Svijet
RAZGOVOR DVOJICE RUSKIH VELEPOSLANIKA

Pijani od pobjede: Ruska diplomacija bahato prijeti Rumunjskoj i Baltiku
Objavljeno 5. travnja, 2014.
Lavrov dijeli lekcije Kijevu i Bukureštu, a njegovi činovnici “snuju” nove invazije

MOSKVA - Nakon nasilnog pripojenja Krima, Rusija ne stišava svoju propagandu čiji cilj nije samo Ukrajina nego i širi istočnoeuropski prostor što dodatno pridonosi ozračju novog hladnog rata između Zapada i Rusije.

Šef ruske diplomacije Sergej Viktorovič Lavrov, sudjelujući na konferenciji Zajednice neovisnih država – bloka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Ukrajini je poslao poruku kako “mora provesti prave, a ne kozmetičke ustavne reforme, te dokazati svoju neovisnost od Zapada”. “U suprotnom, čini se da je Zapad preuzeo ulogu arbitra ukrajinske sudbine, pri čemu predstavnicima aktualne vlasti nedostaje neovisnosti”, ocijenio je Lavrov.

Kremlj je ljut

Rusija je jučer pokudila rumunjskog predsjednika Traiana Basescua zbog, kako se navodi, proturuskih izjava u povodu krize u Ukrajini. "Rusija je primijetila da je rumunjski predsjednik Trajan Basescu dao više proturuskih izjava”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Dodaje se da je Basescu na obilježavanju desetogodišnjice ulaska Rumunjske u NATO, "optužio" Rusiju da je počinila agresiju na Ukrajinu. "Iza takvih napada stoji jasna namjera Bukurešta da zanemari razloge ukrajinske krize", navelo je rusko ministarstvo, dodajući da takva retorika, posebice kada potječe iz vrha vlasti u Rumunjskoj, nije "ni u čijem interesu". Rumunjska je u ožujku osudila "agresiju Rusije na Krim, i nelegalni referendum", koji je doveo do pripajanja tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

Da se nesigurnima mogu smatrati i mnoge druge zemlje, osim Ukrajine, čije istočne pokrajine s rusofilski raspoloženim stanovništvom, ali i velikim industrijskim potencijalom, još uvijek mame Putinove stratege, i Moldavije (Moldove), koja sličan problem ima s odmetnutom pokrajinom Transnjistrijom, svjedoči i navodni razgovor dvojice ruskih veleposlanika koji je iscurio u javnost. Naime, dvojica Putinovih i Lavrovljevih diplomata zbijali su šale o tome koji bi dio svijeta sada Moskva mogla preuzeti, nakon Krima. Petominutni razgovor dvojice veleposlanika postavljen je na YouTube i, kako piše The Guardian, pun je psovki. Kako navodi taj list, razgovali su Igor Nikolajevič Čubarov, ruski veleposlanik u Eritreji i Sergej Viktorovič Bakarev, veleposlanik u Zimbabveu.

Iako autentičnost telefonskog razgovora nije potvrđena, njegov transkript vrlo je "slikovit". "Imamo Krim, ali, ljudi, to nije j...no sve. U budućnosti ćemo uzeti i vašu Kataloniju i Veneciju, ali i Škotsku i Aljasku", kaže navodno Čubarov, koji je svoje riječi prekidao smijajanjem. Na to Čubarov kaže i da će Rusija krenuti i na "sve one j...ne granične zemlje", kao što su Estonija, ali i Rumunjska i Bugarska. On je još rekao i da se šef misije Europske unije u Eritreji našalio u jednom nedavnom razgovoru s njim, rekavši da bi volio da su Rusi uzeli natrag Rumunjsku i Bugarsku.

Na kraju, ruski veleposlanik zaključuje kako bi ipak bilo bolje da Bugarska, Rumunija i druga baltička "govna" za sada ostanu u EU. Na to je Bakarev rekao da bi bilo bolje da se krene na Kaliforniju ili, primjerice, na Miami.

"Točno, 'Miamiland' je j...no 95 posto pun ruskih državljana", kaže Čubarov i dodaje: "Imamo puno pravo da održimo referendum." Bakarev zatim predlaže da bi se jedan (referendum) mogao održati i u "Londonlandu".

Tajni snimak

The Guardian navodi da je curenje ovog snimka moguća osveta za slične razgovore zapadnih dužnosnika koji su dospjeli u javnost. Jedan takav bio je razgovor pomoćnice američkog državnog tajnika Victorije Nuland i američkog veleposlanika u Kijevu u kome je poznata psovka “j...š EU". Ona je potvrdila izvornost tog snimka.

Nešto kasnije na YouTubeu se pojavio i snimak razgovora visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Paeta, u kome oni govore o snajperskom napadu na prosvjednike u Kijevu, navodeći da je možda oporba odgovorna za to.

Europski diplomat koji je s prezirom govorio o Rumunjskoj i Bugarskoj kao zemljama koje bi trebalo “vratiti” Rusima, mogao bi bi biti tamošnji šef Izaslanstve Europske unije, podrijetlom iz Nizozemske, Marchel Gerrmann. (dc)

Russia Today: NATO - svjetski monstrum

Prvobitno formiran "radi zaštite Europe od sovjetskog utjecaja" nakon pada "željezne zavjese", raspada SSSR-a i svršetka Hladnog rata, Sjevernoatlantski savez (NATO) već je odavno za mnoge postao utjelovljenje izvora ratova i oružanih sukoba u cijelom svijetu, bez obzira na deklarirani cilj odvraćanja agresije na zemlje članice tog bloka, ocijenila je jučer prorežimska televizija Russia Today. Ta ruska televizija na engleskom jeziku u prilogu posvećenom 65. godišnjici osnutka NATO-a, navodi da je "većina neovisnih stručnjaka uvjerena kako je Savez postao ne zaštitnik slobode u cijelom svijetu, nego stalni izvor sukoba i ratova". "NATO je ponovno počeo s retorikom koju je svojedobno prvi glavni tajnik Saveza Hastings Lionel Ismay izrazio riječima "(...) držati Ruse van, Amerikance unutra, a Nijemce ispod", navodi ruska televizija u prilogu objavljenom u internetskom izdanju pod naslovom "NATO - zaštitnik demokracije ili svjetski monstrum koji teži svjetskoj hegemoniji?". Kao prve žrtve ovog “monstruma”, ruska propagandna televizija navodi bosanske Srbe na koje je NATO 90-ih godina istovario tisuću zrakoplovnih bombi. Nakon toga, NATO je 1999. udario i na SR Jugoslaviju. U toj vojnoj operaciji poginulo je 1.700 ljudi, od čega 400 djece, dok je približno 10.000 njih ranjeno. Bez vode je ostalo oko milijun ljudi, 500.000 bez posla, tisuće bez krova nad glavom, a prema podatcima UN, nestala je 821 osoba, od kojih su većina Srbi, ističe RT.

Najšokantnija je izjava diplomata EU kako bi Rumunjsku i Bugarsku trebalo “vratiti” Rusima

Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike