Ekonomija
NESTAJE OSJEČKA TVRTKA

U OLT-u kasni plaća za listopad,
a radnici u pogonima bez posla
Objavljeno 4. prosinca, 2013.
Sindikat OLT-a traži iskaz vlasnika o sudbini tvrtke i zaposlenika

OSIJEK - Slavonsko-baranjske metaloprerađivačke tvrtke i njihove sindikalne podružnice i povjerenike jučer je u pratnji Frane Kopića, teritorijalnog povjerenika SSSH-a za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, posjetio Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Njegovo zadovoljstvo što su u osječkoj tvrtki Euro-reflex d.o.o., u vlasništvu talijanskog poduzetnika, dogovorene sve pojedinosti pred zaključivanje kolektivnog ugovora, činjenicom da prije nešto više od godinu dana osnovana, tvrtka Eurometal d.o.o. Osijek posluje sve bolje i poštuje sva prava uposlenika, te zbog dobrih vijesti iz Belišća i Županje, “pokvarilo” je izvješće Pavla Krmpote, sindikalng povjerenika osječkog OLT-a.

On se sindikalnim čelnicima požalio na, prema njegovim riječima, “sada najveći problem OLT-a - neisplatu plaće radnicima za listopad”. Dodao je kako radnicima tvrtka duguje i iznose troškova prijevoza za dva mjeseca, te izrazio i bojazan - što će biti i s plaćom za studeni i iduće mjesece.

- Još veći je problem što radnici nemaju ni približno dovoljno posla pa gotovo i ne rade, rekao je Krmpota i dodao kako su u nekoliko navrata, s ciljem saznavanja pravog stanja u tvrtki neuspješno zvali na razgovore, odnosno izjašnjavanje, njezino rukovodstvo. Nakon sastanka sa sindikalnim čelništvom OLT-a, Štivić je potvrdio da je dogovorena strategija i taktika kako ići u rješenja teškoća u toj tvrtki.

- Od čelnika tvrtke Osimpex zatražili smo žuran sastanak, još do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna, na kojem ćemo pokušati sve teškoće i nesporazume riješiti dogovorno. Ako to ne bi išlo, već smo dogovorili i moguće druge sindikalne akcije. Imamo zakonske mogućnost koje možemo koristiti i to ćemo učiniti, no uvijek prije toga Sindikat metalaca prvo obavi razgovor s vlasnicima i direktorima tvrtki. Nažalost, prema iskazu sindikalnog povjerenika, u OLT-u je komunikacija s direktorom vrlo otežana i stoga smo prisiljeni obaviti razgovor s vlasnicima tvrtke i vidjeti koji su njihovi ciljevi i planovi. Ako se oni ne uklapaju u planove koje imaju radnici i sindikat OLT-a, tada ćemo provesti različite sindikalne akcije koje nam stoje na raspolaganju, sukladno hrvatskim zakonima, istaknuo je Štivić.

Zaključio je porukom da će se u sindikalne akcije ići kada se iscrpe mogućnosti razgovora. Sindikatu je bitno, dodao je, da vlasnik nađe rješenje za tvrtku, da radnici imaju posla i redovito primaju plaću. Frano Kopić dodao je kako iza događanja u OLT-u kruže svakakve priče.

- OLT je vrlo atraktivno područje za mnoge ulagače, a mi samo tražimo odgovore što će se s tom tvrtkom dogoditi, ne dopuštajući da radnici OLT-a, sada njih devedesetak, ponovno dođu u situaciju da nekoliko mjeseci na primaju plaću i da tada bude kasno za reakciju - rekao je Kopić.

Nikola VUKADINOVIĆ

ANTE ĆERLUKA

predsjednik Uprave OLT-a

Voda je došla do grla

Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a, iznenađen je riječima sindikalnog povjerenika Pavla Krmpote. Ističe da je on uvijek bio spreman za razgovore sa sindikatom i radnicima, no u posljednje vrijeme od njega nije dobivao pisane pozive za to. “Uvijek sam bio transparentan i spreman za razgovore i kompromise, no sada je voda došla do grla, odnosno posla je u pogonima sve manje, prodaja naše poljodjelske mehanizacije gotovo je ugašena, a onda i raspoloživog novca za isplatu plaća nema”, kaže Ćerluka, bez da je precizirao kada bi zaostale plaće mogle biti isplaćene.

Najčitanije iz rubrike