Ekonomija
ULAŽU U TRINAEST SUSTAVA ZA NAVODNJAVANJE

Kredit iz UAE omogućit će četiri puta veće prinose u srbijanskoj poljoprivredi
Objavljeno 21. studenog, 2013.

BEOGRAD - Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućit će četiri puta veće prinose u srbijanskoj poljoprivredi, prenosi jučer SEEbiz.

Sav novac od kredita iz Emirata uložen u 13 sustava za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi, kako se očekuje, bit će vraćen već od prihoda u četvrtoj godini provedbe projekta, a njime će biti otvoreno 8.000 novih radnih mjesta, a prinos poljoprivrednih kultura može se povećati i do četiri puta. Kako se dalje navodi, prva tranša od 100 milijuna eura iz razvojnog fonda Abu Dabija bit će uložena u 13 sustava na površini od 24.000 hektara u sljevovima Dunava, Save, Tise i Begeja. U prvoj fazi navodnjavanja najveće površine nalaze se u Pančevačkom ritu (3.000 hektara) i Mačvi (sa 7.959 hektara) a najviše lokacija, čak šest, nalazi se u Banatu. Lokacije su odabrane zbog bogatstva voda i brojnosti stanovništva, ali i činjenice da već postoji veliki broj kanala i crpnih stanica, kao i činjenice da su sređeni imovinsko-pravni odnosi. Projekt će se provoditi u fazama jer se smatra da će se na taj način brže ostvariti zarada od uloženog. Investicija po hektaru iznosit će 2.900 eura, a korist će biti višestruka. Naime, zemljište se može koristiti i za dvostruku žetvu, dosadašnja proizvodnja krmnog bilja dobivat će se na upola manjem prostoru i slično.(Z.R.)

NAJVEĆU KORIST IMAT ĆE UZGAJIVAČI MALINA

Najveću korist od navodnjavanja imat će uzgajivači malina, jer profit po hektaru bez navodnjavanja iznosi 1.900, a s navodnjavanjem 4.200 eura. Slijede jagode, kruške, jabuke, višnje, šljive, vinova loza, krompir, kukuruz, šećerna repa i, na kraju, pšenica i soja.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike