Osijek
DVA RATA IH NISU ISTJERALA IZ KUĆE, ALI POPLAVA JEST:

Galići: Prošetat ćemo mi našu praunučicu Enu šorom po Strošincima, dat će Bog
Objavljeno 22. svibnja, 2014.

Mariju i Ivana Galić iz Strošinaca dva rata, kažu, nisu uspjela istjerati iz kuće, ali poplava koja proteklih dana u tom selu na samom istoku Hrvatske ne jenjava - jest. Nije im preostalo drugo nego s kćerkom Snježanom sjesti u automobil i dovesti se drugoj kćeri, Ljubici, u Osijek, gdje ih trenutačno živi petnaestero.

- U subotu je proglašena uzbuna u Strošincima i rečeno nam je da starije, nemoćne i bolesne osobe trebaju izići. Ja imam 82 godine, supruga 78 pa smo otišli u Vrbanju šogorici, no tamo je situacija bila još gora. Onda smo produžili u Osijek, no već sam se u ponedjeljak autom odvezao u selo da pokupim liječničku dokumentaciju i lijekove. Nahranio sam dvije svinje, no sutradan sam rekao susjedu da ih pusti u vrt, pa što bude - ispričao je Ivan Galić.

Ni činjenica da su u kući ostavili vrijedne stvari poput šlingeraja, goblena, brojnih ostalih ručnih radova, namještaj i tehniku njima ne smeta, ali zabrinjava ih što bi im se kuća, rađena na starome temelju, lako mogla urušiti.

- Bude li stajala u vodi nekoliko dana, a građena je na tzv. ćerpičima, samo će propasti. Čujemo da se jutros (srijeda, nap.a.) iselilo i vojvođansko selo Morović i situacija nije obećavajuća. Na cesti ima do pola metra vode i sve nas to jako zabrinjava - rekla nam je Marija Galić, kojoj je, kao i njezinu suprugu, praunučica Ena razlog da se u svojoj brizi ipak osmjehnu, prošeću i zabave. Ivan tako priznaje da voli i kćeri i unuke, no praunučica, koja je tek napunila dva mjeseca, najveća je sreća njega i njegove supruge.

- Ona se već smijulji, gleda nas tim svojim lijepim okicama, ona je naša sreća i nada. Ma, prošetat će nju pradjed i prabaka šorom po Strošincima, dat će Bog pa će tako biti - uglas kažu Ivan i Marija, koji pomno prate sve vijesti o svome selu i nadaju se da će uskoro krenuti na put, svojoj kući. M. Mihelić

PETNAESTERO POD ISTIM KROVOM

Da doista vrijedi stara izreka da, kad čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna, dokaz su upravo Ivan i Marija te njihova brojna rodbina i svojta. Naime, u kući na Jugu 2, trenutačno, osim njih dvoje živi još 13 osoba.

- U kući sam ja, suprug, dvije kćeri, unučica, zet, svekrva, djever, tetka, sestrična s dvjema kćerima i sinom i moji roditelji. Snalazimo se oko spavanja i uvijek kažemo da, ako nema dovoljno kreveta, imamo dovoljno poda. Imamo i dosta hrane i ne možemo reći da nam je teško, jer najvažnije je da smo svi zajedno - kaže kći Ljubica.

Kuća Galićevih građena je na tzv. ćerpičima pa strahuju da će se urušiti

Možda ste propustili...

GDJE KUPOVATI U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 12. svibnja

FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

Najčitanije iz rubrike