Tehno
PROMIJENIT ĆE SVIJET

Genijalni izum djevojčice iz Kanade
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Ann Makosinski je tinejdžerka čiji je izum osvojio drugo mjesto na lokalnom natjecanju u znanosti, u kanadskom gradu Viktoria.Njen projekt je vrlo jednostavan, a riječ je o baterijskoj svjetiljci koja se napaja isključivo iz topline ruke, a sadrži četiri električne komponente.Ipak, ako Annin projekt ostane u mraku njenog rodnog grada, svijet bi mogao izgubiti izvor svjetla koji ne koristi baterije, solarnu energiju, a ni energiju vjetra.Ovo je izum koji bi mogao promijeniti život makar jednoj petini svjetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji.Djevojčica iz Kanade, podrijetlom s Filipina, pričala je sa svojom prijateljicom s Filipina koja je popustila u školi jer nije imala struju kod kuće, zbog čega nije mogla ispunjavati svoje obveze.

- To je bila inspiracija za moj projekt. Htjela sam pomoći prijateljici i pomislila sam da je svjetiljka moguće rješenje – izjavila je mala znanstvenica.

Ann je provela nekoliko mjeseci dizajnirajući svjetiljku, a nagrada za to bio je trofej napravljen od Lego kockica, posjeta sjedištu kompanije Lego u Danskoj i stipendija u iznosu od 25.000 dolara.(V.T.)

Najčitanije iz rubrike