u prednost Osječani su se malo pritajili, iako se nisu posve povukli kao u nekim prijašnjim utakmicama. I dalje su pokušavali ugrožavati vrata Hajduka, ali su se više orijentirali na protunapade, no više nisu uspjeli stvoriti neku ozbiljniju prijetnju. S druge strane, Splićani su u završnici prvog dijela malo pritisnuli, ali svejedno su prvih 45 minuta završili bez udarca u okvir Osijekovih vrata. Istini za volju ni Osječani nisu bili puno opasniji jer su uspjeli uputiti tek dva udarca u okvir, ali jedan od njih je odsjeo iza Kalinićevih leđa. Uglavnom, bilo je to jedno sasvim prosječno poluvrijeme, u kojem se gledatelji nisu baš mogli nauživati nogometa.

Glavaš zaključio priču

U nastavak utakmice Hajduk je očekivano ušao odlučniji, ali Osijek je znao uzvratiti. I dok su Splićani imali inicijativu, “bijelo-plavi” su prvi stvorili čistu priliku za povećanje pre dnosti. Nakon sat vremena igre Mišić je probio lijevu stranu obrane Hajduka i poslao idelanu povratnu loptu kroz peterac na drugu vratnicu, gdje je bio Mešanović, koji se na samo tri metra od vrata spetljao i umjesto da odmah pošalje loptu u mrežu, išao ju je primati, što je dalo vremena Kaliniću da mu uđe u udarac i velikom intervencijom spriječi novi pogodak Osijeka. Bila je to sjajna prilika da Osijek uđe u mirniju završnicu utakmice, ali njegovi navijači morali su još malo „gristi nokte“. Iako Hajduk nije bio posebno opasan, mogućnost od „zalutalog metka“ bila je stalna, olakšanje za Osijekove simpatizere stiglo je u 74. minuti, kada je Marin Glavaš, koji je samo pet minuta prije ušao u igru umjesto Mešanovića, glavom pogodio mrežu i tako Osječane doveo na prag druge ovosezonske pobjede. Treba reći kako je trener Osijeka Tomislav Rukavina apsolutno pogodio sa zamjenama, jer su Šorša i Glavaš donijeli dodatnu agresivnost, koja je “bijelo-plavima” nedostajala u početku drugog poluvremena. Do kraja susreta više se ništa značajnije nije događalo, pa su “bijelo-plavi” sa svojim navijačima mogli proslaviti drugu uzastopnu prvenstvenu pobjedu, koja će dodatno popraviti njihov položaj na tablici.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 5000. Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Baraban (27), 2:0 Glavaš (74). Žuti kartoni: Kurtović, Mišić, Mešanović (Osijek), Vuković, Mi kanović (Hajduk). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: IVAN BARABAN (OSIJEK)

OSIJEK                                   2  (1)

Mikulić 6,5, Matas 6,5, Jonjić 7, Novaković 7, B.Barišić 6,5, Kurtović 6,5, Mišić 6,5, Ugarković 6 (od 56. Šorša 6,5), Mešanović 6,5 (od 69. Glavaš 6,5), Baraban 7 (od 86. Vitaić -), J.Barišić 6,5

HAJDUK                                        0

Kalinić 6, Mikanović 5,5, Nižić 5,5, Z.Milić 5,5, Jozinović 5, Vuković 5, Vlašić 6 (od 77. Hairlahović -), Mezga 5,5 (od 77. Maloku -), Gotal 5,5, Bencun 5,5, Milevskij 5,5 (od 62. Bašić 5)

BEZ IZGLEDA

“Drugi sastav” Hajduka nije mogao parirati “bijelo-plavima”

Dobar ambijent na tribinama osječkog stadiona
Solidan posjet i glasno navijanje

Hajduk je u Gradski vrt privukao najviše publike ove sezone. Na tribinama Gradskog vrta okupilo se oko 5000 gledatelja, a dobar dio njih činile su pristaše splitskog kluba. Sjeverna tribina, koja je namijenjena gostujućim navijačima, bila je gotovo posve ispunjena, a i Kohorta je popunila cijeli središnji dio istočne tribine. Uz glasnu podršku svojim ljubimcima, navijači “bijelo-plavih” istaknuli su se i lijepom koreografijom, koja je opet naglasila lojalnost i podršku NK-u Osijek. Možemo zaključiti kako je ambijent na trenutke bio bolji od onoga što smo gledali na travnjaku. Uglavnom, kompletan je doživljaj bio u redu. Kamo sreće da ga češće bude u Gradskom vrtu. Kada ima navijanja, onda se i nešto manje uzbuđenja na travnjaku lakše podnese.

1:0

J. Barišić je ukrao loptu na 30-ak metara od vrata Hajduka, ona je došla do Mešanovića, koji je idealno poslužio Ba rabana, koji je izišao sam pred Kalinića i rutinski pogodio mrežu

2:0

Matas je poslao idealan ubačaj s desne strane, a pred vratima Hajduka najbolje se snašao Glavaš i glavom pogodio donji lijevi kut

PLUS

Osijek je bio momčad. Teško je bilo izdvojiti najboljeg pojedinca. Svidjela se harmonija koju je pokazao stoperski tandem Jonjić-Novaković. Odigrao je vrlo mirno i pametno. Baraban je zabio, Mišić opet davao ton igri, Šorša i Glavaš unijeli agresivnost. Dosta toga dobrog je bilo te večeri u igri “bijelo-plavih”.

MINUS

Hajduk je pokazao malo, gotovo ništa. Odmarali su se za Dnjipro i tako su na kraju i prošli. Ne sjećamo se kada su Splićani izgledali tako jalovo i nemoćno u Gradskom vrtu. Ostali su bez prave prilike za pogodak, a samim time i dužni publici koja je gledala utakmicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike