Svijet
PROSLAVLJEN 60. ROĐENDAN UMRLOG VOĐE

I poslije Cháveza Chávez, zvuči li vam to poznato?
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Zaluđeni pristaše bivšeg venecuelskog predsjednika Huga Cháveza, koji je umro prošle godine, proslavili su dan koji bi bio njegov 60. rođendan petardama, puščanom paljbom i uvođenjem kompjutorskog fonta napravljenog prema njegovu rukopisu.

Rođendanska proslava u ponedjeljak počela je odmah nakon ponoći kada je sadašnji predsjednik Nicolas Maduro, koga je Chávez odabrao za svog nasljednika, otpjevao rođendansku pjesmu i ugasio svjećice na torti.

Chávez je bio na čelu Bolivarske Republike Venecuele od 1999. godine do smrti 5. ožujka prošle godine nakon duge borbe s rakom.

Maduro je, poslije, u Chávezovu rodnom gradu Sabaneta, na jugozapadu zemlje, izjavio da mu je "ptičica" rekla da je bivši predsjednik bio "sretan i da je volio privrženost svog naroda".

U čast populističkog čelnika, jedan časopis na internetu predstavio je novi računalski tip slova (font) koji sliči na njegov rukopis.

Proslava je završila priredbom kojoj su nazočili predsjednici i ministri vanjskih poslova latinoameričkih i karipskih zemalja, navodi agencija France-Presse.

Chávez je bio karizmatični, ali kontroverzni čelnik koji je promicao socijalističku politiku, ali je Venecuela nakon njega ostala politički razjedinjena i uništena gospodarstva.

Maduro se sada suočava s gospodarskom krizom, velikim nestašicama osnovnih životnih namirnica, inflacijom i rasprostranjenim kriminalom. Prema najnovijim podatcima, u oporbenim prosvjedima protiv Madura, koji su počeli u veljači, poginulo je više od 40 ljudi, a najmanje ih je 873 ozlijeđeno. (dc)

TAJ FILM SMO VEĆ GLEDALI

I poslije Tita - Tito. Taj film smo već gledali. Nakon diktatorove smrti, zahvaljujući moći državne i partijske promidžbe, tzv. agitpropu, te totalitarnom poretku, njegove fotografije, bakrene skulpture i gipsani kipići, propagandne izjave, faksimil njegova potpisa, knjige, pjesme i štafeta, godinama su izvirivali, da se poslužimo simpatičnom metaforom iz našeg političkog života, gotovo iz svake paštete. Političkih nekrofila i danas se može pronaći, kako pobožno hodočaste u Kumrovec. To se dogodilo i u Venecueli, zemlji koja leži na bogatim nalazištima nafte, ali nije sposobna svojim građanima osigurati dovoljno taoletnog papira, sapuna, deterdženta, ulja, margarina, brašna i mlijeka, zbog čega su uvedeni bonovi nalik na one koje već desetljećima svojim građanima dijeli podjednako neuspješni komunistički režim na Kubi. Prema uzoru na staljinizam i titoizam, kult ličnosti u Venecueli naziva se chavismo.

Najčitanije iz rubrike