Tehno
TEST: VERBATIM LED ŽARULJE

Trajno i vrlo štedljivo svjetlo
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Žarulja i pod prstima otkriva da je riječ o nečem kvalitetnom

Sverastuće cijene energenata tjeraju proizvođače na proizvodnju, ali i potrošače na kupnju energetski efikasnih i štedljivih uređaja, a među najuspješnije ubrajaju se – LED žarulje. LED tehnologija nije nova na tržištu.

Prisutna je već godinama, od TV uređaja, svjetala na automobilima i brojnim uređajima, a u posljednjih nekoliko godina u fokusu je i uporaba LED tehnologije u proizvodnji žarulja za kućanstva. LED žarulje u pravilu pružaju oko 90 posto, pa i više od 90 posto uštede pri potrošnji energije od klasičnih žarulja sa žarnom niti. Tehnologija je dovoljno napredovala te na tržištu možemo pronaći izuzetno kvalitetne, trajne i štedljive LED žarulje, poput Verbatim LED žarulja koje su nam došle na test. Isplati li se njihova kupnja koja je u pravilu i nekoliko desetaka puta skuplja od obične žarulje doznajte u nastavku.

Kvaliteta ispred svega

U početku svoju veliku priliku na prodaji LED žarulja vidjeli su jeftini i nekvalitetni proizvodi iz Kine koji su u velikoj mjeri jamčili trajnost od 10-ak i više godina, a naposljetku takve su LED žarulje stajale s radom nakon nekoliko tjedana. Sama proizvodnja LED žarulje nije skupa, uostalom svi smo bar jednom u ruci imali promotivne upaljače s LED žaruljama. No, kućna žarulja daleko je od upaljača i da bi se dobio dovoljan intenzitet svjetla, konstantno i kvalitetno napajanje strujom te trajnost potrebno je prilagoditi proizvodni proces koji u tom slučaju povećava i cijenu. Osim toga, postoje i brojne LED diode koje se međusobno uvelike razlikuju. Problem je s jeftinim kineskim žaruljama, mahom s eBay i sličnih servisa, što je gotovo doslovno “tehnologija“ iz upaljača prebačena u kućište za kućnu uporabu i standardno E27 grlo. Jasno je da takve žarulje nemaju što raditi u kući. Štoviše, postoji mogućnost od njihova zapaljenja, eksplodiranja, a o kvaliteti svjetla da i ne pričamo. Srećom, postoje i etablirani proizvođači koji znaju proizvesti i ponuditi visokokvalitetan proizvod koji će dakako i sami kupci cijeniti. Verbatim nam je na test poslao nekoliko modela žarulja za različite konektore (grla). Tako smo isprobali žarulje s najraširenijim grlom E27, potom GU10, pa E14 i na kraju i MR11. Osim svojih utora, žarulje su se razlikovale po izgledu, potrošnji i intenzitetu svjetla, te po mogućnosti prilagodbe svjetline ako na prekidaču imamo potenciometar (eng. dimmable).

Verbatimove žarulje u pravilu su znatno veće od kineske konkurencije, ako ju tako možemo i nazvati. Ovo povećanje dimenzija posljedica je ugradnje brojnih sigurnosnih i elektronskih elemenata koji jamče kvalitetu i robusnost, a samim time i trajnost žarulje. Osim po dimenzijama, žarulja i pod prstima otkriva da je riječ o nečem kvalitetnom. Tako su kod poveće žarulje za E27 vidljivi masivni aluminijski blokovi za disipaciju topline pri konverziji napona.

Sivjelo naše

Ako ste imali priliku koristiti LED žarulje kupljene iz Kine i drugih azijskih zemalja preko eBaya i sličnih servisa, pogotovo one po cijeni od par dolara, Verbatimove LED žarulje potpunoće vas (pozitivno) šokirati. Mi smo se imali prilike ranije susresti s LED žaruljama kupljenim na eBay servisu, i naši dojmovi su više no razočaravajući, što se da i zaključiti iz naših prijašnjih rečenica. Vjerojatno smo zatoVerbatimove LED žarulje dočekali kao pravo osvježenje i veliko iznenađenje. Naime, prvo što će vas pozitivno iznenaditi je intenzitet svjetla. Zaista, ni jedna jeftina LED žarulja s eBay servisa nije u stanju parirati Verbatimovim žaruljama. Druga stvar je kvaliteta izrade. Izrada nije prepuštena slučaju i teško je naći i najmanji kompromis pri slaganju ovih LED žarulja. Treća stvar je trajnost.

Ušteda

Ako je Verbatim naveo 10.000 sati rada, to je uistinu tako. Uvjereni smo da vam se neće dogoditi da žarulja nakon nekoliko tjedana ili mjeseci pregori ili izgubi intenzitet svjetla. Ove kvalitete vrijede za sve žarulje, bez obzira na dimenziju, snagu, priključak. Uz Verbatim sigurni ste da imate odličan proizvod koji je podvrgnut brojnim testiranjima, a jedan od takvih je i ovaj naš.

Vjerojatno vas od prvih redaka zanima koliko se može uštedjeti na ovakvim žaruljama. Ovo sve ovisi od osobe do osobe, odnosno kućanstva. Važno je koliko žarulja imate u domu, koliko su dnevno upaljene te koliki vam je trenutačni izdatak za struju. U našem konkretnom slučaju uštedjeli smo više od 200 kuna na izdatku za struju, a koji se odnosio na potrošnju koju su generirale klasične žarulje. Za lakšu usporedbu, možemo dodati da imamo oko 15-ak žarulja koje u prosjeku gore po pet sati dnevno. Prema toj računici, u našem slučaju očekivani povrat investicije u žarulje je već u prvoj godini, a nakon toga imamo samo čistu uštedu. Naša topla preporuka za Verbatim LED žarulje i poziv da i sami vidite koliko možete uštedjeti.

Marin REŽIĆ

UŠTEDJELI

SMO VIŠE OD 200 KUNA NA IZDATKU ZA STRUJU S 15 ŽARULJA KOJE GORE 5 SATI DNEVNO

Detaljan test LED žarulja iz Verbatima, kao i druge fotografije dostupne su na portalu CroPC.net klikom na www.cropc.net ili skeniranjem QR koda s te stranice.

Najčitanije iz rubrike