Osijek
ŠKOLA ŠTEDNJE

Preživjeti od prvog do prvog: Kako i vi možete stegnuti remen
Objavljeno 7. ožujka, 2014.
Predstavljen sustav evidentiranja rashoda na godišnjoj razini, iz čega se na kraju godine daju uočiti sve mogućnosti uštede

U sklopu projekta “Isplati se znati!” udruga “Potrošački forum” organizira radionice za osječke umirovljenike u okviru kojih oni uče kako uštedjeti na režijskim i drugim svakodnevnim troškovima. Uštedjeti se, kažu, može na svemu - od računa za telekomunikacijske usluge, vodu, struju, plin do hrane i sitnih luksuza.

Iz “Potrošačkog foruma” ističu da je i dr. Teodor Pejačević, sin grofa Ladislava Pejačevića, vodio evidenciju dnevnih izdataka kućanstva kako bi uštedio. Ako je to radio jedan plemenitaš koji je živio u obilju, tada je to svakako preporučljiva metoda za hrvatske građane među kojima gotovo da i nema onih koji ne trebali hitno “stegnuti remen”. Stoga je, ekonomistica Branka Lacković, na jednoj od radionica za umirovljenike predstavila efikasan sustav evidentiranja rashoda na godišnjoj razini, iz čega se na kraju godine da lako uočiti sve mogućnosti uštede. Sustav funkcionira tako da se svaki mjesec u tablicu unose svi redovni i izvanredni troškovi.

- Kada se nakon godine dana zbroje sve kolone, lako je vidjeti kako uštedjeti. Ako, primjerice, uočite da je udjel potrošenog novca na telekomunikacije veći od udjela za struju, treba se zamisliti i razmisliti o promjeni operatera ili tarifnog paketa. Ako se pak uoče prazne kolone, treba odmah provjeriti zašto su prazne da se ne bi dogodilo da je neki račun ostao neplaćen, što znači izbjegavanje velikih troškova ovrhe. Posebnu pozornost treba obratiti na godišnji iznos koji se potroši na cigarete, slatkiše, kave, frizera... On nerijetko šokira je zna iznositi tisuće kuna. S obzirom na to da je riječ o stvarima bez kojih se može, velika je ušteda ostvariva već ako se izdatak samo prepolovi. Primjerice, ako se ode na kavu svaki drugi dan, a ne svaki, ili ako se smanji broj popušenih cigareta, pojedenih čokolada..., - objašnjava Lacković.

No, dugovi su nekada neizbježni, a kada se kućanstvo njima optereti do granice izdržljivosti, treba pametno reagirati.

- Treba popisati dugovanja s kamatama i vjerovnicima kojima se duguje u obliku liste prioriteta. Potom sazvati ukućane i od svakoga zatražiti prijedlog čega se tko može odreći. To su često stvari poput članarina za rekreaciju ili ribolovne dozvole. Tada treba kontaktirati vjerovnike i obavijestiti ih da radite na konsolidaciji financija, te eventualno zamoliti za obročnu otplatu dugovanja - savjetuje ekonomistica.

Ivana SOLAR

Mirko Galić (72)

umirovljenik

Život me naučio štedjeti

Umirovljenik Mirko Galić živi u samačkom kućanstvu. Na zimske režije potroši u prosjeku 1.500 kuna mjesečno, a na ljetne oko 1.250 kuna. Kaže, štedi na svemu jer ga je život tako naučio. Sa suprugom je odgojio šestero djece i upravo mu je štednja na svakodnevnim troškovima pomogla da se ni onda, a ni sada ne mora zaduživati kako bi pristojno živio.

“Svoja mjesečna primanja rasporedim na trošak po danima pa ako, primjerice, izračunam da za svaki dan u mjesecu na raspolaganju (mimo obveznih troškova) imam 20 kuna, nikada ne potrošim više od 19 kuna. Na taj način uvijek na kraju godine imam bar 365 kuna “sa strane” za neko osobno zadovoljstvo. No, uštede na režijama su najveće. Imam manje račune za plin otkako, prema preporuci, tijekom dana grijem samo kupaonicu i dnevni boravak, a u ostalim prostorijama imam peći koje palim samo po potrebi. Vodu štedim tako da ne palim perilicu za troje čarape, već čekam da se prljavog rublja nakupi za punu perilicu. Također, sve posuđe perem odjednom, također kad se nakupi”, kaže Galić. Na hrani štedi jer ima svoj vrt, a za posebna obiteljska okupljanja sam riješi pitanje mesnih delicija. “Prošle sam godine poželio napraviti slavlje za rođendan. Planirao sam to unaprijed godinu dana. Kupio janje, odgojio ga i uhranio, a za slavlje poslužio”, pohvalio se Mirko.

ANKA KOZIĆ (61)

umirovljenica

Plaćam samo gotovinom

Osječanka Anka Kozić odnedavno je u mirovini, pa iako živi u kućanstvu s također umirovljenim suprugom i zaposlenim sinom, još se privikava na mirovinu kao prihod. No, unatoč tomu ili baš zbog toga, odlučna je uštedjeti svaku kunu. Na radionicu “Potrošača” stoga je došla s popisom svojih mjesečnih troškova, otvorena za konkretne savjete.

“U razgovoru sa savjetnicima i primjenom postupka popisivanja rashoda došla sam do zaključka kako trošim previše struje. Mjesečni mi je račun u prosjeku 420 kuna, što je, složit ćete se, puno za tročlano kućanstvo koje živi u 63 kvadrata. Danas sam shvatila da moram češće koristiti jeftiniju struju, glačati i paliti perilicu navečer, kao i da mi stari zamrzivač nepotrebno guta previše struje te da bi kupnjom novog dugoročno puno uštedjela”, kaže umirovljenica koja već ima i vlastite trikove za štednju. “Ugradila sam vodomjer i tako račune za vodu od 180 kuna prepolovila. U minus ne ulazim nikada. Gotovina i samo gotovina dolazi u obzir za kupnju, a u kupnji nema kupovanja gluposti, samo onoga što je na popisu”, kaže Anka.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA SVAKODNEVNU ŠTEDNJU

l NA TROŠKOVIMA PLINSKOG GRIJANJA može se uštedjeti redovitim čišćenjem radijatora jer je dokazno da oni prekriveni i manjim slojem prašine slabije griju. Naime, prašina je odličan izolator! Također, radijatore ne treba skrivati zavjesama.

l NA STRUJI se može značajno uštedjeti korištenjem prednosti dvotarifnog brojila, te smještanjem hladnjaka i zamrzivača u hladniji dio kuće. Također, važno je znati da ugradbeni hladnjaci i oni koji se mogu “čuti” troše i do 70 posto više energije nego što bi trebali. Za uštedu i žarulje treba redovno čistiti, iz istog razlika kao i radijatore.

l MANJI RAČUNI ZA VODU mogu se postići ako se preferira tuširanje u odnosu na kupanje s obzirom na to da se tuširanjem na higijenu troši upola manje vode. Treba i ozbiljno doživljavati svaku slavinu iz koje kaplje voda. Poznat je podatak da jedna slavina koja ispušta jednu kap vode u sekundi godišnje bezrazložno propusti čak 8.000 litara vode. Paralelno, jedna brtva koja zaustavlja kapanje stoji samo pet kuna.

l SMANJENJE TELEKOMUNIKACIJSKIH TROŠKOVA može se postići u dogovoru s operaterom, sa zahtjevom za formiranjem novog paketa usluga iz kojeg se tada mogu izbaciti stavke koje su nepotrebne ili koje se, radi uštede, žele ograničiti. Tu valja napomenuti kako je promjenu tarifnog paketa moguće obaviti bez raskida postojećeg ugovora.

l PUNO ŠTEDI I PAMETNA KUPNJA u koju nikada ne treba ići praznog želuca i bez popisa. Ono što se mora kupiti treba biti stalno u glavi i po trgovini se treba kretati isključivo uz vodstvo popisa. Nije loše prilikom kupnje imati na umu kako se najskuplji proizvodi iz određenog prehrambenog sektora uvijek nalaze u razini očiju.