Svijet
AMERIKANCI STOJE IZA RATA PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

Iračka vojska počela bitku za grad Tikrit, Sadamov Kumrovec
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Kurdski borci vratili nadzor nad strateškom branom kod Mosula

Nakon preuzimanja strateške brane kod Mosula uz pomoć američkih zračnih udara, iračka je vojska pokrenula ofenzivu na Tikrit, koji od lipnja drže borci sunitske džihadističke skupine Islamska država, izvijestila je katarska televizija Al Jazeera.

Iračka vojska ponovno pokušava zauzeti Tikrit, glavni grad pokrajine Salahudin. Otkad je u lipnju izgubila nadzor nad tim područjem, iračka vojska to je nekoliko puta pokušavala, ali bez uspjeha.

Obama: Kolju bez razloga

Grad u kojem je rođen svrgnuti i poslije pogubljeni irački vođa Sadam Husein pod nadzorom je skupine Islamska država, ali i drugih sunitskih naoružanih skupina koje su se digle na oružje protiv vlasti u Bagdadu.

"Imamo informacije da je iračka vojska ojačana šijitskim milicijama, koje među iračkim sunitima stvaraju nelagodu. Sunitski plemenski vođe tvrde da je iračka vojska prošijitska", izvijestila je novinarka Al Jazeere.

"Suniti su se pobunili jer su im, kažu, ugrožena prava. Upravo u tome i jest opasnost. Nije riječ samo o sukobu iračke vojske i naoružane skupine Islamska država. Ovo je sukob koji bi mogao prerasti u rat sunita i šijita. Tikrit je ključni grad, a civilnih žrtava već je bilo u napadima iračkog zrakoplovstva. Dakle, iračka vojska pokušava zauzeti Tikrit, ali to neće biti lagan zadatak", izvješćuje Al Jazeera.

Iračke snage sigurnosti i kurdski borci Pešmerge uz pomoć američkih zračnih udara prethodno su zauzeli najveću iračku branu, koja se nalazi u blizini Mosula, grada koji je i dalje pod kontrolom skupine Islamska država.

Američki predsjednik Barack Obama, opravdavajući zračne napade, kazao je kako je akcija bila prijeko potrebna jer bi eventualno miniranje brane dovelo do katastrofalnih poplava u sjevernom Iraku i stradanja više tisuća ljudi.

Bombardiranje položaja skupine Islamska država smatra se i pitanjem državne sigurnosti.

"U interesu je naše državne sigurnosti da znamo kako smo zaštitili naše ljude od okrutnih skupina koje su spremne klati bez posebnog razloga", rekao je Obama.

Zahvaljujući zračnim napadima kurdski borci ponovno su zauzeli nekoliko sela sjeverozapadno od kurdskog grada Erbila.

Kurdski vojni zapovjednik Sirvan Saber Barzani je kazao: "Američki zračni napadi umnogome su nam pomogli. Podigli su nam moral. Ali nije im dopušteno da gađaju naseljena mjesta i urbana područja, uključujući mostove, ceste i sela." Al Jazeera je izvijestila da je put do brane prepun oklopnih vozila koja su spaljena u napadima zrakoplovstva i minobacača. "Brana je sada pod nadzorom kurdskih snaga. Jučer u ovo doba to nije bio slučaj. Trideset i šest sati vođene su teške borbe u kojima su sudjelovali Pešmerge, ali i mala postrojba iračkih protuterorističkih snaga. Oni su uspjeli ponovno zauzeti branu, što je golem uspjeh", izvijestila je jučer Al Jazeera.

Dok traju borbe na sjeveru Iraka, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt s UN-ovom povjerenicom za humanitarna pitanja Kristalinom Georgijevom obišao je izbjegličke kampove u pokrajini Erbil. Prethodno su se susreli i s iračkim dužnosnicima, s kojima su razgovarali o stanju sigurnosti u zemlji.

U međuvremenu UNHCR pokreće veliku humanitarnu operaciju pomoći za više od pola milijuna iračkih izbjeglica.

Strah u Rijadu

Sunitski ekstremizam u Iraku sve više zabrinjava nešto umjerenije muslimanske režime u susjednim zemljama. Saudijski veliki muftija Abel Aziz Al Šeik u utorak je žestoko kritizirao džihadiste Islamske države i Al Kaidu te ih nazvao "najvećim neprijateljima islama". "Ekstremističke ideje, radikalizam i terorizam nemaju nikakve veze s islamom i njihovi su autori najveći neprijatelji islama", istaknuo je muftija u priopćenju i posebice naveo Islamsku državu (IS) i Al Kaidu. To zauzimanje stajališta vrha saudijske vjerske hijerarhije ocrtava neprijateljstvo vjerskih sredina u Saudijskoj Arabiji prema džihadistima Islamske države, poznatima po brutalnosti. Inače, Saudijska je Arabija sunitsko kraljevstvo koja primjenjuje strogu inačicu islama, domovina vahabizma i država u kojoj se rodio i intelektualno formirao islamistički terorističkik vođa Osama Bin Laden. (dc)

ŠEF BOSANSKIH VEHABIJA DAO POTPORU ISLAMSKOJ DRŽAVI!

Čelnik jedne od dvije najveće zajednice pripadnika radikalnog islama u susjednoj BiH Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad koji ona vodi na teritoriju Iraka i Sirije, piše sarajevski list Dnevni avaz. Bosnićev poziv muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na videosnimku s posljednjeg predavanja, što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine u sjeverozapadnoj Bosni. No bosanski vehabije nisu suglasni oko potpore Islamskoj državi. Naime, Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice, koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao je kao dobrovoljac u Siriju, no tamo se navodno bori u redovima organizacije Džabat Al Nusra, koja je bliska Al Kaidi, a s IS-om je u svađi.

UNHCR pokrenuo veliku humanitarnu operaciju pomoći za više od pola milijuna iračkih izbjeglica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike