Osijek
ŠTEDNJA U ZDRAVSTVU

Dr. Sikora: Od 1. ožujka u Slavoniji noću neće moći dežurati ni jedan zubar
Objavljeno 6. veljače, 2014.
HZZO će financirati samo dežurstva subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom od 8 do 20 sati

Nakon 40 godina iz centralne zgrade Doma zdravlja stomatološko je dežurstvo premješteno na novu lokaciju, u bivšu polikliniku na Trgu Lava Mirskoga.

To je od Zagreba do istoka Hrvatske jedino takvo dežurstvo, a koriste ga pacijenti nekoliko županija.

No svi koji sada dolaze noću i blagdanom u potrazi za dežurnim stomatologom ne mogu ga naći i nemaju pojma gdje je nova lokacija, stoji u anonimnom dopisu koji je stigao u našu redakciju.

Ravnatelj Doma zdravlja, dr. dent. med. Miroslav Sikora, smatra da nova adresa dežurstva nije nikakav problem u usporedbi s činjenicom da Dom zdravlja još ne zna što će biti s dežurstvima nakon 1. ožujka, jer je HZZO odustao od potpunog financiranja te medicinske usluge.

- Od 1. ožujka HZZO će financirati samo dežurstva subotom od 15 do 20 sati i nedjeljom od 8 do 20 sati, a za noćna dežurstva više nema dovoljno novca. Treba reći da nas to dežurstvo stoji 740.000 kuna godišnje i do sada ga je pokrivao HZZO, ali zbog opće štednje u zdravstvu ta se sredstva režu - napominje dr. Sikora.

Inače, pacijenti kao još jedan prigovor Domu zdravlja nalaze i neredovit rad zubnog rendgena, koji nije radio gotovo cijeli prosinac.

– Dom zdravlja ima ukupno četiri djelatnika na cijeloj Radiologiji i oni se rotiraju od mamografije, preko UZV dijagnostike, do velikog rendgena za srce i pluća. Stoga, kada jedan djelatnik ode na godišnji odmor, nastane problem i tada biramo između dva zla. Ne možemo zatvoriti RTG za srce i pluća, pa zatvorimo onaj za zube. No Dom zdravlja ima u planu od Ministarstva zdravlja zatražiti suglasnost za zapošljavanje još jednog tehničara radiologije, čime bismo riješili problem kada jedan od djelatnika ode na godišnji odmor. Inače, ove godine Dom zdravlja obnovit će i tu ordinaciju, u koju nam također stiže digitalni RTG uređaj - poručuje ravnatelj Doma zdravlja.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZUBNA TEHNIKA U DOMU ZDRAVLJA POSLOVALA S GUBITKOM

U anonimnom dopisu koji je stigao na adresu medija prvom se čovjeku Doma zdravlja Osijek, dr. dent. med. Miroslavu Sikori, najviše zamjera ukidanje zubne tehnike, zbog čega su bez posla ostala četiri djelatnika te ustanove.

- Žao mi je zbog takvih dopisa, ali Dom zdravlja je kao i sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj morao napraviti neke bolne rezove i racionalizirati poslovanje. Naime, zubna tehnika nije donosila dobit, već, kako je pokazala posljednja financijska analiza, godišnji manjak od 400.000 kuna. Riječ je o četiri zubna tehničara koja su zapravo bila ortodontski tehničari, a kako mi, na žalost, trenutačno nemamo ni jednog ortodonta, ta nam djelatnost nije trebala. Naime, pokušavamo i te kako biti socijalno osjetljivi, pa sada ulažemo u edukaciju naših djelatnika i nakon velikog broja godina, primjerice, ponovno plaćamo doktorske studije - objašnjava dr. Sikora.

Stomatološko dežurstvo iz centralne zgrade Doma zdravlja premješteno je u bivšu polikliniku na Trgu Lava Mirskog

Možda ste propustili...

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

GRADONAČELNIK RADIĆ PREDSTAVIO NOVU DEMOGRAFSKU MJERU

Besplatno: Sve radne bilježnice, atlasi, likovne mape i kutije za tehnički

OPĆINA ČEPIN PROVODI PROJEKT ZAŽELI BOLJI ŽIVOT

Pomoć u kući 32 mjeseca imat će čak 180 Čepinaca