Sport
NOGOMETAŠICE OSIJEKA IZBORILE NASTUPA 1/16 LIGE EUROPSKIH PRVAKINJA

“Zlatna glava” Dragice Cepernić torpedirala favorizirani Spartak
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.
Igrom protiv Subotičanki oduševila je 16-godišnja Ivana Maltašić

OSIJEK – Po rejtingu na UEFA ljestvicama, prema koeficijentima na svim kladionicama, pa i među stručnjacima koji prate ženski nogomet, uoči odlučujuće utakmice pete kvalifikacijske skupine, favorit za prolazak u šesnaestinu finala Lige europskih prvakinja bio je Spartak iz Subotice.

No, nakon devedeset i nešto minuta nezaboravne bitke po nevremenu, jakoj kiši i povremenim prolomima oblaka, a na vrlo teškom, raskvašenom travnjaku Gradskog vrta, baš svi su se složili da je pobijedio bolji suparnik, višestruki hrvatski prvak - ŽNK Osijek! Mreža se, istina, zatresla samo jednom, još u 7. minuti, ali su gledatelji(ce) imali razloga za zadovoljstvo, a pristaše domaće ekipe i pravo na oduševljenje! Nakon što je, neposredno prije susreta, kiša osvježila cijeli Osijek, a kiša samo smekšala teren, i Osječanke i Subotičanke počele su susret prilično nervozno, bez smišljenih akcija i prilika. Malo tko je, međutim, očekivao da će sve biti riješeno u samom otvaranju susreta, uoči kasnijih ljetnih pljuskova i kliskog travnjaka. Na desnoj strani slobodni udarac s tridesetak metara sjajno je izvela Violeta Baban uputivši visoku loptu na suprotnu stranu u suparnički “peterac”. U buketu igračica najviše je skočila inače rastom jedna od nižih nogometašica obje ekipe Dragica Cepernić, šutirala glavom i pogodila gredu od koje se lopta zakoprcala u mreži iza leđa iznenađene Ljiljane Gardijan. Iskusna osječka nogometašica, Bračanka koja je gotovo desetljeće i pol stanovnica grada na Dravi, u više je navrata već postizala slične pogotke, ali će ovaj posljednji, sigurno, pamtiti zauvijek po svojoj “zlatnoj glavi”!

Neke nove “klinke”

Vidjelo se da se treneri Kolak i Arsić dobro poznaju, da imaju suparnikovu strategiju “u malom prstu”, pa je tako Subotičanka Sanda Malešević u početku bila “flaster” na Maji Jošćak, a isti zadatak je mlađahna Ivana Maltašić dobila kako bi zakočila Jelenu Čanković, povratnicu iz Barcelone. No, kasnije se sve to rasplinulo, kao i brojni drugi zadatci u igru, jer smo na travnjaku pratili klasičnu nogometnu bitku s izuzetnim zalaganjem i fanatičnom borbenošću djevojaka, u čemu su prednjačile Osječanke, za što su na kraju i nagrađene golemim uspjehom. Osijek, naime, još nikad nije tako suvereno, sa sve tri pobjede, izborio prolazak kroz europske kvalifikacije. Prvakinje Srbije pokušale su, usprkos sve jačoj kiši, nametnuti svoj način igre, ali im to prekjučer nije pošlo za rukom sve do kraja susreta. Istina, domaće je pritom poslužila i sportska sreća, ali se lako prepoznavalo da subotičke “golubice” ne uspijevaju pokazati sve što objektivno znaju i mogu, u čemu su ih, poglavito, spriječile sjajne osječke nogometašice. Kad je riječ o sreći, mislimo na dva udarca stasite Milene Nikolić u okvir vrata Tene Pastar, ali je jedan od najznačajnijih trenutaka, ipak, išao – na štetu Osijeka. Naime, već poslije dvadesetak minuta teren je napustila reprezentativka Izabela Lojna (ozljeda prepona, nap.a.) a zaigrala je, uz Ivanu Maltašić, još jedna Osječanka koja još nije napunila 17. godinu života – Lorena Balić!

Isključenje olakšalo posao

U prvom poluvremenu gošće su dominirale i pritom je dvaput opasno zaprijetila Nikolić koja je, prvo, odapela po kliskom terenu s 20-ak metara i uzdrmala desnu vratnicu (25), da bi u posljednjim sekundama prvog dijela, nakon centaršuta Jelene Marenić zdesna, u skoku glavom pucala u – gredu. Drugi ključni trenutak susreta dogodio se u 69. minuti. Vižljasta Balić u “kontri” se othrvala Neveni Damjanović kojoj nije preostalo drugo već da povuče za dres mladu osječku igračicu, a besprijekornoj sutkinji Petri Chuda nije ostalo ništa drugo nego da izvadi iz džepa crveni karton! Naravno da je to kasnije olakšalo posao Kolakovim “zečicama” pa su se svi pokušaji Subotičanki doslovce razbijali o neprijelazni stoperski par Kristina Nevrkla-Vanesa Zlosa, s tim što su gledatelji mogli uživati u rađanju nove osječke zvijezde Maltašić koja se nadigravala sa suparnicama kao da je vrlo iskusna nogometašica, a ne kadetkinja! Štoviše, ni Balić nije htjela zaostajati pa je, minutu prije kraja, neočekivano s ruba šesnaesterca iskosa opalila prema vratima i uzdrmala gredu. Lopta se od zemlje, nažalost, odbila u polje...

Nije proteklo mnogo vremena, a Chuda je označila kraj utakmice što je bio signal za sveopće veselje u Gradskom vrtu. Pothvat čist kao suza!

Dragutin KERŽE
OSIJEK                            1  (1)
SPARTAK                             0

Stadion Gradski vrt. Vrijeme: kišovito. Teren: raskvašen. Gledatelja: 500. Sutkinja: Petra Chuda (Slovačka) – 7. Strijelac: 1:0 Cepernić (7). Žuti kartoni: Addo, Ilić (Spartak), Balić, Bulut i Culek (Osijek). Crveni karton: Damjanović (Spartak).

OSIJEK: Pastar 7, Cepernić 8, Nevrkla 9, Zlosa 8,5, Culek 7, Baban 7, Jošćak 7,5, Maltašić 8, Lojna – (od 21. Balić 7, od 90+2 Laslavić -), Šalek 7,5 i Andrlić 7 (od 77. Bulut -).

SPARTAK: Gardijan 6, Radanović 6, Slović 7, Damjanović 5, Krstić 7, Ilić 6,5, Malešević 6, Marenić 6 (od 57. N'Rehy 5), Čanković 5,5, Addo 6 i Nikolić 5,5.

IGRAČICA UTAKMICE: KRISTINA NEVRKLA (OSIJEK)

5. SKUPINA

Rezultati: Osijek (Hrvatska) – Goliador-Real (Moldavija) 12:0, Spartak (Srbija) – Amazones Dramas (Grčka) 3:0, Goliador-Real - Spartak 0:19, Amazones Dramas – Osijek 1:3, Osijek – Spartak 1:0 i Amazones Dramas – Goliador-Real 11:0.

U elitnom društvu

U 1/16 finala Lige europskih prvakinja plasirali su se pobjednici kvalifikacijskih turnira Zürich (Švicarska), Raheny (R. Irska), MTK (Mađarska), Glasgow City (Škotska), Apollon (Cipar), Medyk Konin (Poljska) i Ouriense (Portugal). Osim osam spomenutih pobjednika skupina, u šesnaestinu finala Lige plasirala su se i dva najuspješnija drugoplasirana sastava: Pomurje (Slovenija) i Gintra (Litva). Liga europskih prvakinja sad je kompletirana, a kvalifikacije nisu morali igrati europski prvak Wolfsburg, Frankfurt (Njemačka), Lyon, PSG (Francuska), Torres, Brescia (Italija), Rosengard, Linkoeping (Švedska), Hjoerring, Broendby (Danska), Bristol, Liverpool (Engleska), Zvezda-2005, Ryazan (Rusija), Barcelona (Španjolska), Stabaek (Norveška), Kazygurt (Kazahstan), Twente (Nizozemska) i Stjornan (Island). Od šesnaestine finala pa do same završnice igra se kup-sustavom, dakle na ispadanje sa po dva susreta. Sljedeće kolo, za prolazak među 16 najboljih, igra se 8./9. i 15./16. listopada. Osijek je, podsjećamo, 2011. u šesnaestini finala igrao dvije utakmice sa švedskim Göteborgom...

Damjanović: Kolaku čestitke, Ivani Maltašić poziv za “A” reprezentaciju

Među najradosnijim gledateljicama preksinoćnje utakmice u Gradskom vrtu bila je Marija Damjanović, izbornica reprezentacije Hrvatske.

- Molim vas da prenesete i javno moje iskrene čestitke kolegi Zvonimiru Kolaku. Ponajprije mu želim čestitati što je umjesto traženja pojačanja za turnir odlučio ući u Europu samo s djevojkama iz svog dvorišta, i to sa šesnaestogodišnjakinjama! Ivana (Maltašić, nap.a.) odigrala je maestralno i kao nagradu dobit će poziv za “A” reprezentaciju za preostale kvalifikacijske utakmice u rujnu! - rekla je Slavonka rodom iz Strizivojne, još pod dojmom značajne pobjede našeg prvaka.

Možda ste propustili...

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike