Kultura
ZAVRŠEN 18. MEMORIJAL DARKO LUKIĆ

Revija odabranih kompozicija skladanih za solo glasovir
Objavljeno 11. studenog, 2013.

OSIJEK - Osječki ljubitelji klasične glazbe, posebice kompozicija za klavir, ponovno su uživali na koncertima upriličenim u povodu 18. memorijala Darko Lukić, koji se bienalno s Memorijalom Franjo Krežma (za violiniste) održava u Osijeku. I ovaj je uspješno organizirala Glazbena mladež u Osijeku uz pokrovitelje Ministarstvo kulture RH, Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek.

Kako ova revija nema natjecateljski karakter, pa nema ni napetosti i isčekivanja rezultata, slobodan je bio odabir kompozicija, pa su mladi glazbenici, koji su pozvani na smotru, i njihovi profesori izabrali kompozicije prema vlastitim željama, ljepoti skladbi, ali i mogućnostima. Već tradicionalno među njima su uvijek prelijepe kompozicije najvećih kompozitora za klavir poput Mozarta, Rahmanjinova, Chopina, Liszta, Bethoveena, Debussyja.

Prve večeri nastupili su učenici glazbenih škola nagrađenih na 51. natjecanju učenika glazbe: Ruben Habuda (Osijek), Aresn Dalibaltayan (Zagreb), Sebastian Debeljak (Novska), Elizabeta Barišin (Zagreb), Janko Vidaković (Zagreb), Luka Polunić (Split) i Roland Grlica (Zagreb), a drugog dana Studenti glazbenih akademija: Tomislav Damjanović (Zagreb), Primož Urbanč (Ljubljana), Josip Jagušić (Osijek) i Renata Konyicka (Budimpešta).

Dakako posebna pozornost bila je na osječkim glazbenicima Rubenu Habudi (nastavnica Mihaela Hoffmann) i Josipu Jagušiću (nastavnik doc. Konstantin Krasnitsky), koji su ponovno očarali svoje kolege, rođake i prijatelje, a Jagušić je u svoj program čak uvrstio i Yamaha toccatu profesora na osječkoj Umjetničkoj akademiji Davora Bobića. Trodnevni program zaključen je samostalnim koncertom još mladog, ali vrsnog pijaniste Brune Vlaheka. (D.Kć.)

Tri koncertne večeri, sedmero najboljih i nagrađenih učenika, četvero studenata akademija iz Budimpešte, Ljubljane, Osijeka i Zagreba, te 27-godišnji Bruno Vlahek, jedan od najistaknutijih i najsvestranijih glazbenika mlađe generacije - ono su najvažnije od ovogodišnjeg, 18. memorijala “Darko Lukić”.

Kroz više od tri desetljeća, ova međunarodna (i od ove godine punoljetna) bijenalna manifestacija koja okuplja mlade klaviriste, mijenjala je koncepciju, no upravo se ova pokazala najuspješnijom, kaže Lidija Neznanović, članica Stručnog savjeta i Organizacijskog odbora. Na temelju brojnih koncerata popraćenih izvrsnim kritikama, za treću večer i solistički koncert ove su godine odabrali Brunu Vlaheka (1986.), a on će se Osječanima - prema ocjeni prof. Neznanović - predstaviti lijepim programom i, uvjereni su, opravdati pozivnicu.

“Jako nam je važno da su svake godine sva tri koncerta izuzetno dobro posjećena, te da naši sugrađani imaju naviku pratiti naše memorijale. Prve večeri predstavljaju se učenici prvonagrađeni na državnom natjecanju i upravo tu lepezu najmlađih jako je lijepo pratiti. Program Memorijala vrlo je opušten, što znači da nema obveznih skladbi, nego program odabiru sami učenici i njihovi profesori, pa su te večeri vrlo briljantne”, ističe Lidija Neznanović. Učenike i studente, kao i mlade umjetnike, resi entuzijazam, svježina i dobra uvježbanost, pa je publici užitak pratiti njihove nastupe.

Nerijetko se događalo da se učenici koji su nastupali na prvoj večeri nakon nekoliko godina vrate solističkim koncertom. Bio je to slučaj i s Brunom Vlahekom, kojega javnost prati od najmlađih godina, a i glazbenu je akademiju upisao s 14 godina, kao jedan od najmlađih studenata klavira. U programsku su knjižicu jedva stale Brunine nagrade, uspjesi, pedagozi s kojima je radio, kao i studiji, usavršavanja...

Memorijal je jedan od “sretnijih”, kako to kažu organizatori, koji unatoč krizi uspijeva održati kontinuitet. Za to mogu zahvaliti pokroviteljstvu Grada, Županije i Ministarstva kulture, a do toga ih je, pak, dovela njihova kvaliteta, uvjerena je prof. Neznanović, napominjući kako organizatori - Hrvatska glazbena mladež - sve to čini volonterski.

Godinama je koncertima Memorijala domaćin bio Filozofski fakultet, no od ove su godine na novim lokacijama. Steinway klavir iz Svečane dvorane fakulteta preselili su u dvoranu Glazbene škole, a glasovir iz škole prebačen je u muzej.

“Ne možete pozvati umjetnika i ponuditi mu loš instrument. Iako star, Steinway je najbolje što imamo u gradu. Grotrian-Steinweg, koji je sada u Muzeju Slavonije, uređen je i jako dobar. Ovaj je atrij - iako možda malo i preakustičan - pretvoren u mjesto kulture Koncertnim ciklusom Osječka muzejska glazbena srijeda, pa se Memorijal izvrsno nadovezao na to”, kaže Lidija Neznanović.

“S Filozofskog smo fakulteta otišli, jer oni nisu pokazivali zanimanje za održavanje koncerata. Rekli su da im dvorana treba za njihove aktivnosti i nitko im ništa ne može. Iako je Grad financirao obnovu, dvorana ipak pripada fakultetu. Nekako je zahladila, nije više koncertna”, pomalo je razočarana Lidija Neznanović.

Od 8. do 10. studenoga

U dvorani Glazbene škole Franje Kuhača, u petak, 8. studenoga, u 19 sati na programu je koncert sedmero učenika (iz Osijeka, Zagreba, Novske i Splita). Studenti se u istoj dvorani predstavljaju u subotu, 9. studenoga, također u 19 sati, a ulazak je slobodan. Koncert Brune Vlaheka na programu je u nedjelju, u atriju Muzeja Slavonije (u zgradi Glavne straže) i počinje u 19 sati.

Najčitanije iz rubrike