Svijet
NASTAVLJENE ŽESTOKE BORBE

Ukrajinske postrojbe oslobodile Luhanjsk
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

Ukrajinsko Vijeće za državnu sigurnost priopćilo je jučer da su vladine trupe nakon dva dana uličnih borbi preuzele nadzor nad većim dijelom Luhanjska, koji je bio u obruču.

“Vladine postrojbe sada nadziru velik dio” grada, rekao je glasnogovornik Vijeća za državnu sigurnost Andrij Lisenko, prenijela je agencija France-Presse.

Ukrajinski mediji objavili su jučer ujutro da je u grad ušla kolona ruske vojne tehnike bez oznaka, kao i 1200 vojnika u "zelenim odorama", ne navevši više pojedinosti.

U Luhanjsku je proglašeno stanje humanitarne katastrofe, jer u gradu već 18 dana nema vode i struje, a telefonske su veze prekinute. Rusija je prošlog tjedna poslala humanitarni konvoj pomoći stanovništvu Luhanjska, ali ukrajinske vlasti nisu dopustile da teretnjaci prijeđu granicu.

I jučer su nastavljene žestoke borbe ukrajinske vojske i proruskih separatista, a lokalni dužnosnici objavili su da su u Doneckoj oblasti u posljednja 24 sata ubijena 34 civila. Istočno od tog grada, u Ilovajsku, poginulo je devet ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska i dalje pokušava opkoliti Doneck i potisnuti preostale proruske separatiste iz Luhanjska.

Ukrajinska je vojska u srijedu pokušavala izolirati rusku granicu od istoka zemlje, koju nadziru pobunjenici, kako bi spriječila invaziju ilegalnih oružanih skupina iz Rusije, naveo je glavni stožer vojne operacije koju Kijev vodi na istoku zemlje. Do nove strategije došlo je nakon što je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio promjenu vojne taktike u sukobu na istoku zemlje. (dc)

SABOTAŽA U SREDIŠTU MOSKVE

Skupina prosvjednika popela se jučer na jedan moskovski neboder iz sovjetske ere i na njegovu vrhu postavila ukrajinsku zastavu, a također je obojila petokraku na vrhu tornja u boje ukrajinske zastave - plavu i žutu, prenijeli su jučer ruski mediji. Policija je priopćila da je privela četvoricu počinitelja, koji su optuženi za vandalizam te im prijeti zatvorska kazna do tri godine, prenijela je agencija AP.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike