Ekonomija
U ILOKU PREDSTAVLJEN PROJEKT IRRI

Novcem iz EU 25 poljoprivrednika iz RH i BiH završilo edukacije o navodnjavanju
Objavljeno 28. siječnja, 2014.

ILOK- Lokalna akcijska grupa Srijem održala je u Iloku stručni skup i prezentaciju EU projekata koji se provode na području djelovanja ove akcijske grupe. Između ostalog predstavljen je i značajni projekt navodnjavanja o kojem je nešto više rekla Anica Panenić, voditeljica ovog projekta. IRRI – Projekt navodnjavanja financiran je iz sredstava EU, 85% iz IPA II komponente - Prekogranični program, RH i BiH. Ukupna vrijednost projekta je više od 240 tisuća eura, a traje do 10. lipnja 2014. godine.

Nositelji su Općina Lovas i Općina Odžak te partneri, a glavni cilj je doprinos povećanju prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji i povećanju prihoda poljoprivrednika u RH i BiH, kao i povećanje suradnje i svijesti o navodnjavanju.

„Unutar provedbe aktivnosti izrađena je Studija o trenutnom stanju u navodnjavanju i Registar navodnjavanja za područje Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) u RH i Općina Odžak i Šamac u BiH. U VSŽ se trenutno navodnjava 1.723 ha, a ukupno u prekograničnom području tek 1.825 ha. Tijekom provođenja projekta na 17 polja postavljeni su sustavi za navodnjavanje, od toga 13 polja u RH i 4 u BiH, dok je ukupna vrijednost postavljene opreme više od 682 tisuće kuna. Ukupno je 25 polaznika iz RH i BiH završilo dvije edukacije o navodnjavanju“, istaknula je Panenić, dodavši kako je također osnovana i regionalna mreža za navodnjavanje. „Regionalna mreža za navodnjavanje čini interesno udruženje zainteresiranih za daljnji razvoj navodnjavanja s obje strane granice, a ista će djelovati kao prekogranični centar za podršku i osiguranje informacija za cijelu regiju obuhvaćenu IRRI projektom, dok je sam centar smješten u Regionalnom poslovnom centru u Lovasu“, naglasila je Panenić. R.Mesić

PROJEKT TRAJE 18 MJESECI

- Podizanjem svijesti poljoprivrednika o važnosti navodnjavanja postavljanjem različitih sustava na različitim poljoprivrednim kulturama te edukacijama na terenu, projekt IRRI kroz 18 mjeseci ne samo da će se unaprijediti znanja i stručnosti poljoprivrednika nego će i podići svijest javnosti o navodnjavanju promoviranjem korištenja sustava za navodnjavanje kao i njegovim racionalnim korištenjem - zaključeno je na skupu u Iloku.

1.723

hektara pod navodnjavanjem je trenutno u Vukovarsko- srijemskoj županiji

1.825

hektara ukupno se navodnjava u sklopu projekta u prekograničnom području

Možda ste propustili...

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

Najčitanije iz rubrike