Ekonomija
PROJEKT KOJI BI TREBAO POKRENUTI GOSPODARSTVO

Kod Slatine započela sadnja biljke miscanthus za proizvodnju celuloze
Objavljeno 13. travnja, 2014.

SLATINA – Gotovo četiri godine nakon najave realizacije velikog projekta gradnje tvornice celuloze i papira u Slatini, vrijednog 320 milijuna eura i upornih nastojanja tvrtke Dravacel i Marinka Mikulića da ispune sve zakonske pretpostavke za dobivanje potrebnih dozvola, počela je konkretna realizacija toga projekta koji bi, smatra se, trebao značiti povijesnu prekretnicu u gospodarskom razvoju slatinskog kraja.

Napokon je izdana lokacijska te su nastavljene aktivnosti na pribavljanju i građevinske dozvole, a prošloga tjedna na lokaciji Nove Šarovke nedaleko od Slatine započela je sadnja rizoma (podanaka) miscanthusa kao buduće sirovine za proizvodnju celuloze. – U skladu s lokacijskom dozvolom i pripremama da dobijemo građevinsku dozvolu, ja sam se odvažio i patentirao sam tehnologiju proizvodnje celuloze od miscanthusa, koju smo tajili 11 godina. S obzirom na to da iza nas stoje najbolje tvrtke u Europi koje se bave proizvodnjom celuloze, siguran sam da je krenuo postupak koji će promijeniti papirnu industriju u Europi - tvrdi Marinko Mikulić. Uvjeren je da proizvodnja celuloze od miscanthusa može biti najznačajnija nacionalna industrijska grana u Hrvatskoj jer će sirovinska osnova osigurana preko proizvodnje miscanthusa supstituirati 20 milijuna tona uvoza celuloze. P.Žarković

Johannes Furtlehner

vlasnik tvrtke Miscanthus F.A.R.M.

U RH namjeravamo zasaditi miscanthusom 50 hektara

Vlasnik tvrtke Miscanthus F.A.R.M. Johannes Furtlehner, koji se već deset godina bavi proizvodnjom rizoma miscanthusa, kaže da je Miscanthus giganteus najbolja biljka za proizvodnju celuloze. Kad se jednom posadi, traje do 25 godina. U prvoj godini zahtijeva dosta brige, ali poslije raste sama. – U Hrvatskoj namjeravamo zasaditi miscanthusom oko 50 hektara - kaže Furtlehner.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike