Osijek
POŠAST MOBBINGA

Osim poslodavca, nerijetko su zlostavljači i kolege s posla
Objavljeno 8. srpnja, 2014.

Ne mogavši više izdržati mobbing svog poslodavca, Osječanin, zaposlen u građevini, na terenskom radu u Zadru najprije je pokušao počiniti samoubojstvo. Nakon neuspjelog pokušaja telefonski je očajnički zavapio za pomoć Udruzi “Mobbing” u Zagrebu.

- Nije on jedini Osječanin koji se javlja s takvim ili sličnim problemima. Godišnje desetci zaposlenih iz Osijeka prijavljuju identične probleme, a najgore prolaze majke koje se vrate s rodiljnog dopusta, a kojima poslodavci otkazuju ugovore o radu. Činjenica je da se poslodavci smatraju gospodarima sudbine, pa je tako i taj građevinac rekao da on može raditi što hoće jer je on poslodavac i u prilici je ponašati se na način koji izabere - ispričala je Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge, kojoj u radu pro bono svesrdno pomaže i Mario Vinković, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku. Vinković kaže da je crna lista nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje najvjerojatniji razlog što su se u posljednje vrijeme pozivi prorijedili. No, još uvijek ima osoba, uglavnom žena koje se javljaju radi prijave psihičkog mobbinga - omalovažavanja, neprimjerene komunikacije i sl.

- Nije uopće važno je li netko Hrvat, Srbin, Židov ili koje druge nacionalnosti. Problem je u tome što je na strani zlostavljača u velikom postotku osoba s duševnim problemima, i to ozbiljnim. Ne mora to biti strateški mobbing, jer se nerijetko događa da su zlostavljači kolegice i kolege koje su sa žrtvom na subordinacijskoj razini. Poslodavci su svjesni situacije, ali iskustveno mogu reći da mali broj reagira na takve prijave pa žrtvama preostaju tek sudske zaštite - prokomentirao je Vinković. M. Mihelić

Ima i zloupotrebe

I dok je zbog broja ranijih poziva u zagrebačku Ambulantu za bol bilo nužno otvaranje slične ili istovjetne i u Osijeku, čini se da se, unatoč brojnim pozivima Udruzi “Mobbing”, žrtve teško odlučuju na pomoć liječnika.

- Činjenica je da je žrtvama potrebna psihološka pomoć s timom stručnjaka s grupama i grupnim sastancima. Naime, kolika god empatija bila prema žrtvama, mora se priznati da 30-ak posto žrtava zloupotrebljava mobbing. U nepreglednom broju prijava to je mali broj, ali ipak postoji - kaže Apostolovska.