Mozaik
NAKON OPERE "ERO S ONOGA SVIJETA" U OSJEČKOM HNK-U

Prva ovogodišnja premijera
proslavljana do duboko u noć
Objavljeno 7. travnja, 2014.
"Eru" je pogledao i niz sveučilišnih profesora, liječnika i odvjetnika...

U svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku nakon premijere, odnosno obnove, opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u zraku se moglo osjetiti zadovoljstvo što je dvoipolmjesečna kriza oko upravljanja Kazalištem konačno ostala daleko iza svih zaposlenika HNK i ljubitelja kazališne umjetnosti.

Svi prostori na katu – svečani foaje, kazališna kavana, predvorje, terasa – bili su puni nasmiješenih i razdraganih lica koja su zajedno slavila činjenicu da su nakon svih peripetija konačno realizirala novu premijernu predstavu, prvu u 2014. godini. Švedski stol nije bio posebno bogat, ali nije bio ni korizmen, pa se na njemu mogao naći niz delicija – mesa, ribe, suhomesnatih proizvoda, sira, kruha, voća i slatkih proizvoda. Blicevi fotoaparata stalno su bljeskali te lovili, u prvom redu, v.d. intendanta Miroslava Čabraju i njegovu suprugu, glumicu HNK Ivanu Soldo Čabraja, u ugodnim razgovorima s nizom poznatih lica. Bili su tu mnogi čelnici lokalnih vlasti – gradonačelnik Ivan Vrkić, predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Antun Kapraljević...

"Eru" je pogledao i niz sveučilišnih profesora, liječnika i odvjetnika, a među stalnim premijernim gostima uočili smo i županijskog vijećnika Dragutina Bodakoša. Zamjetan je bio i broj gostiju iz kulture grada, a svom kolegi, kazališnom čelniku, i drugim akterima, poput redatelja Zorana Juranića, ruku je došao stisnuti i Ivica Lučić, odnedavno ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i povremeni glumac HNK. Bilo je lijepo vidjeti da su kolegice i kolege iz Opere i Plesne skupine došli podržati i oni koji nastupaju u repriznim izvedbama "Ere", kao i neki članovi dramskog ansambla. Nakon što su se mlađi razišli, oko ponoći (izvedba je trajala do gotovo 23 sata), slavlje je trajalo do duboko u noć.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike