Osijek
RADARI NA ČETIRI LOKACIJE

Radarski stupovi u Osijeku: Vozači neće znati u kojoj se kutiji uistinu i nalazi radar
Objavljeno 12. svibnja, 2014.
Uređaj će snimati brzinu, ali i prolazak kroz crveno i slične prometne prekršaje

U sklopu novog projekta Ministarstva unutarnjih poslova, a koji bi trebao zaživjeti od jeseni ove godine, Osječko-baranjska županija dobit će deset stupova s radarskim uređajima, a samo na području Osijeka bit će postavljena četiri radarska stupa za kontrolu brzine i snimanje prometnih prekršaja.

No, zanimljivo je da se u svima njima neće nalaziti i sami radarski uređaji, nego će policija uređaje svakog dana postavljati u druge kutije pa vozači nikada neće biti sigurni je li upravo u stupu pokraj kojeg prolaze i radar.

- To je novi projekt MUP-a na nacionalnoj razini koji je već određeno razdoblje u pripremi, a veći je dio stupova i kutija već postavljen na prostoru Županije. Grad Osijek ispunio je svoj dio obveza i sada očekujemo da Ministarstvo dostavi radarske uređaje. Bit je u tome da na tim punktovima neće biti policajca, nego isključivo uređaj koji snima brzinu, ali i, primjerice, prolazak kroz crveno i slične prometne prekršaje. Cilj je postaviti uređaje na lokacije koje su poznate kao potencijalno opasne za razvijanje prevelikih brzina, ili na raskrižja koja su poznata po prometnim prekršajima. No, vozač nikada neće znati je li ga uređaj snimio i hoće li mu na kućnu adresu stići kazna za nekoliko dana - objašnjava zamjenik načelnika Policijske uprave Damir Takač, koji, međutim, nije želio otkriti koje bi to lokacije bile, ali je dao nagovijestiti da će se po jedan radar zacijelo naći i u Strossmayerovoj i u Vukovarskoj ulici.

Recimo i kako je lani na području grada Osijeka zabilježeno više od 22 tisuće prometnih prekršaja, što je čak 35 posto prometnih prekršaja više nego godinu ranije. Kazne za nepoštovanje propisane brzine izrečene su u 2.020 slučajeva, što je povećanje ovih prekršaja od čak 40 posto. Upravo zbog tog razloga osječka je policija dobila i još jedan presretač pa vozače koji krše prometna pravila mogu na osječkim ulicama presresti i dva ovakva vozila.

Nefreteta Z. EBERHARD
NAJVIŠE FIKSNIH RADARA POSTAVLJENO U FRANCUSKOJ

Fiksni radari u Europi već su odavno poznati, a najviše ih je postavljeno u Francuskoj. Na francuskim ih je cestama trenutačno raspoređeno 4.250. Trošak fiksnog radara s postavljanjem iznosi između 15.000 i 60.000 kuna. Na postavljanje i održavanje fiksnih radara u Francuskoj je potrošeno 203 milijuna eura, a oni godišnje donose 613 milijuna eura.

Cilj je postaviti uređaje na lokacije koje su poznate kao potencijalno opasne za razvijanje prevelikih brzina

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne