Svijet
SLOVENCI NAJVIŠE GLASOVA DALI NOVOJ STRANCI

Pobjednik sveučilišni profesor Miro Cerar
Objavljeno 14. srpnja, 2014.

Stranka Mire Cerara (SMC), koju vodi 51-godišnji sveučilišni profesor i pravnik Miro Cerar, uvjerljiva je pobjednica prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Sloveniji, izvijestile su novinske agencije.

Prema objavljenim izlaznim anketama, Cerarova stranka dobila je 36,9 posto glasova, a na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 19,2 posto glasova. Slijedi Stranka umirovljenika s 9,7 i združena ljevica sa 7,1 posto glasova.

Ceraru će pripasti oko 38 mandata u 90-članom parlamentu, a Janšinoj stranci, koja nema izgleda za sastavljanje vlade, oko 19 mandata.

U Sloveniji su jučer ujutro otvorena birališta na kojima je više od 1,7 milijuna građana s pravom glasa na drugim prijevremenim parlamentarnim izborima u posljednje tri godine odlučivalo o sastavu parlamenta, a prema anketama najveće šanse imala je Stranka Mire Cerara, koju čine intelektualaci i profesori koji inzistiraju na etičkim vrijednostima i suzbijanju korupcije.

Nakon što je jučer glasao, Cerar - sveučilišni profesor i pravnik, sin gimnastičkog prvaka Mire Cerara, rekao je da su narodu potrebne nove stranke i nova lica.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju u Sloveniji u prva je četiri sata od otvaranja birališta glasalo 15,43 posto od ukupno oko 1,7 miljuna birača upisanih u biračke popise, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

To je znatno manji odaziv nego na prijašnjim parlamentarnim izborima pa se može očekivati da će izlaznost na ovogodišnjim izborima biti oko 50 posto.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2011. godine do 11 sati ujutro glasalo je 18,63 posto birača, a na izborima 2004. i 2008. više od 19 posto.

"Narod je u velikoj mjeri izgubio povjerenje u stranke koje smo imali do sada. On zna da je kriza još velika i neugodna i da je jedina mogućnost da se iz nje iziđe da imamo nove ljude u politici, ljude koji znaju kako da ujedine, a ne da provedu podjelu", rekao je Cerar.

On se nada da su glasači prepoznali da je njegova stranka nositelj takvih ideja i da znači šansu za izlazak iz krize kako bi Slovenija postala normalna, stabilna zemlja, izvješćuje slovenska agencija STA. (dc)

Možda ste propustili...

RUSIJA I UKRAJINA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU

Služe se kemijskim oružjem?

POLICIJA SMATRA DA SE NE RADI O TERORISTIČKOM NAPADU

U napadu mačem u Londonu ubijen 13-godišnji dječak

Najčitanije iz rubrike