Ekonomija
ŠTO DOLAZAK ŠVEDSKOG DIVA ZNAČI ZA DOMAĆU TRGOVINU I INDUSTRIJU

Ikea će zauzeti i do 20 posto hrvatskog tržišta namještaja
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.

Vezani članci

APLIKACIJA TJEDNA

IKEA Catalogue

Otvaranje prve robne kuće Ikee, najvećeg svjetskog lanca trgovina namještaja i artikala za uređenje doma, kod Zagreba, nesumnjivo je važan društveni, ali i gospodarski događaj, posebice i zbog činjenice da će “presložiti” hrvatsko tržište namještaja.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Zdravko Jelčić očekuje da će Ikea sigurno ugroziti dio trgovaca, distributera, pa i malih proizvođača namještaja u Hrvatskoj. To će značiti i zatvaranje određenog broja radnih mjesta. Jelčić procjenjuje da bi švedski div u Hrvatskoj mogao zauzeti od 15 do 20 posto tržišta namještaja, odnosno ostvariti promet do stotinu milijuna eura godišnje.

- Hrvatska je dio zajedničkog europskog, pa i globalnog, tržišta te je sasvim logičan dolazak ovakvih multinacionalnih kompanija u našu zemlju. Kao udruženje drvne industrije pokušali smo poslati poruku Ikei izravno ili posredno, preko medija, kako bi bilo dobro i da zbog svog dolaska na hrvatsko tržište u svoj asortiman uvrsti i dio proizvoda nastalih u Hrvatskoj. Očekivali smo da će iz te kompanije ozbiljnije razgovarati s hrvatskim drvoprerađivačima. Imali smo nekoliko razgovora uz posredovanje HGK-a, no za sada još nemamo konkretnih ugovora. Ne treba zaboraviti da naša drvna industrija godišnje izvozi proizvoda u vrijednosti milijardu dolara. Kada bi samo pet posto tog izvoza bilo usmjereno preko Ikee, to bi bila suradnja vrijedna 50 milijuna dolara - napominje Jelčić, inače predsjednik Uprave Spin Valisa, poznatog požeškog proizvođača namještaja.

Jedini hrvatski proizvođač zastupljen svojim proizvodima u Ikei je virovitički Tvin, a Jelčić priznaje da Spin Valis ipak još uvijek pregovara o suradnji s Ikeom.

Hrvatsko tržište namještaja godišnje je vrijedno, prema procjenama koje je u svibnju ove godine iznio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, u časopisu Lider, između 300 i 400 milijuna eura i sigurno neko vrijeme neće rasti, s obzirom da nema rasta dohotka stanovništva.

Emmezeta postaje također jedan od važnih trgovačkih igrača na domaćem tržištu, s tim što uz namještaj i artikle za opremanje doma velik naglasak stavlja na ponudu bijele tehnike i potrošačke elektronike, želeći upravo u tom trgovačkom segmentu postati lider u Hrvatskoj. Emmezeta je u vlasništvu Grupe Steinhoff a širenju Emmezete u Hrvatskoj uvelike je pomogla Steinhoffova kupnja Kike, također poznatog lanca trgovina namještaja. Sve trgovine Kike u našoj zemlji, a među njima je i ona u Slavonskom Brodu, postat će Emmezeta, tako da će ta trgovačka kuća pod tim brendom imati sedam trgovina, najavio je jučer Školnik novinarima.

Valja pri tome napomenuti kako Ikea godišnje ostvaruje oko 25 milijardi eura ukupnog prihoda, a Grupa Steinhoff, kao druga na svijetu u tom trgovačkom segmentu, oko deset milijardi eura. U toj tržišnoj borbi bit će sigurno mjesta za mnoge manje trgovine namještaja, a dio kolača sigurno će zadržati domaći proizvođač i trgovac namještaja Prima ili drugi stranci - Lesnina, koja je u sastavu međunarodne grupacije XXXLutz, Jysk...

Igor MIKULIĆ
NEKONKURETNI DOMAĆI PROIZVOĐAČI

Premda je hrvatska drvna industrija velik izvoznik, Jelčić priznaje kako dobar dio domaćih proizvođača ipak nije konkurentan na svjetskom tržištu, na kojemu nastupa Ikea. Posebice u odnosu prema proizvođačima iz Kine, Indije, pa i Poljske i drugih zemalja istočne Europe. “Svakako je jedan od uzroka nekonkurentnosti i naša monetarna politika, koja s jakom kunom nije išla u prilog izvoznicima. Nadalje, tu je i cijena rada, kao i visoka porezna i neporezna opterećenja proizvođača, a prepreka je često i poduzetnički pristup naših proizvođača, često bez ambicija i izazova, odnosno stvarne želje za ozbiljnijim proizvodnim i marketinškim iskoracima”, ističe Jelčić.

300-400

milijuna eura godišnje vrijedno je hrvatsko tržište namještaja

Možda ste propustili...

SLABOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Najviše nezaposlenih od 2015. godine

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

Najčitanije iz rubrike