Gastro
VEGANSKI RECEPTI IZ KUHARICE “PRIJATELJA ŽIVOTINJA”

Fine slastice bez jaja
Objavljeno 19. travnja, 2014.
Isprobajte nešto novo i slasno, ako ne i slađe nego inače

Iako je jaje jedan od naizgled neizostavnih sastojaka u pripremi slastica, posebice kolača, veganska kuhinja dokazuje kako je moguće osladiti se i bez njih.

U kuharici “Mljac”, koju je izdala udruga “Prijatelji životinja” pronašli smo brojne veganske recepte za slastice i kolače koji su sigurno jednako slasni kao i njihovi “jajčani” kulinarski rođaci.

Torta od lješnjaka

250 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 250 g mljevenih lješnjaka, 2 žlice kakaa, 180 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, korica 1 limuna, 120 g margarina, 1/2 l sojinog mlijeka, 1/2 staklenke marmelade od marelica, malo ruma. (Glazura: 120-150 g čokolade za kuhanje, 250 g šećera, 1/8 l vode).

Brašno pomiješati s praškom za pecivo, lješnjacima i kakaom. Pjenasto umiksati šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i margarin. Umiješati sa smjesom od brašna i oprezno sve to pomiješati sa sojinim mlijekom. Izliti u namazan i pobrašnjen kalup za torte i peći na 175-200 stupnjeva oko 50 minuta. Ostaviti da se ohladi preko noći. Zagrijati marmeladu i rum i pomiješati te premazati tortu. Glazuru izraditi tako da se šećer prokuha 5 minuta, malo ohladiti pa dodavati žlicu po žlicu vode u istopljenu čokoladu. Dobro miješati, zagrijati i premazati tortu.

Išleri

150 g margarina, 80 g šećera, 1 limun, 100 g mljevenih badema, 150 g brašna, kiselkasta marmelada, glazura kao za gore opisanu tortu, pistacije.

Miksati margarin, šećer i limunovu koricu, dodati bademe i brašno te zamijesiti tijesto. Mekano tijesto ostaviti da se hladi pola sata, a potom ga tanko razvaljati. Pokriti tijesto folijom da se ne lijepi za valjak. Plohu dobro pobrašniti, rezati pravokutnike i s razmakom od 1 cm stavljati u posudu na pečenje obloženu papirom za pečenje. Kratko peći. Dobivene keksice premazati marmeladom i prekriti drugim keksom, premazati glazurom i posipati pistacijama.

Tiramisu

200 g mekanog nezačinjenog tofua, 1 sojino/zobeno vrhnje za kuhanje, 250 g margarina, 0,8 dl ruma, 0,4 dl narančinog soka, 7 žlica šećera, 1-2 paketa dvopeka, kuhana kava, kakao.

Zagrijati margarin, dodati tofu, vrhnje, rum, sok i šećer i miksati. Dvopek s jedne strane umočiti u kavu i slagati u posudu. Preliti dio kreme preko dna prekrivenog dvopekom. Potom opet staviti red dvopeka i uliti kremu. Treba biti tri sloja dvopeka i na kraju red kreme. Staviti u hladnjak preko noći i posipati kakaom.(T.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike