Mozaik
FORTUNA SUTRA U OSJEČKOM HNK-U

I klasične se balerine vole
opustiti i uživati uz ples!
Objavljeno 27. svibnja, 2014.
Koreografiju, režiju i kostime osmislio je Vuk Ognjenović, ujedno i solist u predstavi

Klasični baletni ansambl s vremena na vrijeme treba malo moderniji repertoar, kako bi se - ne misleći samo na teniku - plesači malo opustili i više uživali plešući.

Imajući to u vidu, Vuk Ognjenović za članove je osječkog HNK-a osmislio upravo to - moderniju plesnu formu. Vuk osim koreografije potpisuje i režiju i kostimografiju predstave “Fortuna”, koju će - nakon gostovanja u Otzenhausenu (Njemačka), u organizaciji udruge Breza, sutra (u srijedu, 28. svibnja, u 20 sati, na sceni osječkog HNK) moći pogledati i Osječani, i to proširenu, kao pretpremijeru iliti preview za sljedeću sezonu, u sklopu Noćne scene, ali s više plesača. Vani je takva praksa, napominje Vuk, uobičajena, pa je htio da se i mi moderniziramo.

- Kad smo se već pripremali i uvježbavali, bilo mi je žao da Nijemci vide odmah što radimo, a Osijek tek nagodinu - ističe Vuk, uz kojega kao solistice nastupaju Ana Blažanin i Mateja Božić.

- Zapravo, svi smo solisti, jer nas je samo 11. Uz nas troje, plešu i Lucija Horvat, Helena Horvat, Andrea Alpeza, Tessa Ljubić, Danijel Novoselac, Mislav Šimić i Vanja Dušić te Petra B. Blašković - dodaje Ognjenović.

Scena je krug koji predstavlja kolo sreće, u kojem Petra na početku čita tekst iz Gundulićeva “Osmana”, potom neke druge autore, a sve završava Gundulićevom “Dubravkom”.

- Himna je to slobodi u svakom smislu i oslobođenju od svega kao mom viđenju istinske sreće. Plešemo na glazbu Carla Orffa, na dijelove iz “Carmine Burane” - objašnjava Vuk, koji je osmislio i vrlo jednostavne i efektne kostime, koji se u svakom plesnom broju drukčije vežu pa nikada nisu isti.

- Mislim da su Osijek i Hrvatska, pa i cijeli svijet, pomalo izgubljeni u potrazi za pravom srećom pa je predstava upravo to, podsjetnik i prilika svakomu da se zapita što je sreća i što je potrebno da bi čovjek bio sretan - upozorava Vuk. Zbog velikog zanimanja, kao i za Orašara, treba požuriti na blagajne po ulaznicu - upozoravaju iz HNK-a!

Narcisa VEKIĆ
Festival mladih u Otzenhausenu

Predstava, odnosno samo dio, nastala je na Vukovu inicijativu i u suradnji UAOS-a i HNK-a. Udruga Breza ju je gledala na proslavi ulaska Hrvatske u EU, kada je prvi puta i izvedena. Ista je verzija izvedena u Njemačkoj, u Otzenhausenu, na festival mladih Gipfelfest YOUroZone, na poziv Udruge Breza.

Najčitanije iz rubrike